Δήμος Αλίμου: Αυτή είναι η αλήθεια για το Ελληνικό και τον “εκτρωματικό φορέα”
Ουσιαστική και εμπεριστατωμένη απάντηση, στους πολίτες των δήμων Αλίμου και Ελληνικού – Αργυρούπολης, χωρίς να κρύβει μυστικά κάτω από το χαλί, δίνει ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, με αφορμή τις επιθετικές και άκρως προσβλητικές τοποθετήσεις του όμορου δήμου, σχετικά με την προσφυγή του Δήμου Αλίμου, στο ΣτΕ, κατά του «Φορέα Κοινοχρήστων Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά». Άλλωστε αν διαβάσει κάποιος – μη φανατισμένος – τις δυο ανακοινώσεις που ακολουθούν, θα καταλάβει ποια από τις δύο πλευρές λέει την αλήθεια και ποια όχι. Πάντως προκαλεί μεγάλη εντύπωση σε νομικούς κύκλους, η προεξόφληση από πλευράς του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, για την απόφαση που θα βγάλει το ΣτΕ.

Ξέρουν από πριν τι θα ψηφίσουν τα μέλη του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου;

H ANAKOIΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΜΟΥ

Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟΝ «ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΟΛΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΓ.ΚΟΣΜΑ» ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ 3 ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ, ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΣΥΜΠΡΑΞΕΩΝ

Θεωρούμε επιζήμια για τον τόπο μας, για την κοινωνία και για την επικείμενη επένδυση-ανάπλαση στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού-Αγ.Κοσμά κάθε δημόσια τοποθέτηση που καλλιεργεί ένταση, αντιδικία μεταξύ των Δήμων και κλίμα διχασμού.

Για τον λόγο αυτό, μας προκαλεί ιδιαίτερη λύπη η Ανακοίνωση που σήμερα εξέδωσε η Δημοτική Αρχή Ελληνικού-Αργυρούπολης, στρεφόμενη εναντίον του Δήμου Αλίμου με πολύ επιθετικό τρόπο.

Ο Δήμος Αλίμου ουδέποτε έχει τοποθετηθεί εναντίον οποιουδήποτε Δήμου για οποιοδήποτε ζήτημα, και ούτε πρόκειται και τώρα να το κάνει.

Αντιθέτως, άποψη του Δήμου Αλίμου είναι ότι για το μεγάλο εγχείρημα της επικείμενης επένδυσης-ανάπλασης στον Μητροπολιτικό Πόλο, όπως για κάθε σοβαρό ζήτημα, απαιτείται συνεργασία μεταξύ όλων των Δήμων και των εμπλεκόμενων πλευρών, αμοιβαίος σεβασμός και πνεύμα δημιουργικών συμπράξεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας σύμπραξης, στην οποία πρόσφατα προχώρησε ο Δήμος μας, είναι και η δημιουργία του ‘Συνδέσμου Δήμων Μητροπολιτικού Πόλου’ από κοινού με τον Δήμο Γλυφάδας, στον οποίον δημόσια έχουμε προσκαλέσει και τη Δημοτική Αρχή Ελληνικού-Αργυρούπολης να συμμετάσχει.

Η διαχείριση μιας τόσο μεγάλης υπόθεσης, όπως η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Ευρώπης, που εκτείνεται μέσα σε 3 Δήμους και αφορά άμεσα πάνω από 250.000 πολίτες – κατοίκους των Δήμων αυτών, δεν είναι δυνατόν να γίνεται με όρους αντιπαλότητας, διχασμού της κοινωνίας και δημόσιων αντεγκλήσεων μεταξύ των Δήμων, αντιθέτως απαιτείται μεγάλη προσοχή, υπευθυνότητα, πολιτική ωριμότητα και τεχνοκρατική αρτιότητα από όλες τις πλευρές.

Για αυτό και δεν θα συμμετάσχουμε στη δημόσια αντιπαράθεση που η Δημοτική Αρχή Ελληνικού-Αργυρούπολης ξεκινάει με την Ανακοίνωσή της, ούτε θα παρακολουθήσουμε τις σοβαρές αιχμές κατά του Δήμου Αλίμου και την προσωπική επίθεση κατά του Δημάρχου Αλίμου.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας και για τη σωστή ενημέρωση των πολιτών και μόνον, περιοριζόμαστε στο να αναφέρουμε τα ακόλουθα, σε σχέση με το περιεχόμενο της ως άνω Ανακοίνωσης:

• Δυστυχώς, δεν είναι αλήθεια ότι «εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του Φορέα δραστηριότητες όπως η Μαρίνα Ελληνικού, οι Αθλητικές Εγκαταστάσεις Αγ.Κοσμά», όπως διατείνεται η ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής Ελληνικού-Αργυρούπολης. Μακάρι να ήταν έτσι τα πράγματα.
Με μία απλή ανάγνωση του ιδρυτικού νόμου του Φορέα, μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί ότι οι δραστηριότητες αυτές ΔΕΝ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ στον Φορέα και όλοι οι Δήμοι ουσιαστικά αποξενώνονται από αυτές. Γιαυτό και θα έπρεπε να υπάρχει συνεργασία και συντονισμός των Δήμων για τη διεκδίκησή τους.

• Δεν είναι αλήθεια ότι «ένας από τους βασικούς σκοπούς του Φορέα είναι η κατάρτιση μελετών και η ανάπτυξη συνεργασιών με τους δήμους…, προκειμένου να ‘διαχυθεί’ το σύγχρονο αστικό περιβάλλον που θα δημιουργηθεί…». Μακάρι να ήταν έτσι τα πράγματα. Με μία απλή ανάγνωση του ιδρυτικού νόμου του Φορέα, μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί ότι ο Φορέας δεν έχει τέτοιες αρμοδιότητες. Αποκλειστική αποστολή του Φορέα θα είναι το μάζεμα των απορριμμάτων και ο ηλεκτροφωτισμός.
Ο Δήμος Αλίμου πιστεύει ότι θα έπρεπε να υπάρχει συνεργασία και συντονισμός των Δήμων για τη διεκδίκησή επιπλέον αρμοδιοτήτων (π.χ. ο Φορέας να αποτελεί διαχειριστική αρχή ΕΣΠΑ) και όχι να δέχεται επιθέσεις από τον όμορο Δήμο, ακριβώς γιατί διεκδικεί την διόρθωση του εκτρωματικού Φορέα.

• Πράγματι, η ύπαρξη του «Φορέα Κοινοχρήστων» αποτελεί αναβλητική αίρεση για την έναρξη της Επένδυσης. Με απλά λόγια, πρέπει να υπάρχει Φορέας για να ξεκινήσει η Επένδυση. Ο όρος αυτός έχει ήδη εκπληρωθεί και δεν θίγεται από την Αίτηση Ακύρωσης του Δήμου Αλίμου.
Ο Δήμος Αλίμου έχει προσβάλει δικαστικά όχι την ύπαρξη, αλλά τον τρόπο οργάνωσης και εσωτερικής λειτουργίας του Φορέα, τα οποία δεν αποτελουν αναβλητική αίρεση, ούτε ασκούν καμία επιρροή στην πρόοδο της Επένδυσης. Εξάλλου η Επένδυση προχωράει κανονικά, παρά την κατάθεση της Αίτησης Ακύρωσης του Δήμου Αλίμου εδώ και μήνες, και θα συνεχίσει να προχωράει κανονικά, ανεξαρτήτως της έκβασης της δίκης στο ΣτΕ.
Δεν είναι συνεπώς αλήθεια ότι «οποιαδήποτε αλλαγή στην λειτουργία του Φορέα θα προκαλέσει τεράστιες καθυστερήσεις στην επενδυτική διαδικασία». Την Επένδυση δεν την ενδιαφέρει ο τρόπος λειτουργίας του Φορέα, αλλά το να υπάρχει ο Φορέας.

• Η όλη συζήτηση περί (χωροταξικής) διαίρεσης του Ακινήτου της Επένδυσης είναι αδόκιμη, καθώς το Ακίνητο αποτελεί μία αδιαίρετη ενότητα, η οποία ρυθμίζεται ενιαία και αυτοτελώς έναντι πάντων (Δήμων κ.λπ.). Το να ‘διαιρείται’ τεχνητά το ακίνητο, προκειμένου ο ένας Δήμος να διεκδικεί προνομιακή άποψη έναντι των άλλων δεν είναι ορθό. Πολύ περισσότερο που η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, τους οποίους αφορά η Επένδυση (δηλαδή οι κάτοικοι-δημότες της περιοχής της Επένδυσης) σε ποσοστό 75% εκπροσωπούνται από τους υπόλοιπους δύο Δήμους, που επίσης έχουν δικαίωμα (και υποχρέωση) να διατυπώνουν ισότιμα άποψη.

Η Απόφαση του ΣτΕ δεν μπορεί να προεξοφλείται από οποιονδήποτε, πολύ περισσότερο δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται προκαταβολικά ως «ηχηρή» εναντίον του Δήμου μας. Σε περίπτωση, πάντως, που γίνει δεκτή η Αίτηση του Δήμου Αλίμου, ωφελημένοι θα είναι συνολικά και οι 3 Δήμοι της περιοχής.

Τέλος, η ίδια η λειτουργία του Φορέα μέχρι σήμερα έχει υπάρξει όλως προβληματική και έκνομη. Ένας Φορέας που επί μήνες δεν έχει Προϋπολογισμό, δεν έχει έσοδα, δεν έχει υπαλλήλους, δεν αναρτά στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ τις Αποφάσεις του και δεν τηρεί τη νομιμότητα σε σειρά ζητημάτων, δεν μπορεί να αποκαλείται «κανονικός», ούτε να αποτελεί μοντέλο για την ανάπτυξη που επιδιώκουμε στην περιοχή μας.

Ο Δήμος Αλίμου αντιπαρέρχεται τους χαρακτηρισμούς και τις επιθέσεις της ανακοίνωσης της Δημοτικής Αρχής Ελληνικού-Αργυρούπολης, επαναλαμβάνει ότι το διακύβευμα είναι πολύ σοβαρό για να εξαντλείται σε αντιδικίες και αντεγκλήσεις και προσκαλεί για μία ακόμα φορά τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης σε διάλογο και δημιουργική συνεργασία, με αμοιβαίο σεβασμό και κοινή τεχνοκρατική συγκρότηση.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ηχηρή κατά της προσφυγής του Δήμου Αλίμου θα είναι η απόφαση του ΣΤΕ.

Συζητήθηκε στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης που έχει ασκήσει ο Δήμος Αλίμου κατά του «Φορέα Κοινοχρήστων Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά» η λειτουργία του οποίου αποτελεί αναβλητική αίρεση για την εκκίνηση των εργασιών της Επένδυσης στο Ελληνικό.

Κατά της αίτησης ακύρωσης κατέθεσαν υπόμνημα, οι νομικοί εκπρόσωποι του “Φορέα”, του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ, της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., και των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών.

Αναφορικά με την ανακοίνωση του Δήμου Αλίμου:

– O Δήμος Αλίμου πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο Φορέας αποτελεί νόμο του κράτους και έχει την αποδοχή τόσο της Ελληνικής Πολιτείας και των οργάνων της, όσο και του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, στον οποίο, στα χωροταξικά του όρια, θα πραγματοποιηθεί το 90% της Επένδυσης.

– Ο Δήμος Αλίμου δείχνει να αγνοεί τον τρόπο λειτουργίας και τους σκοπούς του “Φορέα”. Τον ενημερώνουμε λοιπόν ότι ο “Φορέας” θα λειτουργήσει, όχι από την στιγμή που θα χτιστούν οι πρώτες κατοικίες, καταστήματα, κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι, αλλά από την επόμενη ημέρα της μεταβίβασης των μετοχών, καθώς δραστηριότητες που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του, (Μαρίνα Ελληνικού, Αθλητικές Εγκαταστάσεις Αγ. Κοσμά) θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

– Επίσης αγνοεί ότι ένας από τους βασικούς σκοπούς του Φορέα είναι η κατάρτιση μελετών και η ανάπτυξη συνεργασιών με τους δήμους, στα χωροταξικά τους όρια θα πραγματοποιηθεί η “Επένδυση του Ελληνικού”, προκειμένου να “διαχυθεί” το σύγχρονο αστικό περιβάλλον που θα δημιουργηθεί, στις ήδη διαμορφωμένες γειτονιές των δήμων, ενέργειες που θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το οικονομικό κλείσιμο της επενδυτικής διαδικασίας. Αν επιθυμεί ο Δήμαρχος Αλίμου μπορεί να απευθυνθεί για περισσότερες λεπτομέρειες στο Δ.Σ. του Φορέα.

– Ο Δήμος Αλίμου επίσης, εντέχνως αποκρύπτει, ότι η λειτουργία του Φορέα αποτελεί αναβλητική αίρεση για το ξεκίνημα των εργασιών. Οποιαδήποτε αλλαγή στην λειτουργία του θα προκαλέσει τεράστιες καθυστερήσεις στην επενδυτική διαδικασία.

Εντύπωση έκανε επίσης και η δήλωσή του, ότι είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει(;;;) την λειτουργία του, προσφεύγοντας με συνεχείς αιτήσεις ακυρώσεως στο ΣτΕ.

Οι παρελκυστικές αυτές τακτικές του Δημάρχου Αλίμου, θεωρούνται αναμενόμενες, καθώς στις 5/6/2016, με τον Δήμαρχο Γλυφάδας δίνουν συνέντευξη στην REAL NEWS για την επένδυση του Ελληνικού και μεταξύ των άλλων αναφέρουν στον δημοσιογράφο ότι ” … ετοιμάζονται να εμποδίσουν με κάθε νόμιμο μέσο την μεταβίβαση της έκτασης στη Lamda Development”.

Ο Δήμαρχος Αλίμου επίσης, κατά δήλωσή του, τόνισε ενώπιον της ολομέλειας του ΣτΕ, ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο, ώστε να αλλάξει ή να καταργηθεί ο “Φορέας”, η λειτουργία του οποίου αποτελεί αναβλητική αίρεση για την εκκίνηση των έργων.

Ο πρόεδρος του Φορέα και δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος θα σταθεί απέναντι σε όποιους επιχειρήσουν να αλλάξουν το ήδη υφιστάμενο νομικό πλαίσιο του Φορέα, προκειμένου να φρενάρουν την επένδυση στο Ελληνικό, ικανοποιώντας προσωπικές στρατηγικές και ιδιοτελή συμφέροντα.

Υ.Σ.: Σε αντίθεση με όσα ψέματα διακινεί ο Δήμαρχος Αλίμου, τον ενημερώνουμε ότι ο “Φορέας” λειτουργεί και συνεδριάζει κανονικά σχεδιάζοντας το επιχειρησιακό του πλάνο για τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε Επίσης

Ένα Σχόλιο στο “Δήμος Αλίμου: Αυτή είναι η αλήθεια για το Ελληνικό και τον “εκτρωματικό φορέα”

  • 08/12/2019 at 3:03 πμ
    Permalink

    Καλό θα ήταν ο φορέας να μας ενημέρωνε για το τι έχει πράξει μέχρι σήμερα,για το καλό και των τριών δήμων!Αν ο φορέας υπάρχει για να υπάρχει,και ότι κάνει ο επενδυτής,απαντά πως καθ’υπόδειξη του φορέα,τότε δεν θα υπάρχει σε τίποτα,αρχή,μέση,και τέλος!!!Το γνωστό ου επικρατεί χρόνια στην χώρα μας…<>!

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.