«Και όμως υπάρχει αλήθεια στους μύθους» – Ο Ηλίας Μαριολάκος στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Αλίμου




Ξεκινούν οι διαλέξεις στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Αλίμου, με τον Ηλία Μαριολάκο, ομότιμο καθηγητή γεωλογίας ΕΚΠΑ.

Δευτέρα 7 & 14 /10 και Τρίτη 22/10.
Θεατρική Σκηνή Αλίμου «Κάρολος Κουν» 19:00-21:00

1.Η Αττική και ο Σαρωνικός την εποχή που οι πρώτοι Έλληνες έπλασαν τους Θεούς τους.

2. Ο Ηρακλής και οι άθλοι του. Μύθος και πραγματικότητα. Μια μυθολογική προσέγγιση.

3. Γεωμυθολογική προσέγγιση της Αργοναυτικής εκστρατείας.

ΓΕΩΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
«Όλοι μας -μικροί και μεγάλοι- κατά την παιδική μας ηλικία γοητευόμασταν από περιπέτειες ηρώων, μυθικά πλάσματα, θεούς και ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας. Οι μύθοι και οι ιστορίες όμως αυτές θεωρούνται από πολλούς απλοί συμβολισμοί ή εξηγήσεις γεγονότων παρά καθαυτά γεγονότα, τα οποία ο ανθρώπινος νους, αδύναμος για εκείνη την εποχή μπροστά στο μεγαλείο των φυσικών/γεωλογικών μεταβολών, δεν κατόρθωνε να εξηγήσει… Στις συναντήσεις μας λοιπόν αυτές θα προσπαθήσουμε σιγά-σιγά με τη βοήθεια πάντα της Γεωλογίας, να αποκωδικοποιήσουμε τους συμβολισμούς αυτούς και τους μύθους και να κατανοήσουμε νοήματα που βρίσκονται κρυμμένα σε πανάρχαιες ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας. Μην ξεχνάμε πως για πολλούς από εμάς η μυθολογία και η διδασκαλία της στο σχολείο αποτελεί έντονη ανάμνηση των παιδικών μας χρόνων και θέλγει ένα δεύτερο επίπεδο κατανόησης του πράγματος.»

Υπάρχει αλήθεια στους μύθους; Ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ηλίας Μαριολάκος, θεωρεί αδιαμφισβήτητα πως ναι και το αποδεικνύει μέσα από πολυετείς έρευνες, όπως αυτή που αναφέρεται στην ιστορία για τον Αχελώο και τις Εχινάδες νήσους.

Ο μύθος Αχελώου-Εχινάδων Νήσων ταυτίζεται απόλυτα με τη φυσικό-γεωλογική εξέλιξη της περιοχής του Δέλτα του Αχελώου, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18.000 ετών, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ηλίας Μαριολάκος.

«Ο Αχελώος είναι ένας από τους πιο γνωστούς ποταμούς της αρχαιότητας και τιμόταν ως θεός. Ο μύθος λέει ότι οι Νύμφες που ζούσαν στις όχθες του, ενώ προσέφεραν θυσίες σε άλλους θεούς ξεχνούσαν να τιμήσουν κι αυτόν κατά τον ίδιο τρόπο. Για να τις τιμωρήσει λοιπόν «έσυρε την περιοχή τους στη θάλασσα» (όπως αναφέρει ο Οβίδιος) και έτσι δημιουργήθηκαν τα νησιά Εχινάδες. Αργότερα, κάποιες από αυτές μετατράπηκαν και πάλι σε ξηρά, εξαιτίας των αποθέσεων του Αχελώου (σύμφωνα με τον Ηρόδοτο). Σήμερα, οι νησίδες αυτές βρίσκονται στο μέτωπο του Δέλτα του Αχελώου, στο ΝΔ άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, κοντά στις ακτές του Ιονίου», αναφέρει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Μαριολάκος.

Πού όμως εντοπίζεται η αλήθεια της ιστορίας; «Ο μύθος αυτός είναι ένας από τους πολλούς που συμπίπτουν απόλυτα με την φυσικο-γεωλογική εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας κατά τα τελευταία 18.000 χρόνια», απαντά ο καθηγητής, εξηγώντας παράλληλα μέρος από το σκεπτικό του: «Η Μυθολογία αποτελεί την κωδικοποίηση προφορικών διηγήσεων που αναφέρονται σε ένα μακρότατο χρονικό διάστημα στο παρελθόν, το οποίο κυμαίνεται από την απώτατη προϊστορία έως τις παρυφές της «ιστορικής εποχής».

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.