Παιδο-ορθοπαιδική Κλινική Metropolitan: H ενδεδειγμένη λύση για παιδιά με ορθοπαιδικά προβλήματα
Τα τελευταία 5 έτη, με την εξ ολοκλήρου ανακαίνιση της Παιδιατρικής Κλινικής και τη στελέχωσή της με πανελλήνιας φήμης ιατρούς, η Παιδο-ορθοπαιδική Κλινική έχει αναδειχθεί ως μια από τις καλύτερες του νομού Αττικής. Καλύτερη τόσο ως προς την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών προς τα παιδιά όσο και ως προς το εύρος των περιπτώσεων που καλύπτει.

Κάθε χρόνο, περισσότερα από 1000 παιδιά με διάφορα ορθοπαιδικά προβλήματα επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία της Παιδο-ορθοπαιδικής Κλινικής και άλλα τόσα τα επείγοντα περιστατικά. Στις παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι παρακάτω:

Ολοκληρωμένη φροντίδα καταγμάτων

Λόγω της έντονης δραστηριότητας των παιδιών υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κακώσεων στο σπίτι, στην παιδική χαρά ή οπουδήποτε αλλού. Ενώ πολλές από τις κακώσεις μπορεί να είναι αβλαβείς, σε ορισμένες περιπτώσεις τα παιδιά μπορεί να υποστούν κάποιο κάταγμα, να «σπάσουν» κάποιο από τα οστά τους. Αν υποψιάζεστε ότι η κάκωση είναι σοβαρή, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα την παιδο-ορθοπαιδική φροντίδα, ώστε να καθοριστεί η κατάλληλη θεραπεία. Η χρήση του γύψου είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδος στην παιδική ηλικία, ο δε αδιάβροχος γύψος, ο αγαπημένος των παιδιών (Εικόνα 1 & 2).

Σκολίωση / παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης

Η σκολίωση και άλλες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης στα παιδιά, όπως η κύφωση, η σπονδυλόλυση, η σπονδυλολίσθηση και το ραιβόκρανο μπορεί να είναι ιδιοπαθείς (αγνώστου αιτιολογίας), συγγενείς (εκ γενετής) ή νευρομυϊκής αιτιολογίας (σχετιζόμενες με παθήσεις του νευρικού ή του μυϊκού συστήματος). Η Παιδο-ορθοπαιδική Κλινική του Metropolitan Hospital έχει εφοδιαστεί με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει παγκοσμίως για την αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης παιδιών και εφήβων, όπως ρομποτικά συστήματα και συστήματα πλοήγησης για ρομποτικές επεμβάσεις μέγιστης ακρίβειας και έχει καθιερωθεί πανελληνίως και για τον αριθμό των χειρουργείων που πραγματοποιεί και για την επιτυχία τους.

Μία φορά την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα 5-7 μμ, πραγματοποιείται ιατρείο που δέχεται παιδιά και εφήβους με προβλήματα στη σπονδυλική στήλη.

Αντιμετώπιση παιδιών με εγκεφαλική παράλυση

Τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, δηλαδή με μια μη εξελισσόμενη βλάβη του εγκεφάλου η οποία επηρεάζει την κινητικότητά τους, μπορεί να αναπτύξουν μια σειρά από ορθοπαιδικά προβλήματα που σχετίζονται με την παραμόρφωση της ανάπτυξής τους – παραμορφώσεις των οστών, εξαρθρήματα, δύσκαμπτους τένοντες και μυς – καθώς και αυξημένο μυϊκό τόνο που προκαλείται από μη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Οι κύριοι στόχοι στη θεραπεία των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση είναι η βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους και η πρόληψη των παραμορφώσεων. Για τα παιδιά που είναι σε θέση να περπατήσουν, η διατήρηση και η βελτιστοποίηση αυτής της ικανότητας και της ανεξαρτησίας που προσφέρει, αποτελούν τον πρωταρχικό στόχο της θεραπείας. Από την άλλη, η θεραπεία για τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση που δεν είναι σε θέση να περπατήσουν, έχει ως στόχο να βοηθήσει το παιδί να διατηρήσει μια άνετη και ισορροπημένη θέση στην αναπηρική καρέκλα.

Παραμορφώσεις του ποδιού

Οι παραμορφώσεις του ποδιού στα παιδιά περιλαμβάνουν μια σειρά από καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν τα οστά, τους τένοντες και τους μυς. Μεταξύ αυτών οι πιο συχνες που αντιμετωπίζονται από στην ομάδα της Παιδο-ορθοπαιδική Κλινική του Metropolitan Hospital είναι η ραιβοϊποπποδία, η κοιλοποδία, το επικουρικό σκαφοειδές και ο συγγενής κάθετος αστράγαλος.

Οι γονείς που αναζητούν θεραπεία για τα παιδιά τους με παραμορφώσεις του ποδιού, είναι σημαντικό να συμβουλευτούν έμπειρους παιδο-ορθοπαιδικούς χειρουργούς, όπως αυτοί της Κλινικής μας . Όχι μόνο γιατί θα ενημερωθούν για όλες τις σχετικές μη χειρουργικές τεχνικές, αλλά και γιατί, σε περίπτωση που η χειρουργική επέμβαση είναι αναγκαία, όσο πιο μεγάλη είναι η εμπειρία του παιδο-ορθοπαιδικού στον τομέα αυτό, τόσο πιο υψηλό το ποσοστό επιτυχίας της επέμβασης.

Παραμορφώσεις κάτω άκρων – ανισοσκελία

Κατά την περίοδο της ανάπτυξης του παιδιού, οι παραμορφώσεις των κάτω άκρων αποτελούν την πιο συχνή αιτία για επίσκεψη στον παιδο-ορθοπαιδικό.

Σε πολλές περιπτώσεις, η παραμόρφωση των κάτω άκρων διορθώνεται από μόνη της. Ωστόσο, σε ορισμένες άλλες, απαιτείται ιατρική παρέμβαση. Τα παιδιά που γεννιούνται με ή στην πορεία εμφανίζουν διαφορές στο μήκος των κάτω άκρων μπορούν να επωφεληθούν από μια σειρά θεραπειών η οποία μπορεί να είναι απλή, όπως η χρήση κατάλληλων υποδημάτων, ή πιο περίπλοκη, όπως είναι η επιμήκυνση/βράχυνση του κάτω άκρου με χειρουργική επέμβαση. Τα τελευταία χρόνια ο ισοσκελισμός των κάτω άκρων στην Παιδο-ορθοπαιδική Κλινική του Metropolitan γίνεται με διαδερμικές τεχνικές που δεν απαιτούν νοσηλεία (Εικόνα 3). Αντίστοιχες τεχνικές εφαρμόζονται και σε παιδιά με κυρτά γόνατα ή αστραγάλους.

Δυσπλαστικό – ανώριμο ισχίο

Εάν ένα παιδί έχει κάποια δυσμορφία στην άρθρωση του ισχίου, η Παιδο-ορθοπαιδική Metropolitan είναι το σωστό μέρος για την αντιμετώπισή της. Το Τμήμα του δυσπλαστικού ισχίου στελεχώνεται από εξειδικευμένους παιδοο-ρθοπαιδικούς οι οποίοι έχουν την εμπειρία, τις δεξιότητες και την τεχνολογία για την ακριβή διάγνωση του προβλήματος και την αποκατάστασή του στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Το Τμήμα αναλαμβάνει παιδιά που έχουν συγγενή ή επίκτητη δυσπλασία στο ισχίο από τη γέννησή τους (Εικόνα 4). Χρησιμοποιούνται οι πλέον σύγχρονες διαγνωστικές τεχνικές, συμπεριλαμβανομένων των υπερήχων, των παραδοσιακών ακτινογραφιών, του αρθρογραφήματος και της μαγνητικής τομογραφίας σε συνεργασία με έμπειρους ακτινολόγους.

Νόσος Legg-Calve-Perthes

Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο νόσημα που απαιτεί φροντίδα σαν αυτήν που προσφέρεται στην Παιδο-ορθοπαιδική Metropolitan. Η Legg-Calve-Perthes ή άσηπτη νέκρωση της μηριαίας κεφαλής είναι μια ασθένεια του ισχίου κατά την οποία η κεφαλή του μηριαίου οστού που βρίσκεται στην άρθρωση του ισχίου θρυμματίζεται. Στην Κλινική εφαρμόζονται μη-χειρουργικές και χειρουργικές θεραπείες με πρωταρχικό στόχο την πρόληψη της παραμόρφωσης και τη διατήρηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης του ισχίου.

Η Παιδο-ορθοπαιδική Κλινική λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες, κατόπιν ραντεβού που κλείνονται καθημερινά 09.00-16.00, στα τηλέφωνα: 210 4809787 & 210 4809035.

Παιδο-ορθοπαιδική Κλινική Metropolitan Hospital:

ιατροί μεγάλης εμπειρίας & εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας.

Ο συνδυασμός που χρειάζονται τα παιδιά με ορθοπαιδικά προβλήματα

Γράφει:

Ο ΜΑΡΙΟΣ ΛΥΚΙΣΣΑΣ

Διευθυντής Παιδο-ορθοπαιδικής Κλινικής Metropolitan Hospital

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.