Mήνυμα της Μαρίας Ανδρούτσου, για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων




(Μαρία Ανδρούτσου – Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου)

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων η σημερινή και για μένα λειτουργεί σαν μια νοερή υποσημείωση, ένας αστερίσκος για να θυμάμαι. Γιατί μπορεί τα δυο πρώην αδέσποτα σκυλιά και ο τυφλός γάτος της οικογένειας μου να είναι τρία ζώα τυχερά, που σώθηκαν από τους αφιλόξενους και σκληρούς δρόμους της Αθήνας και της Κρήτης βρίσκοντας σπίτι στο σπίτι μας και αγάπη στην καρδιά μας, όμως περισσότερα από 3.000.000 ζώα στη χώρα μας δεν έχουν την ίδια τύχη.

Ως δήμαρχος βάζω τα θέματα των ζώων στην ατζέντα της δημοτικής ζωής. Είτε πρόκειται για τα αδέσποτα που οφείλουμε ως Δήμος να στειρώνουμε, να περιθάλπουμε και να σιτίζουμε, είτε πρόκειται για τα δεσποζόμενα, κατασκευάζοντας πάρκα εκτόνωσης σκύλων, διασφαλίζοντας με τη δημοτική αστυνομία την ευζωία τους, προλαμβάνοντας και επεμβαίνοντας σε περιπτώσεις παθητικής ή ενεργητικής κακοποίησης και ελέγχοντας την ηλεκτρονική τους σήμανση, ώστε να προλαμβάνουμε τη δημιουργία νέων αδέσποτων.
Και φυσικά η υπεύθυνη κηδεμονία και η καλλιέργεια της φιλοζωικής κουλτούρας στα παιδιά είναι ένα θέμα που με γενναιότητα ως Δήμος αγγίζουμε. Μαζί με τους καλύτερους στη χώρα, την ομάδα Ζω.Ε.Σ της Κατερίνας Παπαποστόλου Katerina Papapostolou μπαίνουμε στα σχολεία και μιλάμε στα παιδιά για την υπεύθυνη κηδεμονία και για τα ‘δύσκολα’ θέματα των αδέσποτων και κακοποιημένων ζώων.

Στο Δήμο μας το πρόγραμμα για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την άνευ όρων αγάπη, το αμέριστο και ανιδιοτελές ενδιαφέρον και την έμπρακτη επέμβαση και φροντίδα των ζωόφιλων πολιτών – εθελοντών. Είναι εκείνοι που έρχονται συχνά και καλύπτουν τις αδυναμίες του Δήμου σε έμψυχο εξειδικευμένο στα ζώα δυναμικό και που πολλές φορές ακόμα και με το υστέρημά τους σε χρόνο και χρήμα σώζουν αδέσποτα από τους δρόμους της πόλης μας όταν ο Δήμος αδυνατεί να το κάνει.

Όμως όσες προσπάθειες κι αν κάνουν οι Δήμοι και οι εθελοντές, όσα χρήματα κι αν δαπανήσουν, θεωρώ πως ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του θλιβερού φαινομένου των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο σχεδιασμού της Πολιτείας, κεντρικά και περιφερειακά, με ουσιώδη τρόπο.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.