Νέες αποκαλύψεις για το οικόπεδο -“φιλέτο”, στο Παλαιό Φάληρο




Νέες αποκαλύψεις φέρνει στο φως το directnews.gr ως προς την πώληση του παραθαλάσσιου ακινήτου-φιλέτου έκτασης 4,5 στρεμμάτων στο Παλαιό Φάληρο από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος σε ισραηλινή εταιρεία, τη μεταβίβαση του οποίου θέλουν να “μπλοκάρουν” οι συνταξιούχοι και εν ενεργεία υπάλληλοι του κρατικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, ενώ διαχώρισε τη στάση του ακόμα και ο υποδιοικητής της τράπεζας από την απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης Στουρνάρα.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος/directnews.gr

Το ακίνητο-“φιλέτο”, καθώς πρόκειται για το μοναδικό διαθέσιμο οικόπεδο στην παραλιακή ζώνη από το Νέο Φάληρο μέχρι το Σούνιο έκτασης 4,5 στρεμμάτων που μπορεί να οικοδομηθεί, το αγόρασαν οι Ισραηλινοί με συνοπτικές διαδικασίες σε διάστημα ενός μήνα, με 12,5 εκατ. Ευρώ, ενώ σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία που κατατέθηκαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών, η εμπορική του αξία φτάνει τα 17 εκατ. Ευρώ και μπορεί να ξεπεράσει τα 20 εκατ. Ευρώ όταν ολοκληρωθεί το Μητροπολιτική Πάρκο, η περιβόητη “Αθηναϊκή Ριβιέρα”.

Όπως αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα το directnews.gr, το ακίνητο αγοράστηκε από ισραηλινή εταιρεία με το ποσό των 12.556.000 εκατομμυρίων ευρώ, αν και η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι 11.695.220 εκατ. Ευρώ και ενώ αναμένεται να πάρει μεγαλύτερη πολύ αξία λόγω των έργων ανάπλασης του Ελληνικού.
Την περασμένη Παρασκευή συζητήθηκε ενώπιον του Τμήματος Ασφαλιστικών Μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Συλλόγου Συνταξιούχων Υπαλλήλων της Τραπέζης της Ελλάδος, ζητώντας να απαγορευτεί η μεταβίβαση του ακινήτου.

Ας σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Συνταξιούχων Τράπεζης της Ελλάδος έχει ειδικό έννομο συμφέρον, καθώς είναι μέτοχος με 55.740 μετοχές του κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της χώρας, ενώ έχει λόγο και στο Συμβούλιο Ασφάλισης της Τραπέζης της Ελλάδος το οποίο έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης της περιουσίας των ασφαλιστικών φορέων των εργαζομένων ΤΣΠ-ΤΕ και ΜΤΥΤΕ που καταργήθηκαν με νόμο του 2011. Στην περιουσία του πρώην φορέα κύριας ασφάλισης των συνταξιούχων της τράπεζας, περιλαμβάνονταν και το επίδικο ακίνητο-“φιλέτο”.

Πρόκειται για ένα ακίνητο συνολικής επιφανείας 4.542 τετραγωνικών μέτρων, έναν από τους τελευταίους μεγάλους ελεύθερους προς αξιοποίηση χώρους της Παραλιακής, εν όψει και της επικείμενης αναβάθμισης της περιοχής λόγω των έργων στο Ελληνικό.
Ας σημειωθεί πως το συγκεκριμένο ακίνητο επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος 47-49 στο Παλαιό Φάληρο, είναι παραθαλάσσιο, γωνιακό, έχει συντελεστή δόμησης 2.40, με θέα στο Σαρωνικό και άμεση πρόσβαση σε αμμώδη παραλία σε απόσταση 50 μέτρων! Αποτελεί ένα από τα λιγοστά αδόμητα ακίνητα της περιοχής για τουριστική αξιοποίηση, όπως μπορείτε να δείτε από τις φωτογραφίες στην πρόσοψη του οικοπέδου.

Επίσης, οι αεροφωτογραφίες δείχνουν πως είναι το τελευταίο μεγάλης έκτασης αδόμητο οικόπεδο της Παραλιακής κατά μήκος πολλών χιλιομέτρων από το Φαληρικό Δέλτα μέχρι και το υπό ανέγερση Ελληνικό και μάλιστα σε απόσταση μόλις 50 μέτρων από αμμώδη παραλία.

Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων υπαλλήλων της Τραπέζης της Ελλάδος είναι αντίθετοι στην πώληση του ακινήτου, θεωρώντας ότι είναι χαμηλό το τίμημα, καταγγέλλοντας τη μεθόδευση που ακολουθήθηκε για την πώληση ουσιαστικά με οριακή πλειοψηφία 7 προς 5, καθώς εκτός από τις 3 αρνητικές ψήφους απείχαν ακόμα δύο μέλη του Γενικού Συμβουλίου της Τραπέζης της Ελλάδος που δεν συμφωνούσαν στην πώληση, ανάμεσα στους οποίους και ο υποδιοικητής κ. Μουρμούρας ο οποίος φέρεται να διαφώνησε με τους χειρισμούς της πλειοψηφίας της διοίκησης Στουρνάρα.

Στο πλευρό των συνταξιούχων, είναι οι εν ενεργεία υπάλληλοι του κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της χώρας.

Κατά τη συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ως μάρτυρας υπέρ του Συλλόγου Συνταξιούχων Υπαλλήλων Τραπέζης Ελλάδος (ΣΣΥΤΕ) κατέθεσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδος και μέλος του Γενικού Συμβουλίου του κρατικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, Ευάγγελος Γερανιωτάκης, ο οποίος ανέφερε ότι με την πώληση του ακινήτου θίγονται τα συμφέροντά του ΣΣΥΤΕ, εκτιμώντας ότι το τίμημα είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με την πραγματική αξία και την προοπτική του επίμαχου ακινήτου.

ΣΥΤΕ: “Στο μιλητό” η διαδικασία

Επίσης, κατήγγειλε ως αδιαφανή τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, καθώς δεν κατατέθηκαν μέχρι σήμερα τα σχετικά πρακτικά της ΕΔΑ στο Γενικό Συμβούλιο, αλλά πολύ περισσότερο υπηρεσιακοί παράγοντες αρνήθηκαν να τα κοινοποιήσουν στον Υποδιοικητή κ. Μουρμούρα, παρότι τα ζήτησε με γραπτό του αίτημα!
Τόνισε δε ότι η πρακτική που ακολουθείται πάντα για την έγκριση οικονομικών συναλλαγών της εναγόμενης από το Γενικό Συμβούλιο περιλαμβάνει απαραιτήτως την προσκόμιση των πρακτικών των συνεδριάσεων των αρμοδίων επιτροπών, ακόμα και αν πρόκειται για συναλλαγές μερικών χιλιάδων ευρώ. Επίσης, ο Πρόεδρος του ΣΥΤΕ ανέλυσε πως η όλη διαδικασία έγινε σε μεγάλο βαθμό «στο μιλητό» και δημοσιοποιήθηκε μέσω αγγελίας-παρωδία στο site της Τράπεζας μετά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου στις 14/6/2019, δύο εβδομάδες δηλαδή πριν τη λήξη της προθεσμίας για την κατάθεση προσφορών, ενώ απέρριψαν την πρόταση για ανοικτό διαγωνισμό.

Ο κ. Γερανιωτάκης επεσήμανε, εξάλλου, την αδικαιολόγητη σπουδή που επέδειξε η Τράπεζα για την ολοκλήρωση της πώλησης, θέτοντας την εύλογη απορία, γιατί η Τράπεζα έσπευσε να προχωρήσει στην απόφαση για την ολοκλήρωση της πώλησης μόλις δύο εβδομάδες μετά τη λήξη της προθεσμίας για την κατάθεση προσφορών, τη στιγμή που η προσφορά της πλειοδοτούσας εταιρίας είχε διάρκεια 6 μηνών, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους.
Η δόκιμη προσέγγιση, ιδιαίτερα μετά τις πολιτικές εξελίξεις της 7ης Ιουλίου, θα ήταν να περιμένει να αξιολογήσει το περιβάλλον των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων, καθώς η νέα κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για την επιτάχυνση της επένδυσης του Ελληνικού.
Επίσης, αναφέρθηκε στην ανυπαρξία λόγου πώλησης, δεδομένου ότι ούτε η ίδια η Τράπεζα έχει επικαλεστεί ανάγκη για εκποίηση περιουσιακών της στοιχείων.

Ως προς την τιμή πώλησης υποστήριξε ότι είναι στην πραγματικότητα πολύ χαμηλή. Το δήθεν υψηλό τίμημα των 12.556.000 ευρώ βασίζεται σε εκτιμήσεις που όχι μόνο παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση μεταξύ τους παρότι έγιναν σε διάστημα 15 ημερών, αλλά και έρχονται σε αντίθεση με την κοινή λογική και την εμπειρική γνώση αλλά και τα επίσημα στοιχεία της ίδιας της Τράπεζας της Ελλάδος που δείχνουν σημαντική άνοδο της αγοράς το 2018 και 2019.

Συγκεκριμένα, ενώ το οικόπεδο εκτιμήθηκε ότι άξιζε 8.500.000 ευρώ στα τέλη του 2017, η εκτίμηση ανήλθε στα 9.235.000 ευρώ στις 10/6/2019 και μόνο 7.700.000 ευρώ στις 26/6/2019, δύο ημέρες πριν λήξει η προθεσμία υποβολής προσφορών. Επιπλέον, οι εκτιμήσεις έγιναν με την μέθοδο της σύγκρισης, τη στιγμή που το συγκεκριμένο ακίνητο διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό στις δυνατότητες αξιοποίησης σε όλο το παραλιακό μέτωπο.

Το χαμηλό τίμημα προκύπτει αβίαστα από το γεγονός ότι η αντικειμενική του αξία (που έχει προσαρμοστεί πρόσφατα) ανέρχεται σε 11.695.200 ευρώ, ενώ δεν φαίνεται πουθενά να έχει ληφθεί υπόψη ότι η αγορά ακινήτων βρίσκεται στην αρχή ενός νέου ανοδικού κύκλου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην περιοχή της «Αθηναϊκής Ριβιέρας», όπως προκύπτει από τα στοιχεία μελετών που δημοσιεύσει η ίδια η Τράπεζα!

“Τσουνάμι” πλειστηριασμών

Από την πλευρά του ο μάρτυρας της Τράπεζας της Ελλάδος υποστήριξε ότι επίκειται «τσουνάμι» πλειστηριασμών ακινήτων, το οποίο έχει ξεκινήσει από τη Θήβα, υπονοώντας ευθέως ότι αυτό θα προκαλέσει πτώση στις αξίες των ακινήτων.

Όμως ο συγκεκριμένος ισχυρισμός έρχεται και σε αντίθεση με τη θέση της ίδιας της Τράπεζας της Ελλάδος για την αγορά ακινήτων, όπως καταγράφεται στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής του Ιουλίου του 2019.
Εκτός και αν η διοίκηση Στουρνάρα θεωρεί ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα οδηγήσει σε πτώση της αγοράς ακινήτων…

Το ΔΣ του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρει με νόημα ρίχνοντας το …μπαλάκι των ευθυνών στη διοίκηση Στουρνάρα: “Εκτός και αν η Τράπεζα μετέβαλε τη θέση της ως απόρροια της κυβερνητικής αλλαγής ή μεταβάλλει τις απόψεις της όταν πρόκειται να πουλήσει δικό της οικόπεδο”.

Από 17 μέχρι 20 εκατ. Ευρώ η αξία του “φιλέτου”

Στο μεταξύ, λίγες ώρες μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του directnews.gr την περασμένη Πέμπτη 26/9/2019, έφτασε mail στο Σύλλογο Συνταξιούχων Τραπέζης Ελλάδος από τον κ. Παύλο Αβδελά, Πολιτικό Μηχανικό, πιστοποιημένο εκτιμητή ακινήτων REV(μέλος των δύο Συλλόγων εκτιμητών στην Ελλάδα Σ.ΕΚ.Ε & του ΕΛ.Ι.Ε), Πραγματογνώμονα Πρωτοδικείου Αθηνών και ιδιοκτήτη της πολυεθνικής μεσιτικής εταιρίας RE/MAX Elite.

Ας σημειωθεί πως η μητρική είναι η μεγαλύτερη εταιρία στο χώρο της αγοράς ακινήτων στον κόσμο.

Ο κ. Αβδελάς αφού παραθέτει στοιχεία από την αγορά ακινήτων και τονίζοντας τη μοναδικότητα του οικοπέδου «επί όλης της παραλιακής ζώνης από το Νέο Φάληρο έως Βάρκιζα… ιδανικό για ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων», καταλήγει μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη που συνυπογράφει ο κ. Ιωάννης Μηλάκης (Αρχιτέκτων Μηχανικός, Πιστοποιημένος εκτιμητής REV) ότι η ελάχιστη εκτιμώμενη τιμή για το οικόπεδο κυμαίνεται στα 17 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα στο δικαστήριο κατατέθηκε έκθεση 21 σελίδων, εκτιμώντας την εμπορική αξία του συγκεκριμένου ακινήτου σε 16.950.000 ευρώ.

Εκτιμάται δε ότι η αξία θα ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ, αν ληφθεί υπόψη η υψηλότερη αξία σε νεόδμητα διαμερίσματα στο Παλαιό Φάληρο, ενώ η έναρξη λειτουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, θα δώσει υπεραξία στο ακίνητο.

Με απλά λόγια: Η αξία του ακινήτου- “φιλέτου” είναι τουλάχιστον 4,5 εκατομμύρια παραπάνω από την προσφορά της ισραηλινής εταιρείας που έκανε αποδεκτή κατά πλειοψηφία η διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος και ο κύριος Στουρνάρας…

Το λόγο έχει πλέον η Δικαιοσύνη και ειδικότερα το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, αν θα κάνει αποδεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του συλλόγου των συνταξιούχων υπαλλήλων της Τραπέζης της Ελλάδος, “μπλοκάροντας” την πώληση του ακινήτου των 4,5 στρεμμάτων στην ισραηλινή εταιρεία.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.