Λαϊκή Συσπείρωση Ν.Σμύρνης: Παρέμβαση για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ν.Σμύρνης έκανε παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο έκτρωμα που ψήφισε η ΝΔ σε σχέση με τους δήμους και για τους εργαζόμενους στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας που λήγουν οι συμβάσεις τους. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Κιουλάνης ανέφερε:

“Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο έκτρωμα που ψήφισε η ΝΔ έρχεται να φέρει νέα προκλητικά προνόμια στους επιχειρηματίες που μπορούν να επενδύουν όπου θέλουν αίροντας κάθε εμπόδιο, χτύπημα των κλαδικών συμβάσεων, νέα εμπόδια σε εργατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, στο δικαίωμα στην απεργία. Το πολυνομοσχέδιο αυτό βρήκε την καταδίκη των εργαζομένων , σωματείων και λαϊκών φορέων.

Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στο άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει την διευκόλυνση της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού και του πρασίνου στους δήμους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο μέσω και των ΣΔΙΤ, που αξιοποίησε η προηγούμενη Κυβέρνηση και συνεχίζει η σημερινή, έχει ανοίξει το παράθυρο. Πατάνε πάνω στην υποστελέχωση των υπηρεσιών των δήμων. Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στην υπηρεσία πρασίνου του δήμου μας που εργάζονται ελάχιστοι μόνιμοι. Η ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση ακόμα πιο πολύ. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ο λαός της Ν.Σμύρνης να πληρώνει για υποβαθμισμένες υπηρεσίες και ταυτόχρονα να οξυνθεί η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Το νομοσχέδιο αυτό βρήκε την μαζική καταδίκη των εργαζομένων των δήμων. Δηλώνουμε και από αυτό εδώ το βήμα την στήριξη μας στο δίκαιο αγώνας τους. Παλεύουμε κόντρα στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου. Διεκδικούμε την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες , την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του δήμου χωρίς όρους και προϋποθέσεις, την τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, που εμποδίζει την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Θα στηρίξουμε τις προσπάθειες των συμβασιούχων του δήμου μας για μονιμοποίηση. Εδώ θα είμαστε να βάλουμε εμπόδια στην όποια προσπάθεια γίνει στον δήμο μας να εφαρμοστεί αυτό το άρθρο. Σας προειδοποιούμε μην τολμήσετε να το αξιοποιήσετε. Η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των δήμων θα πρέπει να βρει εμπόδια από τους δημοτικούς υπαλλήλους, τους εργαζόμενους στην περιοχή μας, τους λαϊκούς φορείς του δήμου μας.

Ταυτόχρονα αυτή την χρονική περίοδο λήγουν και στο δήμο μας οι συμβάσεις των εργαζόμενων στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας που προκλητικά θεωρούνται ωφελούμενοι  με σκοπό την ένταση της εκμετάλλευσής τους. Οι εργαζόμενοι αυτοί παίρνουν λιγότερα χρήματα και από την σύμβαση των εργαζόμενων στους δήμους. Διεκδικούμε κανένας εργαζόμενος να μην παίρνει κάτω από 751 ευρώ, όλοι οι εργαζόμενοι να αμείβονται με βάση την συλλογική σύμβαση. Οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο δήμο μας, όπως η σίτιση στα σχολεία και η καθαριότητα.. Έρχονται να αναπληρώσουν τα μεγάλα κενά σε μόνιμο προσωπικό που υπάρχουν. Ως Λαϊκή Συσπείρωση στεκόμαστε με κάθε τρόπο δίπλα στον το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας. Στηρίζουμε και παλεύουμε για την μοναδική λύση που δεν τους εμπαίζει που είναι να παραμείνουν στις θέσεις τους και μετά την λήξη του προγράμματος. Να ανοίξουμε τον δρόμο για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. ”

Έπειτα κατατέθηκε ψήφισμα από την Λαϊκή Συσπείρωση που πέρασε με πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο. Στο ψήφισμα περιλαμβανόταν το πολιτικό πλαίσιο που αναλύθηκε από τον Γιάννη Κιουλάνη και τα αιτήματα που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι του δήμου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου και για την στήριξη των εργαζομένων στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, τα οποία είχαν επίσης αναφερθεί στην ομιλία του. Παρόλα αυτά θέλουμε να τονίσουμε στους εργαζόμενους ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουν εμπιστευόμενοι την δημοτική αρχή. Πρέπει να στηριχθούν στο δικό τους αγώνα σε συμπόρευση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στους ΟΤΑ. Η προηγούμενη στάση της δημοτικής αρχής ως προς την εφαρμογή των ελαστικών σχέσεων εργασίας και την αποδοχή του θεσμικού πλαισίου που στρέφεται ενάντια στους εργαζόμενους είναι ενδεικτική.

Αυτό επιβεβαιώθηκε περίτρανα στο επόμενο θέμα – το νέο οργανόγραμμα του δήμου – που έφερε η δημοτική αρχή. Στο νέο οργανόγραμμα ήρθαν να ενσωματωθούν οι αντιδραστικές αλλαγές που φέρνει ο Κλεισθένης στους δήμους και η εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου μέσω των δήμων. Η δημοτική αρχή αποδέχεται τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς που επιβάλλονται από το οικονομικό παρατηρητήριο και δεν διεκδικεί. Ως Λαϊκή Συσπείρωση  τονίσαμε ότι στο οργανόγραμμα του δήμου πρέπει να παίρνονται υπόψη οι δεξιότητες των εργαζομένων , να εξασφαλίζονται όλες οι θέσεις εργασίας και να σχεδιάζεται με βάση την εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών των δημοτών. Ο δήμος πρέπει να διεκδικεί την κάλυψη των αναγκών του σε εργαζόμενους με μόνιμο προσωπικό με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν γίνεται να συμβιβάζεσαι με την υπάρχουσα κατάσταση. Για αυτό η Λαϊκή Συσπείρωση το καταψήφισε.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης επανήλθαν στο θέμα του αντισεισμικού ελέγχου των σχολείων. Η δημοτική αρχή αρκέστηκε στο ότι θα ολοκληρωθεί ο πρωτοβάθμιος έλεγχος σύντομα – τόσους μήνες μετά τον σεισμό! H καθυστέρηση αυτή είναι απαράδεκτη και η Λαϊκή Συσπείρωση απαίτησε να γίνουν άμεσα. Κανείς δεν δικαιούται να παίζει με τις ζωές τόσων παιδιών.

Τέλος οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης κατήγγειλαν το γεγονός ότι έγιναν εκλογές με ηλεκτρονική ψηφοφορία στο 7ο γυμνάσιο Ν.Σμύρνης παρά την προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Θυμίζουμε ότι η δημοτική αρχή προσπάθησε να φέρει την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη των 5μελών και 15μελών στα γυμνάσια και στα λύκεια της Ν. Σμύρνης , την περίοδο που οι εργαζόμενοι ήταν σε κινητοποιήσεις ενάντια στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που έβαζε εμπόδια στην απεργία μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Μετά την έντονη αντίδραση του δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Άγγελου Βρετού είχε παρθεί απόφαση στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο να αποσυρθεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία στα σχολεία. Ο Άγγελος Βρετός στην τοποθέτηση του είχε τονίσει ότι τα μαθητικά συμβούλια είναι όργανα συλλογικής δράσης και οργάνωσης των μαθητών. Στην κατεύθυνση αυτή οι ίδιοι οι μαθητές έχουν την ευθύνη για τον ορισμό και την διεξαγωγή των μαθητικών εκλογών μαθαίνοντας μέσα από αυτήν την διαδικασία τι σημαίνει συλλογική δράση και οργάνωση. Η δημοτική αρχή προωθώντας τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες δείχνει έντονη διάθεση να μάθουν οι νέες γενιές, όπως η ίδια δήλωνε, αυτές τις διαδικασίες. Ο Άγγελος Βρετός είχε τονίσει ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία απομακρύνει τους νέους ανθρώπους από την συλλογικότητα και τη συμμετοχή στα κοινά.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.