“Εγώ είμαι ο καλύτερος δήμαρχος της Ελλάδας” – “Υπόγεια μάχη” των μνηστήρων για την προεδρία της ΚΕΔΕ




Έντονο παρασκήνιο ανάμεσα σε “γαλάζιους” δημάρχους έχει προκαλέσει η εκλογή νέου προέδρου της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος). Ήδη έχει ξεκινήσει η “υπόγεια μάχη” για τη θέση του Γιώργου Πατούλη, μέσω “πληρωμένων” δημοσιευμάτων δημάρχων που θεωρούν ότι αυτοί είναι οι άριστοι της αυτοδιοίκησης, έχουν την λάμψη του Πατούλη και οι υπόλοιποι είναι “δημαρχούκοι της σειράς”. Τα δημοσιεύματα αυτά έχουν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια, ειδικά στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

Δείτε τι ανέφερε χαρακτηριστικά στο NOTIA.GR, σοβαρός και αθόρυβος δήμαρχος της Αττικής, με μεγάλο έργο σε μη προνομιούχο δήμο: “Δεν μπορεί να θεωρείται επιτυχημένος κάποιος τοπικός άρχοντας που απλά διαχειρίζεται τα πλούτη της πόλης του (παραλίες, φυσικές ομορφιές και συναλλαγές με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα), αλλά εκείνος που έχει καταφέρει, να κάνει έργα για το καλό των δημοτών του, χωρίς να χρειάζεται τη βοήθεια χορηγών, οι οποίοι δίνουν ένα ευρώ για να πάρουν πίσω δέκα. Το φαινόμενο Πατούλης μπορεί να έχει ανοίξει την όρεξη σε κάποιους, αλλά δεν είναι όλοι “Πατούληδες”. Πρέπει να αλλάξουμε εποχή και να δούμε τι συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ας δουν κάποιοι επίδοξοι μνηστήρες τι έχει γίνει στα Τρίκαλα και μετά να έρθουν μιλήσουμε…”

To σχέδιο ΠΔ με το οποίο τροποποιείται το υφιστάμενο ΠΔ 75/2011 για την εκλογή των μελών ΚΕΔΕ και ΠΕΔ που στάλθηκε στην ΚΕΔΕ, δημοσιεύει η aftodioikisi.gr. Σύμφωνα με το ΠΔ:

-Η εκλογή εκπροσώπων των δήμων στις ΠΕΔ αντί για την πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ (σ.σ. εκλογή Προεδρείου ΔΣ και Προέδρων Οικονομικής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής) θα γίνει έως την 25ηΣεπτεμβρίου.

– Η εκλογή εκπροσώπων στις ΠΕΔ, όπως είχε αποκαλύψει η aftodioikisi.gr από τον περασμένο Μάιο, θα γίνει με βάση την απλή αναλογική. Μάλιστα, ορίζεται ότι οι συνδυασμοί μπορούν να συγκροτούνται και μεταξύ παρατάξεων ή ανεξάρτητων συμβούλων. Απλή αναλογική θα ισχύσει και για την εκλογή των ΔΣ, με τι διαφορά ότι τις αδιάθετες έδρες τις παίρνει ο πρώτος συνδυασμός.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ

Οι παρασκηνιακές συζητήσεις για το ποιοι θα είναι υποψήφιοι για την προεδρία της ΚΕΔΕ, με την αποχώρηση Πατούλη, έχουν ήδη ξεκινήσει. Μαζί τους έχει ήδη ξεκινήσει και η, υπόγεια, «μάχη» των μνηστήρων.

Τον πρώτο λόγο, βεβαίως, τον έχουν οι «γαλάζιοι» δήμαρχοι, καθώς η ΝΔ φαίνεται ότι με τον ένα ή άλλο τρόπο, διαθέτει πάνω από 200 στους 332 δημάρχους πανελλαδικά, γεγονός το οποίος σημαίνει ότι μπορεί εύκολα να κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία της 500μελούς Γενικής Συνέλευσης (σ.σ. πλην των 325 σήμερα, 332 από την 1η Σεπτεμβρίου, δημάρχων συμμετέχουν και δημοτικοί σύμβουλοι) από την οποία εκλέγεται το 31μελές Διοικητικό Συμβούλιο, που στη συνέχεια εκλέγει την 11μελή Εκτελεστική Επιτροπή (Πρόεδρος, αντιπρόεδροι, γραμματέας και μέλη). Εκτός κι αν. Εκτός κι αν οι «γαλάζιοι» δήμαρχοι κατέβουν διασπασμένοι, γεγονός που θα κάνει αρκετά πιο πολύπλοκα τα πράγματα.

Το πρώτο όνομα που «παίζει» εκ των πραγμάτων είναι αυτό του νέου δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος, ούτως η άλλως, είναι ex officio μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.  O ίδιος σε συνομιλητές του τονίζει μεν ότι «το σκέφτεται» αλλά προσθέτει με έμφαση ότι «είναι νωρίς ακόμη». Για την υποψηφιότητα του υπάρχουν από την μια φανατικοί υπέρμαχοι και από την άλλη εκείνοι που την αντιμάχονται σθεναρά με επιχειρήματα. Οι πρώτοι υποστηρίζουν ο νέος δήμαρχος Αθηναίων θα μπορούσε με ευκολία όχι μόνο να ενώσει τους «γαλάζιους» αιρετούς αλλά, λόγω του μετριοπαθούς κεντρώου προφίλ που έχει καλλιεργήσει, να απευθυνθεί και σε άλλους χώρους, όπως αυτούς του ΚΙΝΑΛ. Οι δεύτεροι αντιτείνουν ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε θείο πρωθυπουργό, μητέρα βουλευτή, και ανιψιό δήμαρχο Αθηναίων και πρόεδρο της ΚΕΔΕ. Μεταξύ αυτών ο σημερινός πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και (επανεκλεγείς) δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, στενός πολιτικός φίλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που διαμηνύει σε κάθε συνομιλητή του ότι «αυτή την φορά δεν πρόκειται να κάνει πίσω όπως το 2014 με την υποψηφιότητα Πατούλη». Ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr και ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ωστόσο πολλοί στη ΝΔ θεωρούν ότι τελικώς θα είναι υποψήφιος για πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής.

Η σημερινή ηγεσία της «γαλάζιας» ΚΕΔΕ, που φεύγοντας αφήνει πίσω της στη θέση του Γενικού Διευθυντή της Ένωσης, έναν πολύ στενό συνεργάτη του Γιώργου Πατούλη, τον Βαγγέλη Πάνο, φαίνεται ότι προωθεί τον δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου, υποψηφιότητα η οποία, ωστόσο, δεν φαίνεται να περπατάει. Στα νεοδημοκρατικά πηγαδάκια ακούγεται και το όνομα του δημάρχου Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβου, ο οποίος στην περιοχή του κέρδισε στις πρόσφατες εκλογές τον πρώην πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη, ωστόσο ο ίδιος διαψεύδει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφήνοντας ανοιχτό να είναι υποψήφιος ως απλό μέλος του νέου ΔΣ.

Τέλος, υπάρχει και ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουριδης ο οποίος μετά το «μπλόκο» της υποψηφιότητάς του για την Περιφέρεια Αττικής, πολλοί θεωρούν ότι θα ήταν μια καλή υποψηφιότητα για την προεδρία της ΚΕΔΕ. Ο ίδιος δεν ανοίγει ακόμη τα χαρτιά, αρκούμενος να τονίζει σε συνεργάτες του, αυτό που λέει και ο Κώστας Μπακογιάννης: Ότι «είναι ακόμη νωρίς».

Στην αντίπερα όχθη, στον ΣΥΡΙΖΑ, οι εκλογικές επιδόσεις του κόμματος στον α΄βαθμό της Αυτοδιοίκησης, δεν επιτρέπουν και μεγάλη αισιοδοξία. Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, η Κουμουνδούρου στην καλύτερη περίπτωση (σ.σ. μαζί με εκείνους που έχουν στηριχθεί και από άλλα κόμματα) διαθέτει 37 στους 332 δημάρχους, δηλαδή, ποσοστό μόλις 11%. Όσον αφορά τα ονόματα που «παίζουν», είναι αυτό του σημερινού προέδρου της ΠΕΔ Αττικής, δημάρχου Νίκαιας Ρέντη Γιώργου Ιωακειμίδη και του νέου δημάρχου Σαρωνικού Πέτρου Φιλίππου.

Τέλος, όσον αφορά το ΚΙΝΑΛ που υποστηρίζει ότι διαθέτει 87 δημάρχους, χωρίς ωστόσο να έχει δημοσιοποιήσει τα ονόματά τους, πολλοί βλέπουν ως υποψήφιο τον δήμαρχο Νεάπολης Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, ενώ ακούγεται και το όνομα του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη.

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.