Ελληνικό και επενδύσεις στο «μικροσκόπιο» του Μητσοτάκη




Μήνυμα αποφασιστικότητας για τις επενδύσεις θέλει να περάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από τις συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα στο Μαξίμου με αφορμή το Ελληνικό. Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν υπογραφεί έως τις 10 Αυγούστου οι τρεις απαραίτητες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για την υλοποίηση του έργου, οι οποίες θα «ξεκλειδώσουν» τη διενέργεια του διαγωνισμού για το καζίνο και θα σηματοδοτήσουν έτσι την αντίστροφη μέτρηση για να μπουν… μπουλντόζες στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου.

Το Ελληνικό, εξάλλου, ήταν μια από τις βασικές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη προεκλογικά, ενώ η επένδυση συνδέεται με τη γενικότερη φιλοσοφία της κυβέρνησης, καθώς το σχέδιο του πρωθυπουργού είναι να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να υπάρξει το κατάλληλο, ελκυστικό περιβάλλον για νέους επενδυτές – με συγκεκριμένες ρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση να «φιλοξενούνται» στο νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος αναμένεται στη Βουλή στα τέλη Αυγούστου και πάντως μετά τα τρία πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης.

Το Ελληνικό θ’ αποτελέσει έτσι εμβληματική περίπτωση ως προς το μήνυμα ότι κάτι έχει ήδη αλλάξει στην Ελλάδα, την ώρα μάλιστα που τα νέα για την ελληνική οικονομία πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 2%, αντανακλώντας όχι μόνο τις προσδοκίες των ξένων επενδυτών (και μη) από την κυβέρνηση, αλλά και τη γενικότερη επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα. Στο δανεισμό, δηλαδή, από τις αγορές, μακριά από ιδεοληψίες και περιπέτειες που κλονίζουν την αξιοπιστία της χώρας.

Αλληλένδετη – λόγω του χρόνου που γίνεται και κυρίως λόγω του περιεχομένου της – είναι και η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Τουρισμού, με την οποία ο πρωθυπουργός συνεχίζει τον κύκλο επισκέψεων στην «έδρα» των υπουργών του. Αύριο αναμένεται, εξάλλου, να συνεδριάσει για πρώτη φορά στο Μαξίμου και σε στενό κύκλο – με τη συμμετοχή μόνον υπουργών και των αναπληρωτών τους – το Υπουργικό Συμβούλιο. Στην ατζέντα βρίσκονται το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή επίσης αύριο και θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τα νέα κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά και το πολυνομοσχέδιο που θα έλθει από Δευτέρα στη Βουλή και θα επιλύει τα ζητήματα που προέκυψαν από την απλή αναλογική στους δήμους, θα φέρνει βελτιώσεις στον Ποινικό Κώδικα και θα καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο.

Πηγή: newsit.gr/Aιμίλιος Περδικάρης

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.