O Kώστας Χαρίτος, για τη διοίκηση και τη διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων, στο Ελληνικό




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 4 Νοεμβρίου 2019, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλίμου συνεδρίασε με κύριο θέμα στην ημερήσια διάταξη τη «Σύσταση Συνδέσμου Δήμων Αλίμου και Γλυφάδας» με σκοπό σύσταση διαδημοτικού φορέα διοίκησης και διαχείρισης κοινόχρηστων χώρων του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά.

Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Κίνησης ΑΝΩ ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙ Κώστας Χαρίτος τοποθετήθηκε επί του ζητήματος αναλυτικά, και ανέδειξε σειρά καίριων ερωτημάτων, δεδομένου ότι στη συνεδρίαση παρέστη και ο δήμαρχος Γλυφάδας. Συγκεκριμένα η τοποθέτησή του ήταν η παρακάτω:

«Το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, ως αποτέλεσμα συμβιβασμού με τον εκβιασμό από τους δανειστές (προαπαιτούμενο της 1ης αξιολόγησης και βάση διαπραγμάτευσης μια υφιστάμενη πολύ κακή συμφωνία), είχε θετικά σημεία όπως την αύξηση του πάρκου, τη μείωση της δόμησης, την ελεύθερη πρόσβαση και την πρόσβαση στην θάλασσα (και όχι «εσωτερική αυλή» του επενδυτή). Συγκεκριμένα η συμφωνία προβλέπει ρητά ότι το πάρκο θα υλοποιηθεί άμεσα! Είχε όμως και αρνητικά σημεία (που επιβλήθηκαν από τους δανειστές ως βάση από την υφιστάμενη συμφωνία) όπως η υπερδόμηση, πολλά εμπορικά κέντρα, έξι ουρανοξύστες – που δεν ταιριάζουν με το Αττικό τοπίο- και το Καζίνο.

Όσον αφορά τον Σύνδεσμο, πέρα από τη νομική σύσταση ενός διαδημοτικού φορέα πρέπει να συζητηθεί και το τι πολιτικά διεκδικούν οι δύο Δήμοι με τη σύσταση αυτού του φορέα. Ποια η σχέση του με τον ήδη με νόμο υπάρχοντα φορέα; Διεκδικούμε να τον αντικαταστήσει και πώς διεκδικούμε; Ποια η θέση των δήμων για την ΠΝΠ που για τρεις δεκαετίες (μέχρι την ολοκλήρωση εφαρμογής του σχεδίου) αφήνει τη διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων στην επενδυτική εταιρεία;

Η πρόταση θεωρούμε ότι πρέπει να είναι συνολική. Να ψηφίσουμε τη σύσταση διαδημοτικού φορέα που είναι Ν.Π.Δ.Δ ζητώντας ταυτόχρονα με την ίδια απόφαση την κατάργηση της ΠΝΠ και την αντικατάσταση του υπάρχοντος από τον νέο φορέα. Το Ανω Κάτω στο Καλαμάκι είχε θέσει από την αρχή τις επιφυλάξεις του, κατά την ίδρυση του υπάρχοντος φορέα, καθώς αποτελεί για εμάς θεμελιακό ζήτημα να γίνεται η διαχείριση των κοινοχρήστων χώρων κλπ. Από φορέα που έχει τη μορφή του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και όχι Ιδιωτικού Δικαίου.

Ωστόσο, από τη στιγμή ανάληψης της κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, παρατηρούμε μία συστηματική προσπάθεια μικρο-εξυπηρετήσεων, μέσω τροπολογιών και επειγουσών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, προς όφελος του επενδυτή που πιθανόν να επιφέρουν βλαπτικές συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες και στα συμβατικά συμφωνηθέντα μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του επενδυτή. Ταυτόχρονα η αποχώρηση των 2 ξένων επενδυτών αποτελεί μία αρνητική εξέλιξη όχι μόνο για την ίδια την επένδυση αλλά και για την ελληνική οικονομία γενικότερα.Προειδοποιούμε την Κυβέρνηση της ΝΔ ότι το πλαίσιο εκτέλεσης του έργου που συμβατικά έχει συμφωνηθεί μεταξύ ελληνικού δημοσίου και επενδυτή, και κυρώθηκε με τον Ν. 4422/2016, είναι η κόκκινη γραμμή για εμάς· δεν θα επιτρέψουμε καμία έκπτωση επί αυτών, καμία επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών και καμία βλαπτική μεταβολή του δημοσίου συμφέροντος».

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.