Πολύ αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Τρίτη στην Αττική




Αύριο Τρίτη 26-6-2019 είναι η πρώτη μέρα κατά την αντιπυρική περίοδο του 2019 όπου η πρόβλεψη για δείκτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς, σύμφωνα το χάρτη που έχει εκδώσει η ΓΓΠΠ, στην περιοχή της Αττικής (αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας) είναι κατηγορίας 4.

Ένα από τα προληπτικά μέτρα του εφαρμόζεται κατά την αντιπυρική περίοδο, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ, είναι το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές σε ημέρες και ώρες που θεωρούνται επικίνδυνες λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Οι ακριβείς περιοχές και ο χρόνος απαγόρευσης καθορίζονται σε αποφάσεις που εκδίδονται από τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες ως προέδρων των οικείων Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας. Η απόφαση αφορά κάθε Περιφερειακή Ενότητα και εφαρμόζεται τις ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είναι κατηγορίας 4 ή 5. Οι αποφάσεις προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας ανά Περιφερειακή Ενότητα  στο παρόν χρονικό διάστημα βρίσκονται αναρτημένες στο σύνδεσμο:

Έκδοση αποφάσεων απαγόρευσης κυκλοφορίας και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές λόγω πολύ υψηλής επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς

Οι δασικές πυρκαγιές εκδηλώνονται κυρίως κατά τους θερινούς μήνες. Η αντιπυρική περίοδος διαρκεί από την 1η Μάιου ως την 31η Οκτωβρίου κάθε έτους. Κάποιες ημέρες είναι πιο επικίνδυνες από τις άλλες διότι επικρατούν συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση και εξέλιξη των πυρκαγιών. Ο Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει το πόσο επικίνδυνη θα είναι η επόμενη μέρα. Οι κατηγορίες κινδύνου είναι 5.

Όσο ο δείκτης είναι μεγαλύτερος τόσο ευνοϊκότερες είναι οι συνθήκες για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών. Η έκδοση του Χάρτη αποσκοπεί και στην έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών, ώστε να αποτραπούν ενέργειες που ενδέχεται να προκαλέσουν την έναρξη δασικής πυρκαγιάς από αμέλεια.

Ο Χάρτης αναρτάται στο διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) και θα προβάλλεται και στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται τόσο για τις περιοχές που διατρέχουν
κίνδυνο πυρκαγιάς, όσο και για τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας. Επίσης ο χάρτης αναπαράγεται και προβάλλεται και στο διαδικτυακό τόπο της Περιφέρειας Αττικής στο σύνδεσμο http://www.patt.gov.gr/pp/

Σημειώνεται ότι ο Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς αφορά την επόμενη ημέρα από αυτή που εκπονείται και εκδίδεται.

Ενημερώνομαστε για τις αποφάσεις και το δείκτη επικινδυνότητας και ακολουθούμε βασικές οδηγίες για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς και αυτοπροστασίας.

Περισσότερες πληροφορίες στους κάτωθι συνδέσμους

– bit.ly/2NoWFI6 Γενικές Οδηγίες
– bit.ly/2vjbNzA Γενικές Οδηγίες
– bit.ly/2VhmrFr Οδηγίες για την άσκηση μελισσοκομίας
– bit.ly/2UywFNs Μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς από την εκτέλεση γεωργικών και άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης στην ύπαιθρο
– bit.ly/2IBGvv5 Αριθμοί Έκτακτης Ανάγκης

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.