Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης: «Περνάει ο Στρατός, του Δημάρχου φρουρός»




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Με μια ξεχωριστή τελετή επίσημης έπαρσης της Ελληνικής Σημαίας μπροστά από Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, παρουσία στρατιωτικού αγήματος και πλήθος επίσημων προσκεκλημένων ξεκίνησε σήμερα η Νέα Δημοτική Περίοδος.

Στην αρχή της τελετής, ο κ. Χρήστος Ριφιώτης, πρόεδρος του Επιμορφωτικού Συλλόγου Βάρης και η κα Μαριάννα Μαυραγάνη, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Απολλωνία, με μία σύντομη και περιεκτική ομιλία παρουσίασαν την ιστορία της Ελληνικής Σημαίας.

Συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία του Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, η οποία αναφέρθηκε στα πατριωτικά ιδανικά που χαρακτηρίζουν τη Δημοτική Αρχή και την πόλη γενικότερα και την αξία των συμβόλων και της απόδοσης τιμής σ’ αυτά.

Στη συνέχεια θύμισε τις σημαντικές εκδηλώσεις του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης που προάγουν χωρίς ακρότητες και φανατισμούς τα πατριωτικά ιδεώδη, συγκεκριμένα είπα: «Εκτός από τις παρελάσεις μας που κρατούν ζωντανές τις μνήμες της επανάστασης του 1821 και του έπους του 40’, στο Δήμο μας καθιερώσαμε τελετή μνήμης για τους πεσόντες ήρωες στα Ίμια τον Ιανουάριο του 1996 και ετήσιο τριήμερο μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πέρυσι, σε μία λαμπρή τελετή παρουσία της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων και του Προέδρου της Δημοκρατίας των οποίο ανακηρύξαμε σε επίτιμο δημότη, μετονομάσαμε τη Λεωφόρο Βάρης Κορωπίου σε Λεωφόρο Ευελπίδων και απονείμαμε το Χρυσό μετάλλιο της πόλης μας στην Ιστορική Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, το αρχαιότερο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα στην χώρα μας που έχουμε την τύχη και την τιμή να φιλοξενούμε στον Δήμο μας.  Τέλος, τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Δήμος μας διοργάνωσε το 1ο Διεθνή Ιστιοπλοϊκό αγώνα ακριτικών νησιών στη θαλάσσια μεθόριο μεταξύ του ακριτικό αλλά ηρωικού Καστελόριζο και του Κας στα παράλια της Μικράς Ασίας με τη συμμετοχή 350 αθλητών από 6 χώρες. Εκεί, κάτω απ’ την ίδια γαλανόλευκη σημαία που σε λίγο θα υψώσουμε στο Δημαρχιακό μας Μέγαρο ψάλαμε μαζί τον Εθνικό Ύμνο στο πιο απομακρυσμένο σημείο της πατρίδας μας».

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την έπαρση της Ελληνικής Σημαίας και την υπόκρουση του Εθνικού Ύμνου από μουσικό σχήμα του Ελληνικού Στρατού.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Δημάρχου:

Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας.

Σας ευχαριστώ που με την παρουσία σας τιμάτε τη σημερινή εκδήλωση μας, την κορυφαία για μας εκδήλωση τιμής της Ελληνικής σημαίας.  Θα ήθελα να μεταφέρω τους χαιρετισμούς και την ευαρέσκεια του Υπουργού Εσωτερικών  κ. Τακη Θεοδωρικάκου για την σημερινή μας πρωτοβουλία και εκδήλωση αλλά ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν του επιτρέπουν να είναι μαζί μας σήμερα.  Η  εκδήλωση αποκτά ιδιαίτερα μεγάλη αίγλη με την παρουσία στρατιωτικού αγήματος και μουσικής που αποδίδει τη μέγιστη δυνατή τιμή στο εθνικό μας σύμβολο και θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ειδικά τον Υπουργό κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο για τη συνεργασία και τη θερμή αποδοχή του αιτήματος μας να παραστεί το άγημα σήμερα εδώ στον τόπο μας.

Από μικρό παιδί μέχρι σήμερα, πάντοτε με διαπερνούσε ένα ρίγος κάθε φορά που έβλεπα το εθνικό μας σύμβολο να κυματίζει και κάθε φορά που άκουγα τον εθνικό μας ύμνο. Είχα την τιμή και την τύχη να έχω πατέρα έναν αληθινό, αγνό πατριώτη ο οποίος μας έμαθε να αγαπάμε και να σεβόμαστε την πατρίδα, τα ιδανικά και τα σύμβολα της.

Με τη σειρά μου ως πατέρας προσπαθώ να εμφυσήσω τα ίδια ιδανικά στα δικά μου παιδιά και θεωρώ χρέος μου ως Δήμαρχος της πόλης να κρατάω ψηλά το εθνικό μας φρόνιμα και την αγάπη που έχουμε για την πατρίδα, την ιστορία της και τα σύμβολα της.

Μαζί λοιπόν με τους συνεργάτες μου, με τους οποίους μοιραζόμαστε τα ίδια ιδανικά, φροντίσαμε εδώ και κάποιους μήνες, έξω από το Δημαρχιακό μας Μέγαρο να κυματίζει επιβλητικά η πιο μεγάλη γαλανόλευκη που μπορεί κανείς να συναντήσει σε δημόσια κτήριο της χώρας.

Όσα συνοψίζονται στις εννέα αυτές γραμμές και το σταυρό που κοσμούν το κυανούν εμβαδόν του εθνικού μας λαβάρου, όπως μας τα περιγράψανε ο Χρήστος και η Μαριάννα, μόνο δέος μπορούν να προκαλούν σε οποιονδήποτε Έλληνα Πατριώτη, ανεξάρτητα από την κομματική ή πολιτική του τοποθέτηση.

Η σημαία που αποφασίσαμε σήμερα να τιμήσουμε, σε μια εκδήλωση που ως Δημοτική Αρχή επιθυμούμε να καθιερώσουμε, είναι η ίδια που πριν από 197 χρόνια αποφασίστηκε να συμβολίζει την αιώνια πατρίδα μας και το πέρασμά της στους αιώνες. Έχει κι αυτή τη δική της ιστορία και συγκεντρώνει τα επιτεύγματα, τις θυσίες, το αίμα και τον ιδρώτα που οι Έλληνες προσέφεραν ως υπηρεσία στη συνέχιση μιας ιστορίας χιλιετηρίδων.

Και δεν ήταν πάντοτε εύκολο αυτό. Σπάνια θα έλεγα. Η γενιά μου, η γενιά μας είναι η πρώτη άκαπνη από τότε που η γαλανόλευκη πρωτοκυμάτισε ως εθνικό μας σύμβολο. Ίσως όμως αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος, που περισσότερο απ’ οποιαδήποτε άλλη περίοδο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, απαξιώνεται και ξεχνιέται, κουρελιασμένη να παλεύει με τον άνεμο στις ταράτσες δημοσίων κτιρίων ή να καίγεται από ακραία και αντικοινωνικά στοιχεία που η μόνη επαφή τους με την Ελλάδα είναι η αναγραφή των λέξεων Ελληνική Δημοκρατία στην αστυνομική τους ταυτότητα.

Σε λιγότερο λοιπόν από τρία χρόνια από σήμερα, η πατρίδα μας θα γιορτάσει τα 200 χρόνια της γαλανόλευκης, αφού πρώτα διαβεί τον τρίτο αιώνα από την εθνική παλιγγενεσία του ’21.

Οι ιδέες που συνοψίζονται στις εννέα λωρίδες και το σταυρό του εθνικού μας συμβόλου εξακολουθούν να είναι επίκαιρες, καθώς ζούμε μόνιμα ως ακρογωνιαίος στην κυριολεξία λίθος της Ευρώπης, την απειλή για την ελευθερία μας. Είναι πάντα επίκαιρες, διότι οι καιροί ανέδειξαν και μία νέα πραγματικότητα: Ότι ακόμη και εν καιρώ ειρήνης, χωρίς την ελευθερία σου δεν είσαι ποτέ ευτυχής. Ως χώρα, ως έθνος ως πολίτης.

Και μιας και μίλησα για ειρήνη, ποιος είπε ότι εν καιρώ ειρήνης δεν υπάρχουν ήρωες; Ποιος είπε ότι εν καιρώ ειρήνης δεν υπάρχουν αυτοί που με αυταπάρνηση είναι έτοιμοι να δώσουν και τη ζωή τους – και το έκαναν πολλοί και πολλάκις – για την ελευθερία, για την ασφάλεια για τη σημαία την ίδια και όλα όσα συμβολίζει. Ας μην ξεχνάμε ότι ανάμεσά μας υπάρχουν αυτοί που προστατεύουν την ασφάλειά μας, την υγεία μας, την περιουσία μας, τα σύνορά μας και όλα αυτά που θεμελιώνουν την ποιότητα ζωής που δυστυχώς πολλοί από εμάς θεωρούν αυτονόητη αλλά δεν είναι.

Και γι’ αυτό, ανεξάρτητα από πιο μετερίζι συμμετέχεις στον εθνικό και κοινωνικό βίο, αποτελεί χρέος σου να αγωνίζεσαι γι΄ αυτό το ύψιστο αγαθό, να το τιμάς και να το υπερασπίζεσαι ως κόρην οφθαλμού. Κι όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό, ακόμη κι εμείς ως δημοτική αρχή αγωνιζόμαστε και πρέπει να αγωνιζόμαστε αξιοποιώντας την ελευθερία, της οποίας χαίρουμε, για το σωστό και για να ανοίξουμε διάπλατα τις πόρτες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας ευκαιριών που κτίζουμε για όλους τους πολίτες, μηδενός εξαιρουμένου.

Οι επέτειοι και οι εκδηλώσεις τιμής στα σύμβολα και τους ήρωές μας, μάς θυμίζουν ότι η ελευθερία δεν είναι ένας χώρος ανάπαυσης και εφησυχασμού, αλλά ένας μόνιμος στόχος που μας εξωθεί σε όλο και μεγαλύτερα επιτεύγματα. Έχουμε χρέος, όπως διδαχθήκαμε από την Επανάσταση του ’21, αλλά και τους αγώνες που ακολούθησαν στη σύντομη ιστορία μας ως κράτος, να προελαύνουμε πάντοτε προς υπεράσπισιν της ελευθερίας μας.

Όποτε οι Έλληνες αγωνίστηκαν γι’ αυτήν, αποτέλεσαν έμπνευση για χιλιάδες υπόδουλους και κατατρεγμένους λαούς, υπόδειγμα αυταπάρνησης, αλλά και επιμονής και δημιουργικότητας.

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει αποδείξει ότι ο πατριωτισμός του, ο σεβασμός και η αφοσίωσή του στις έννοιες του έθνους και της ελευθερίας δεν είναι στοιχεία εφήμερα. Εκτός από τις παρελάσεις μας που κρατούν ζωντανές τις μνήμες της επανάστασης του 1821 και του έπους του 40’, στο Δήμο μας καθιερώσαμε τελετή μνήμης για τους πεσόντες ήρωες στα Ίμια τον Ιανουάριο του 1996 και ετήσιο τριήμερο μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πέρυσι, σε μία λαμπρή τελετή παρουσία της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων και του Προέδρου της Δημοκρατίας των οποίο ανακηρύξαμε σε επίτιμο δημότη, μετονομάσαμε τη Λεωφόρο Βάρης Κορωπίου σε Λεωφόρο Ευελπίδων και απονείμαμε το Χρύσο μετάλλιο της πόλης μας στην Ιστορική Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, το αρχαιότερο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα στην χώρα μας που έχουμε την τύχη και την τιμή να φιλοξενούμε στον Δήμο μας.  Τέλος, τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Δήμος μας διοργάνωσε το 1ο Διεθνή Ιστιοπλοϊκό αγώνα ακριτικών νησιών στη θαλάσσια μεθόριο μεταξύ του ακριτικό αλλά ηρωικού Καστελόριζο και του Κας στα παράλια της Μικράς Ασίας με τη συμμετοχή 350 αθλητών από 6 χώρες. Εκεί, κάτω απ’ την ίδια γαλανόλευκη σημαία που σε λίγο θα υψώσουμε στο Δημαρχιακό μας Μέγαρο ψάλαμε μαζί τον Εθνικό Ύμνο στο πιο απομακρυσμένο σημείο της πατρίδας μας.

Σ’ αυτήν την παρακαταθήκη παραμένουμε πιστοί, δηλώνουμε Έλληνες πατριώτες με υπερηφάνεια, δεν χαρίζουμε το προνόμιο αυτό στα άκρα αλλά δεν επιτρέπουμε και σε κανέναν να χαρακτηρίσει το φρόνιμα μας ακραίο, φασιστικό εθνικιστικό ή οτιδήποτε άλλο παραπέμπει σε καθεστώτα του παρελθόντος με τα οποία δεν έχουμε καμία σχέση.

Δηλώνουμε Έλληνες πατριώτες χωρίς φωνές και πατριδοκαπηλία, χωρίς να παράγουμε εχθρότητα και μίσος, Δηλώνουμε προσήλωση σε ιδανικά χωρίς να θεωρούμε την πίστη αυτή πολιτική δήλωση και χωρίς να υποκινούμε ανθρώπους σε συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Χαιρετίζουμε εγκάρδια και με ενθουσιασμό την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας δια της Υπουργού κ. Κεραμωτή για την επαναφορά της σημαίας στις μαθητικές παρελάσεις στα χέρια των αριστούχων δηλαδή των Αρίστων.

Σε μια εποχή που ο πατριωτισμός έγινε περιτύλιγμα ακραίων πολιτικών ομάδων, έχει μεγάλη σημασία να εκδηλωθεί μια θεσμική πρωτοβουλία που θα αποκαταστήσει την αγάπη για την πατρίδα ως μία άδολη αλλά αποφασιστική εκδήλωση ευγενικών αξιών. Μια πρωτοβουλία που θα αποκαταστήσει τον πατριωτισμό στη δημόσια σφαίρα, και το δημόσιο διάλογο αποφορτίζοντάς τον από αρνητικές συνδηλώσεις.

Το οφείλουμε εξάλλου  στους ήρωες του παρελθόντος που αγωνίστηκαν να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι στον ομορφότερο τόπο του κόσμου, το οφείλουμε στα παιδιά μας, στους συνδημότες μας που με την παρουσία τους σε όλες τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης δείχνουν πως συμμερίζονται τις αρχές και τα ιδανικά μας.

Πρωτίστως όμως,  το οφείλουμε σ’ αυτή τη σημαία που από ένα  μόνο κοίταγμα της αντλούμε απίστευτη δύναμη, πιανόμαστε χέρι-χέρι και δουλεύουμε και αγωνιζόμαστε μαζί για το καλύτερο.

Για ένα καλύτερο αύριο για την Πατρίδα μας για εμάς και για τα παιδιά μας και για τα παιδιά των παιδιών μας.

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.