Το θαυματουργό ταραξάκο στην παράκτια ζώνη του Σαρωνικού




Παναγιώτης Ήφαιστος

Αυτή είναι μια δημοσίευση του instagram που αναδημοσιεύεται αυτόματα και εδώ. Πέρυσι είχαμε μια συζήτηση στην σελίδα “Ήφαιστος, Βάρη Βάρκιζα Βούλα Βουλιαγμένη, πολιτισμός περιβάλλον φύση ψάρεμα” και οδήγησε σε έρευνα. Παραθέτω το σημείωμα που έγραψα τότε:
«ΤΑΡΑΞΑΚΟ»: Τρόπος ζωής Ελληνικός, θαλασσινός και η παράκτια ζώνη του Σαρωνικού. Για να παραφράσουμε την γνωστή ρήση, «ο λάτρης των άγριων χόρτων επιστρέφει πάντα στον τόπο του … «ταραξάκο». Η μεγάλη συζήτηση που είχαμε πριν μια περίπου εβδομάδα για το τι χόρτο είναι το εικονιζόμενο («ταραξάκο») οδήγησε στην αναζήτηση πληροφοριών.

Πρόκειται για βότανο ή κατά άλλους ευρύτατου φάσματος φαρμακευτικό φυτό. Το βρίσκεις σε πολλά βουνά και χωράφια. Εδώ όμως όπως όλα τα υπόλοιπα φυτά και χόρτα δίπλα στο κύμα, αυτό που συναρπάζει δεν είναι η μοναδική γεύση ως ωμό σαλατικό μαζί με άλλα παρόμοια. Είναι και το μέγα ερώτημα τι ιδιότητες έχει όταν κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι ιώδια και άλλες ατμοσφαιρικές ουσίες απορροφούν τέτοια χόρτα δίπλα στο κύμα.

Τι αντλούν επίσης από τους πορώδεις βράχους για να είναι τόσο ζωντανά χωρίς πότισμα (παρά μόνο την βροχή εάν και όταν βρέξει και την αύρα της θάλασσας). Είναι, όπως και να το κάνουμε, η ενσάρκωση της φύσης, του φυσιολογικού και του υγιεινού. Όπου ακόμη πολίτες έχουν την πολυτέλεια να ζούνε κοντά στην φύση μακριά από τα τσιμεντοποιημένα αστικά κέντρα η διατροφή με φυσικά προϊόντα της Ελληνικής χλωρίδας και πανίδας είναι κουλτούρα. Στην Κρήτη, στα νησιά μας και όχι μόνο.

Ακόμη και πολύ κοντά εκτός της Αττικής, πάντως, η παράκτια ζώνη του Σαρωνικού μέχρι το Σούνιο και πιο πέρα, πρωτίστως στα απέναντι από την θάλασσα βουναλάκια αλλά και πολύ κοντά στην θάλασσα, η βλάστηση είναι πάμπλουτη. Ελάχιστοι όμως, δυστυχώς θα λέγαμε, τα «επισκέπτονται» και τα τιμούν. Η μαζική παραγωγή και η μαζική κατανάλωση βιομηχανοποιημένων βασικά αγροτικών προϊόντων κυριαρχεί στην κατανάλωση των περισσοτέρων ανθρώπων σήμερα. Συχνά καταναλώνονται, ψεκασμένα και κατά πολλούς ειδικούς ενδέχεται και δηλητηριασμένα αν δεν τηρούνται οι ημερομηνίες μεταξύ ψεκάσματος και συγκομιδής. Διερωτάται κανείς: Γίνονται τουλάχιστον έλεγχοι;

Στην σημερινή λοιπόν έξοδο πήγαμε λίγο πιο κάτω τελείως κοντά στο κύμα. Στα ριζώματα είχε άφθονα χόρτα, ταραξάκο και όχι μόνο. Μαζέψαμε μερικά, όπως εικονίζονται.

Τέλος, μπορεί να υπογραμμιστεί ότι στις χώρες που πέρασαν το πρώτο μεγάλο κύμα της μαζικής παραγωγής και μαζικής κατανάλωσης υπάρχει μια ισχυρή τάση επιστροφής στην φύση, στο φυσικό, στο βιολογικό και στο υγιεινό. Στην Ελλάδα μάλλον αργούμε. Εκτιμάται λόγω ελλειμματικής δημόσιας συζήτησης των συνεπειών του μεταμοντερνισμού στην ζωή των ανθρώπων αλλά και επειδή οι πολιτειακοί θεσμοί ασχολούνται περισσότερο με τα μνημόνια και τις διαταγές των ξένων παρά με την βελτίωση των όρων ζωής των πολιτών. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το γεγονός πως παρά το γεγονός ότι στην παρούσα κυβέρνηση, για παράδειγμα, συμμετέχουν και δεδηλωμένοι οικολόγοι, τηρούν σιγή ιχθύος για τις εξαγγελίες περί Φλέβα, ενός δηλαδή Βασιλείου της Φύσης στο κατώφλι εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής. Αντί Αειφόρου ανάπτυξης, ακούγονται τσιμεντοποιήσεις με σπίτια Εμίρηδων, καζίνα κτλ. Περί αυτοί στην παρούσα σελίδα κανείς θα βρει πολλές παρεμβάσεις μαζί και νομικά κείμενα για τις πρόνοιες του Συντάγματος και των διεθνών συμβατικών δεσμεύσεων που φαίνεται κανείς δεν λαμβάνει υπόψη.

Ακολουθούν δύο ενδιαφέρουσες αναλύσεις από ειδικές ιστοσελίδες.

Από την σελίδα «Εναλλακτική δράση»
https://enallaktikidrasi.com/…/tarajako-radiki-idiothtes-ue…
Ταραξάκο – Ραδίκι – Αγριοράδικο : Ιδιότητες, θεραπευτικές δράσεις και τρόποι χρήσης
Περιγραφή
Το ταραξάκο είναι ένα από τα πολυτιμότερα φαρμακευτικά και φαγώσιμα φυτά. Η καταγωγή του ονόματός του είναι ελληνική και σημαίνει αυτό που θεραπεύει τις ταραχές.
Το καταπληκτικό αυτό φυτό φυτρώνει σε όλη την Ευρώπη και στο μεγαλύτερο μέρος του Βορείου Ημισφαιρίου. Στη χώρα μας, το συναντάμε παντού, σε βουνά και σε λιβάδια και είναι γνωστό σε όλους, ως ραδίκι του βουνού.
Είναι ένα πολυετές, ποώδες χειμερινό φυτό, χωρίς στέλεχος και με ύψος ως 20-25 εκ. Η ρίζα του είναι βαθιά. Μέσα στις ρίζες και το στέλεχος υπάρχει ένα γαλακτώδες υγρό. Εμφανίζεται από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη και πολλαπλασιάζεται από τα ριζώματα του, αλλά και με σπόρους. Έχει κίτρινα άνθη που ανοίγουν το πρωί, κλείνουν το βράδυ και τα φύλλα του είναι οδοντωτά.
Ανθίζει την άνοιξη, αλλά δεν αποκλείεται να δείτε άνθη και νωρίτερα. Φυτρώνει παντού στη γη και ευδοκιμεί σε κάθε είδους έδαφος αλλά προτιμά τα υγρά, καλά αρδευόμενα, αργιλώδη χώματα. Φυτρώνει εύκολα και αναπτύσσεται σχετικά γρήγορα. Χρησιμοποιούμενο μέρος είναι όλο το φυτό. Η συλλογή είναι καλύτερο να γίνεται κατά την ανάπτυξη των φύλλων τους γιατί όταν ωριμάσουν γίνονται δυσάρεστα πικρά.
Τα Συστατικά του Ταραξάκου

Η ρίζα και ο λευκός γαλακτώδης χυμός του στελέχους περιέχουν μια πικρή ουσία, τη λακτουπικρίνη, καθώς και τανίνες, άμυλο και ινουλίνη. Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α (4 φορές περισσότερη από το μαρούλι). Μετρήθηκε ότι 10 γραμμάρια φύλλων ταραξάκου, αποδίδουν 14.0001. U. βιταμίνης Α!
Περιέχει επίσης σίδηρο (περισσότερο από το σπανάκι), είναι πλούσιο σε Κάλιο και περιέχει άλλα ωφέλιμα άλατα, μεταξύ των οποίων, φώσφορο, μαγγάνιο και πικρούς γλυκοσίδες.
Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Περιέχει ακόμη, πρωτεϊνες, βιταμίνες Β1, Β2, C, D, Κ και Ε, μαγνήσιο, θείο, ψευδάργυρο και μέταλλα, καθώς και στερόλες, τριτερπένια, καροτενοειδή(λουτείνη, βιολαξανθίνη, πολυσακχαρίνες) κ.α.
Ταραξάκο: Ιστορία και παράδοση
Το ταραξάκο χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων, σε όλο τον κόσμο, ως πολύπλευρο θεραπευτικό βότανο στην Κινέζικη Ιατρική, στην Αρχαία Ελλάδα, στην Ινδιάνικη θεραπευτική κλπ. Συγκεκριμένα, οι Αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν πολύ για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Οι Άραβες γιατροί Ραζές και Αβικέννιος το αναφέρουν συχνά στα συγγράμματά τους και γνώριζαν για τις διουρητικές του ιδιότητες.
Οι Κινέζοι γιατροί συνιστούσαν το ραδίκι, από αρχαιοτάτων χρόνων, για τη θεραπεία κρυωμάτων, πνευμονικών προβλημάτων και πολλών άλλων παθήσεων.
Κατά το Μεσαίωνα, οι Ευρωπαίοι πίστευαν στο «Δόγμα των Συνταγογραφήσεων» σύμφωνα με το οποίο, οποιοδήποτε φυτό είχε κιτρινωπό χρώμα συνδεόταν με τη χολή και θεωρείτο φάρμακο για το συκώτι. Για το λόγο αυτό, το ραδίκι είχε τη φήμη ότι θεράπευε τον ίκτερο και τις χολολιθιάσεις. Περιέχεται σε όλα τα βιβλία βοτανοθεραπευτικής του Μεσαίωνα.
Θεραπευτικές χρήσεις και δράσεις του αγριοράδικου

-σύμφωνα με έρευνες, το ραδίκι διεγείρει τη ροή της χολής που βοηθά στην πέψη των λιπών. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγεται η δημιουργία χολόλιθων.
-έχει διουρητική δράση, βοηθώντας έτσι, στην αντιμετώπιση της υπέρτασης αλλά και του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.
-είναι αντιοξειδωτικό και βοηθά στην πρόληψη της κυτταρικής φθοράς, η οποία ευθύνεται για τη δημιουργία καρκίνων και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων.
-άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το ραδίκι εμποδίζει την ανάπτυξη του Candida ablicans, του μήκυτα που ευθύνεται για τις κολπικές μολύνσεις.
-είναι κατά των φλεγμονών του στήθους, του βήχα και γενικά των προβλημάτων των πνευμόνων όπως πνευμονία, βρογχίτιδα και μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού.
-τονωτικό, χωνευτικό, υπακτικό, αντισκορβουτικό, στομαχικό και καθαριστικό του αίματος.
-ελαττώνει τη χοληστερίνη του αίματος.
-Χρησιμοποιήθηκε στη «λαϊκή» ιατρική για την ανακούφιση των πόνων σε οστά και αρθρώσεις.
-ευεργετικό στην αρθρίτιδα και τη χλώρωση.
-ρυθμιστικό του σακχάρου του αίματος.
-συντελεστικό στη ρύθμιση του συστήματος των αδένων (με βελτίωση της λειτουργίας τους).
-συντελεί στη διατήρηση του κανονικού σωματικού βάρους.
-ευεργετικό στη διανοητική ανάπτυξη.
-κατά της αρτηριοσκλήρυνσης.
-Θεραπεύει τη χρόνια δερματίτιδα, βοηθάει στο έκζεμα, στην ακμή και στην φαγούρα. Καταπολεμάει επίσης τον έρπη.
-ο γαλακτώδης χυμός του αν απλωθεί πάνω στις μυρμηγκιές, τις εξαφανίζει.
-ευεργετικό των νεφρών.
-μειώνει το ουρικό οξύ και τα τριγλυκερίδια στο αίμα.
-κατά της δυσκοιλιότητας.
Άλλες χρήσεις για το Ταραξάκο

Οι ρίζες του μπορούν να αλεστούν και να χρησιμοποιηθούν σαν υποκατάστατο του καφέ ή ως ενισχυτικό γεύσης του καφέ.
Παρασκευή- δοσολογία
-ρίζες του φυτού σε αναλογία 30 γρ. ρίζα με 700 γρ. νερό που βράζουν για 20 λεπτά και με δόση από 1 κρασοπότηρο 2 φορές την ημέρα, είναι κατά των ρευματισμών.
-ρίζα του φυτού φουρνισμένη και αλεσμένη, δίνει ένα ωφέλιμο καφέ, που είναι ευεργετικός στην πέψη. Ο υγιεινός αυτός καφές δίνει τα ίδια αποτελέσματα, όπως και το τσάι του φυτού.
-το αφέψημα των φύλλων ή των ανθέων του φυτού είναι κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας.
-αφέψημα του φυτού γίνεται με 30-60 γρ. ξερού φυτού σε 1 λίτρο νερό με δόση 2-3 ποτήρια την ημέρα.
-έγχυμα φτιάχνουμε με 1-2 κ.γ ξηρό βότανο σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, που το αφήνουμε για 10 λεπτά και μετά, το σουρώνουμε και το πίνουμε.
Από την σελίδα «eirinika.gr»
https://www.eirinika.gr/…/taraxako-ena-votano-farmako-toso-…
Ταραξάκο- Ένα βότανο- φάρμακο τόσο ισχυρό όσο η χημειοθεραπεία!
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το συγκεκριμένο βότανο λειτουργεί καλύτερα, διότι η χημειοθεραπεία σκοτώνει μαζί με τα καρκινικά και τα υγιή κύτταρα, ενώ η πικραλίδα σκοτώνει μόνο τα καρκινικά κύτταρα.
24 Ιουνίου 2018 – 4:37μμ



Το φυτό πικραλίδα, του οποίου η λατινική ονομασία είναι Taraxacum officinale, έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία.
Το εν λόγω φυτό είναι επίσης γνωστό ως ταραξάκο ή αγριοράδικο, αλλά και ως “το δόντι του λιονταριού”.
Πρόκειται για ένα πολυετές βότανο που υπάρχει σε αφθονία στα ελληνικά βουνά και λιβάδια, με φύλλα μακριά και οδοντωτά και κίτρινα άνθη που φτάνει σε ύψος μέχρι 30cm.
Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Windsor στον Καναδά, ισχυρίζονται ότι το ταραξάκο (πικραλίδα) είναι 100 φορές πιο αποτελεσματικό από τη χημειοθεραπεία.
Το ταραξάκο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στη διατροφή του ανθρώπου, αλλά και ως βότανο για της πλούσιες ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία, όμως μέχρι τώρα οι περισσότεροι δεν γνώριζαν ότι μπορεί να βοηθήσει και κατά του καρκίνου, όπως αναφέρει το votanonkipos.gr.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το συγκεκριμένο βότανο λειτουργεί καλύτερα, διότι η χημειοθεραπεία σκοτώνει μαζί με τα καρκινικά και τα υγιή κύτταρα, ενώ η πικραλίδα σκοτώνει μόνο τα καρκινικά κύτταρα.
Η καταγωγή της λέξης ταραξάκο, είναι ελληνική και σημαίνει αυτό που θεραπεύει τις ταραχές.
Το τσάι και το εκχύλισμα από ρίζα πικραλίδας χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως:
• παθήσεις οστών και αρθρώσεων,
• προβλήματα θηλασμού,
• μολύνσεις του αναπνευστικού (βρογχίτιδα, πνευμονία, κ.ά.),
• πεπτικές διαταραχές,
• γαστρεντερικά προβλήματα,
• ορμονική ανισορροπία,
• ίκτερος,
• δερματικές παθήσεις,
• οιδήματα,
• λίθοι και ψαμμίαση του ουροποιητικού,
• απώλεια βάρους,
• δρα ως αντιβακτηριακό, αντιμυκητιακό, αντιφλεγμονώδες, αντικαντιντιακό, αντιοξειδωτικό,
• διεγερτικό της όρεξης,
• τονωτικό της χολής,
• ρυθμιστικό του σακχάρου του αίματος,
• καθαρτικό του ήπατος – εντέρων,
• αναγεννητικό των κυττάρων,
• αποτοξινωτικό,
• διουρητικό,
• ενισχυτικό της απορρόφησης μετάλλων,
• πρεβιοτικό (δυναμώνει τα bifidobacteria).
Επιπλέον, είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μέταλλα, όπως σίδηρο, κάλιο (η πιο δυναμική πηγή καλίου) μαγνήσιο, μαγγάνιο, θείο, νάτριο, ψευδάργυρο, όπως αναφέρει το medmelon.gr.
Περιέχει ακόμη βιταμίνες: Α, Β-όπως νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, φολικό οξύ, βιταμίνη C, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, φλαβονοειδή και τέλος καροτενοειδή.
Ο Dr. James Duke αναφέρει στο βιβλίο του «The Green Pharmacy» ότι πλήθος κλινικών δοκιμών έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα των φύλλων και της ρίζας πικραλίδας στην πνευμονία, τη βρογχίτιδα και τις μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού. Η Γερμανική Φαρμακοποιία κατατάσσει τη ρίζα πικραλίδας ως θεραπευτική για γαστρεντερικά προβλήματα που προέρχονται από ανεπάρκεια της χολής, καθώς επίσης και ως διεγερτική της όρεξης και της διούρησης.
Οι μελέτες δείχνουν ευεργετικά αποτελέσματα της πικραλίδας στην ψαμμίαση του ουροποιητικού, που αποδίδεται στην απολυμαντική του δράση και πιθανώς στην παρουσία σαπωνινών, ενώ επιβεβαιώνουν τις χολοδιεγερτικές ιδιότητές της. Χρησιμοποιήθηκε στη «λαϊκή» ιατρική για την ανακούφιση των πόνων σε οστά και αρθρώσεις, καθώς και σαν αποτοξινωτικό του αίματος. Το 40% περίπου της ώριμης ρίζας αποτελείται από ινουλίνη, ένα μείγμα από σύνθετους υδατάνθρακες γνωστούς ως φρουκτο-ολιγο-σακχαρίτες (FOS).
Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, η λήψη των FOS αυξάνει σημαντικά τα ευεργετικά bifidobacteria στο έντερο και εξαλείφει τα παθογόνα, διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει την απορρόφηση των μετάλλων και καταστέλλει την ανώμαλη κυτταρική ανάπτυξη. Τα υψηλά επίπεδα σε FOS βοηθούν επίσης στη διατήρηση σταθερών επιπέδων του σακχάρου του αίματος και μειώνουν την υπεργλυκαιμία.
Δραστικά Συστατικά: Η ρίζα της Πικραλίδας περιέχει μεταξύ 2% (την άνοιξη) και 40% (το φθινόπωρο) ινουλίνη, μέχρι 75% υδατάνθρακες, «πικρά» (bitter) συνθετικά (τερπένια, ευδαισμανολίδες, γερμακρανολίδες, τριτερπένια, b-amyrin, taraxol, taraxerol), 9% ίνες, 16,5% πρωτεΐνες, 16% λιπαρά οξέα (ολεϊκό, μελισσικό κ.ά.), μανιτόλη, μέταλλα (κάλιο, ασβέστιο, φωσφόρος, μαγνήσιο, σίδηρος), φαινολικά οξέα (καφεϊκό, χλωρογενικό κ.ά.), στερόλες, σάκχαρα, περίπου 8,5% γλοιό και 7,8% πηκτίνες, τανίνες και ρητίνες.
Το ρόφημα με ταραξάκο έχει πολλά οφέλη στην υγεία: καθαρίζει τα νεφρά, καταπολεμά τις αλλεργίες και μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο, φολικό οξύ και μαγνήσιο.

https://www.eirinika.gr/…/taraxako-ena-votano-farmako-toso-…

Π. Ήφαιστος – P. Ifestos
www.ifestos.edu.gr – [email protected] www.ifestosedu.gr – [email protected]
Twitter https://twitter.com/ifestosedu
Linkedin https://www.linkedin.com/in/panayiotis-ifestos-0b9382131/
Instagram https://www.instagram.com/p.ifestos/
Στρατηγική Θεωρία–Κρατική Θεωρία https://www.facebook.com/groups/StrategyStateTheory/
Προσωπική σελίδα https://www.facebook.com/p.ifestos
Προσωπικό προφίλ https://www.facebook.com/panayiotis.ifestos
Πολιτισμός, Περιβάλλον, Φύση, Ψάρεμα https://www.facebook.com/Ifestos.DimotisBBB
Διεθνής πολιτική 21ος αιώνας https://www.facebook.com/groups/InternationalPolitics21century/
ΗΠΑ: Ιστορία, Διπλωματία, Στρατηγική https://www.facebook.com/groups/USAHistDiplStrat/
Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος: Ανισόρροπο τρίγωνο https://www.facebook.com/groups/GreeceTurkeyCyprusImbalance/
Διαχρονική Ελληνικότητα https://www.facebook.com/groups/Ellinikotita/
Φιλοπατρία, Δημοκρατία, Ελευθερία https://www.facebook.com/groups/philopatria/
Άνθρωπος, Κράτος, Κόσμος–Πολιτικός Στοχασμός https://www.facebook.com/groups/Ifestos.political.thought/
Κονδύλης Παναγιώτης – https://www.facebook.com/groups/Kondylis.Panagiotis/
Θολό βασίλειο της ΕΕ https://www.facebook.com/groups/TholoVasileioEU/
Θουκυδίδης–Πολιτικός Στοχασμός https://www.facebook.com/groups/thucydides.politikos.stoxasmos/
Μέγας Αλέξανδρος–Ιδιοφυής Στρατηγός και Στρατηλάτης https://www.facebook.com/groups/M.Alexandros/
Εκλεκτά βιβλία που αξίζουν να διαβαστούν https://www.facebook.com/groups/eklektavivlia/
Ειρηνική πολιτική επανάσταση https://www.facebook.com/groups/PolitPeacefulRevolution/
«Κοσμοθεωρία των Εθνών» https://www.facebook.com/kosmothewria.ifestos

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.