Seabin: Η συσκευή που “ψαρεύει” τα πλαστικά από τη Μαρίνα Φλοίσβου (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)




 Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου στηρίζει δράσεις  αειφορίας και προστασίας της θαλάσσιας ζωής

 Σε ειδική εκδήλωση προβολής και ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε στην Μαρίνα Φλοίσβου, παρουσία του Δημάρχου Παλαιού Φαλήρου Γιάννη Φωστηρόπουλου, έγινε επίδειξη του πρώτου Seabin στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη συσκευή συλλογής πλαστικών απορριμμάτων από την επιφάνεια της θάλασσας και προστασίας της θαλάσσιας ζωής έχει τοποθετηθεί και λειτουργεί στην Μαρίνα Φλοίσβου στo πλαίσιο του προγράμματος LifeGatePlasticlessProject που φιλοδοξεί να συμβάλλει στον καθαρισμό των θαλασσών σε Μαρίνες της Μεσογείου όπου παρατηρείται επιβάρυνση από επιπλέοντα απορρίμματα.

Παράλληλα, στόχος του προγράμματος είναι να προστατευθεί η θαλάσσια ζωή και η ποιότητα των νερών με την απομάκρυνση των πλαστικών, αλλά και να ευαισθητοποιηθεί το κοινό σχετικά για την ανάγκη αποφυγής της χρήσης πλαστικών, ειδικά εκείνων μιας χρήσης που αποτελούν ρυπογόνα υλικά και τα οποία απειλούν τη θαλάσσια ζωή.

Το Seabin ήδη έχει τοποθετηθεί στα πλαίσια του προγράμματος στη Μαρίνα της Νάπολης, στη  Γένοβα, στη Βενετία  και στο Μιλάνο (Νaviglicanals) και έχει  δυνατότητα συλλογής έως και 500 κιλών πλαστικών αποβλήτων ανά έτος που έχουν καταλήξει στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων μικροπλαστικών και μικροϊνών .

 

 

Κατά την παρουσίαση του Seabin και του προγράμματος  «PlasticLess» στη Μαρίνα Φλοίσβου, ο Γενικός Διευθυντής Ανατολικής Μεσογείου Air FranceKLM (βασικού υποστηρικτή του προγράμματος)  Jerome Salemi δήλωσε: «Είμαι πολύ περήφανος που γιορτάζουμε σήμερα την εγκατάσταση του πρώτου Seabin στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Μαρίνα Φλοίσβου.  Η υποστήριξή μας αυτή στην πρωτοβουλία του Seabin έχει σημαντική αξία για το παρόν και το μέλλον των θαλασσών μας».

Ο Σταύρος Κατσικάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Flisvos Marina Α.Ε., της εταιρείας που αποτελεί το Φορέα Διαχείρισης της  Μαρίνας Φλοίσβου, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτή την πρωτοβουλία της KLM και μας τιμά το γεγονός ότι η εταιρεία επέλεξε τη Μαρίνα μας για την πρώτη τοποθέτηση του Seabin στην Ελλάδα. Η Μαρίνα Φλοίσβου, ο πολλαπλώς διακεκριμένος τουριστικός λιμένας, έχει διαγράψει μια αξιόλογη περιβαλλοντική δράση στη διάρκεια της λειτουργίας της έχοντας εστιάσει στη διαρκή μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και στην προστασία των θαλάσσιων υδάτων και του περιβάλλοντος γενικότερα, αναζητώντας συνέχεια λύσεις καθώς και τρόπους εκπαίδευσης του κοινού για όλα τα φλέγοντα περιβαλλοντικά ζητήματα. Είμαστε μια εταιρεία που θέτει συνεχώς υψηλότερους στόχους προς αυτή τη κατεύθυνση. Ήδη ανακοινώσαμε ότι καταργούμε τα πλαστικά καλαμάκια μιας χρήσης στα καταστήματα της Μαρίνας. Με πρωτοβουλίες σαν και αυτή, αποδεικνύουμε τη δέσμευση και αφοσίωσή μας για την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών μας πόρων, αλλά και την προσήλωσή μας στο να εξυπηρετήσουμε με κάθε τρόπο τις σύγχρονες περιβαλλοντικές ανάγκες της κοινωνίας μας».

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος στον  χαιρετισμό του αναφέρθηκε «στην μεγάλη πρόκληση της βιώσιμης ανάπτυξης, της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και κυρίως της ευαισθητοποίησης του κοινού ώστε να προστατευθεί το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον»  και τόνισε  «τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που μπορούν να επιτευχθούν στις τοπικές κοινωνίες από δράσεις κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων με περιβαλλοντική στόχευση». Συμπλήρωσε, ότι ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου «έχει στηρίξει και συνεργασθεί σε ανάλογες δράσεις κοινωνικής υπευθυνότητας μεγάλων επιχειρήσεων ενώ πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι η ακόμα μεγαλύτερη προσέλκυση και αξιοποίηση ανάλογων προγραμμάτων από μεγάλους και ξένους χορηγούς και υποστηρικτές». Επεσήμανε δε, ότι «απόλυτη προτεραιότητα του Δήμου αποτελεί η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη διαλογή και τη διαχείριση απορριμμάτων, την οργάνωση αποκομιδής τους ανά είδος, αλλά και συνέργειες με φορείς, όπως η Μαρίνα Φλοίσβου»  ενώ  εστίασε στον τομέα της «γαλάζιας ανάπτυξης», τονίζοντας τη σημασία της για την περιοχή, αλλά και τη δυνατότητα αξιοποίησης κονδυλίων από ευρωπαϊκά προγράμματα, εφόσον αναπτυχθούν συγκεκριμένες δράσεις.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.