Ελληνικό: Τόσο κοντά, όσο ποτέ




Πέρασαν δεκαοχτώ ολόκληρα χρόνια, από το βροχερό βράδυ της 31ης Μαρτίου του 2001, που οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έδιναν, από τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Ελληνικού, την άδεια απογείωσης στο τελευταίο αεροπλάνο. Κατεβάζοντας του διακόπτες  έριχναν και τους τίτλους τέλους στην λειτουργία του αεροδρομίου, που ξεκίνησε πριν από τον πόλεμο, ξεσπιτώνοντας κατά καιρούς εκατοντάδες οικογένειες, με πρώτες εκείνες των Ποντίων προσφύγων που μετά την Γενοκτονία και την Καταστροφή εγκαταστάθηκαν στο Χασάνι.

Του Χάρη Πασβαντίδη

Γι΄αυτό και η έναρξη της εντυπωσιακής, τόσο σε οργάνωση όσο και σε συμμετοχή, εκδήλωσης  με τον τίτλο «ΕΛΛΗΝΙΚΟ. ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ» για την παρουσίαση του έργου, έγινε με έναν λυράρη, την Ποντιακή μουσική και εικόνες από την εγκατάσταση των Ποντίων, από το Ιστορικό Λεύκωμα που έγραψε ο υπογράφων το άρθρο και εξέδωσε ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Έπειτα από αυτά τα δεκαοχτώ χρόνια, χρόνια προτάσεων, σχεδίων, διαβουλεύσεων αλλά και έντονων συγκρούσεων, είμαστε μπροστά σε ένα μικρό θαύμα. Στην έναρξη της αξιοποίησης των 6.000 στρεμμάτων, καθώς η ισχυρή βούληση της νέας Κυβέρνησης υπέρ της επένδυσης δεν εκφράζεται μόνο με λόγια αλλά υλοποιείται με συγκεκριμένες και ταχύτατες πράξεις, Ενδεικτική των προθέσεων της Κυβέρνησης για την επένδυση είναι η αποκάλυψη του Διευθύνοντος Συμβούλου της LAMDA Oδυσσέα Αθανασίου πως, «για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, δεν κυνηγάνε οι επενδυτές το κράτος, αλλά το κράτος τους επενδυτές».

Αν για το σύνολο της Εθνικής μας Οικονομίας η επένδυση είναι ένα εμβληματικό έργο που θα αλλάξει τα δεδομένα της, για τους κατοίκους των όμορων Δήμων είναι ένα έργο που θα επηρεάσει  άμεσα, θετικά κατά βάση αλλά και αρνητικά σε ορισμένες περιπτώσεις την καθημερινή τους ζωή.

Επόμενο είναι οι Δήμαρχοι Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας, να ασχολούνται πολύ με την επένδυση, την οποία, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, στηρίζουν και οι τρεις.

Βιώνουμε μια συγκυρία όπου Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμοι, ενισχύουν το έργο, η αισιοδοξία είναι διάχυτη, με  τους επαΐοντες να υποστηρίζουν ότι  η έναρξη της επένδυσης είναι προ των πυλών, καθώς τα τείχη της αιχμαλωσίας της, πέφτουν το ένα μετά το άλλο. Υπάρχουν όμως και οι προβληματισμένοι. Εκείνοι που θεωρούν το έργο, γιγαντιαίο  και πολύπλοκο για να ολοκληρωθεί, όπως ακριβώς σχεδιάστηκε. Ο χρόνος θα δείξει την αλήθεια των επιχειρημάτων της κάθε πλευράς.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ. Δεν αισθάνομαι πια μόνος

 Είναι αλήθεια ότι ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, Δήμαρχος Ελληνικού –Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτος, είχε ταχθεί ανοιχτά και δυναμικά υπέρ της αξιοποίησης από την εποχή που ήταν επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου. Ήταν μια δύσκολη εποχή για τους  υπερασπιστές  της αξιοποίησης που αποτελούσαν την μειοψηφία. Χρειαζόταν θάρρος και τόλμη για να είσαι απέναντι στην κυριαρχούσα τότε άποψη, εκείνων που πρότειναν την δημιουργία πάρκου σε όλη την έκταση, αρνούμενοι  οποιαδήποτε οικοδόμηση. Εξαιρετικά δημοφιλής πρόταση, εντελώς όμως ουτοπική και ανεδαφική, για τον μετέπειτα Δήμαρχο.

Για εκείνον από το 2010, η επένδυση ήταν  η ιστορική ευκαιρία ενός άλματος προς το μέλλον για τον Δήμο. Μια μοναδική δυνατότητα ανάπτυξης, που θα άλλαζε  καθοριστικά την θέση και τις προοπτικές  της πόλης, προσφέροντας στους ανθρώπους της, όχι μόνο θέσεις εργασίας , αλλά και μια τεράστια ποιοτική αναβάθμιση της ζωής τους με την κατασκευή ενός πάρκου, 25 φορές μεγαλύτερου από τον Εθνικό κήπο.

Σήμερα θεωρεί τον εαυτό του απόλυτα δικαιωμένο από τις εξελίξεις, κάτι που ανέφερε στην ομιλία του, παραθέτοντας όχι μόνο τις δηλώσεις του, αλλά και συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες που ανάλαβε στα πέντε χρόνια της Δημαρχιακής του θητείας προκειμένου να αποτελματωθεί η επένδυση. Ενέργειες που εξήραν όλοι όσοι μίλησαν, αναγνωρίζοντας την καθοριστική συμβολή του Γιάννη Κωνσταντάτου, στην υλοποίηση της επένδυσης.

Εκείνο όμως που προκάλεσε ιδιαίτερη και θετική εντύπωση είναι η επιμονή του Δημάρχου στην ανάδειξη, μέσα από το έργο, της ιστορικής διαδρομής των πόλεων του Ελληνικού και της Αργυρούπολης, επισημαίνοντας ότι έχουν ιστορία όχι 100 αλλά 2.000 ετών, ταξιδεύοντας νοερά  στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου, όπου οι Έλληνες άποικοι έκτισαν την Αργυρούπολη και τα Σούρμενα. Το όραμα του για την οικοδόμηση  και την λειτουργία του Μεγάρου στον χώρο του αεροδρομίου, που θα αποτελέσει το σπίτι του Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού, συσπειρώνει και ενθουσιάζει τους Ποντίους, που είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν με θέρμη την πραγμάτωση του μεγάλου αυτού στόχου, αρωγός του οποίου θα είναι, όπως επανειλημμένα έχει δεσμευτεί, και δήλωσε  στην εκδήλωση,  ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

«Ναι στη δημιουργία, το φως, την εξέλιξη, όχι στην μιζέρια , την αδράνεια, το σκοτάδι», ήταν το σύνθημα του κ. Κωνσταντάτου, που μέσα στις λέξεις του, ενσωματώνει και ενσαρκώνει όλη την φιλοσοφία, τις σκέψεις και τα όνειρα του για την πόλη του και τους κατοίκους της.

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Το Ελληνικό είναι το σύμβολο της νέας Ελλάδος.

Με αναφορές στον Επιτάφιο του Περικλή , αλλά και στα τεράστια εμπόδια που βρήκε μπροστά του, ο Υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι ιστορικά κάθε εποχή έχει και ένα σύμβολο. «Το σύμβολο της νέας Ελλάδας που επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι η επένδυση στο Ελληνικό», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης,

Κάνοντας αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετώπισε , είπε ότι χρειάστηκαν 492 δράσεις για να ξεμπλοκάρει το σύστημα, δίνοντας ιδιαίτερα εύσημα στον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Γιώργο Στασινό, τον οποίο μάλιστα αποκάλεσε «δαίμονα».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ.  Η Περιφέρεια στηρίζει το έργο. Η Αυτοδιοίκηση πρωτοστατεί.

Από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της επένδυσης είναι ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής. Πριν καν εκλεγεί, είχε επισκεφτεί τον χώρο, είδε την  θλιβερή εικόνα, της καταστροφής, της απαξίωσης και της εγκατάλειψης, και είπε «δεν πάει άλλο».

Στον χαιρετισμό του επαίνεσε την συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην επένδυση, που όπως επεσήμανε στηρίζεται από τους πολίτες, που έδωσαν πρωτόγνωρα  ποσοστά στους υποστηρικτές του έργου, Δημάρχους των όμορων Δήμων. «Είναι μια τεράστια παρέμβαση που αφορά όλους τους κατοίκους της Περιφέρειας μας, είναι μια πυξίδα που μας δείχνει τον δρόμο για μια νέα, ακμαία Ελλάδα», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ. ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ  LAMDA DEVELOPMENT: Ο Υπουργός κινήθηκε με διαστημική ταχύτητα.

 Από την εκδήλωση παρουσίασης του σχεδίου, δεν θα μπορούσαν φυσικά να απουσιάσουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και εμπλεκόμενοι. Η LAMDA, δείχνοντας την εμπιστοσύνη της στην επένδυση, την ανέλαβε εξ ολοκλήρου με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της να αποτελεί τον μαέστρο μιας πολυμελούς ορχήστρας, που πρέπει να συγχρονιστεί  με  ρυθμό και αρμονία για  να παράγει ένα ελκυστικό αποτέλεσμα. Ο  κ. Αθανασίου, παρουσίασε όλα τα στοιχεία της επένδυσης, χαρακτηρίζοντας την ως την μεγαλύτερη της Ευρώπης, που θα δημιουργήσει 75.000 νέες θέσεις εργασίας, θα συμβάλλει κατά 2,4% στην αύξηση του ΑΕΠ, θα έχει 3.000 στρέμματα πρασίνου, 50 χιλιόμετρα πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, ένα χιλιόμετρο αναβαθμισμένης ανοιχτής παραλίας , ενώ δεσμεύτηκε ότι οι παροτρύνσεις του Δημάρχου για ανάδειξη ιστορικών χώρων και γεγονότων γίνονται αποδεκτές και θα υλοποιηθούν.

Ο κ. Αθανασίου απηύθυνε πρόσκληση προς όλον τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας να συμμετάσχει στην επένδυση γιατί η ποικιλομορφία της,  δίνει ευκαιρίες σε πολλές και διαφορετικού αντικειμένου επιχειρήσεις, ενώ προέτρεψε και τους άλλους όμορους Δήμους να διοργανώσουν παρόμοιες εκδηλώσεις.

Κορυφαία στελέχη της εταιρείας παρουσίασαν με εικόνες το πώς θα είναι ο χώρος μετά την ολοκλήρωση όλων των έργων, αλλά και τις δομές, τις αρμοδιότητες και τις πηγές χρηματοδότησης του Φορέα Διαχείρισης.

Ένα μεγάλο ζήτημα που προκαλεί προβληματισμό  στους κατοίκους των Νοτίων προαστίων. είναι η κατακόρυφη αύξηση της κίνησης στις λεωφόρους Ποσειδώνος και Βουλιαγμένης. Η πρόταση του υπευθύνου του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Τάσου Γαϊτάνη, για την κατασκευή γραμμής ΜΕΤΡΟ,  που θα συνδέει την Ακρόπολη με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και το Ελληνικό, είναι εξόχως ενδιαφέρουσα και κυρίως αποτελεσματική για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση.

Εκπρόσωποι των δύο εταιριών που διεκδικούν το ΚΑΖΙΝΟ, ανέλυσαν τα δικά τους σχέδια, με τον Άδωνη Γεωργιάδη να δηλώνει κατηγορηματικά ότι η Κυβέρνηση θα λειτουργήσει με απόλυτη διαφάνεια και ουδετερότητα στον ανταγωνισμό των εταιρειών.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία, εκτός των ανθρώπων της πολιτικής και της Αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πρεσβειών , αλλά και μελών της Επιχειρηματικής κοινότητας, που αποδεικνύουν το μεγάλο ενδιαφέρον για την επένδυση, εντός και εκτός Ελλάδος. Τόσα κοστούμια, γραβάτες και ταγέρ, δεν έχουμε ξαναδεί στα είκοσι χρόνια της λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου της Αργυρούπολης.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ TOY ΠΡΟΤΖΕΚΤ

Ελληνικό: H πρωτεύουσα των επενδύσεων

Ελληνικό: H πρωτεύουσα των επενδύσεων

Gepostet von Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης – Municipality of Hellinikon Argyroupolis am Donnerstag, 3. Oktober 2019

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.