Η μοναδική κατοχική φωτογραφία του ξενοδοχείου “Carlton Palace” στο Παλαιό Φάληρο




Carlton 1942 επιταγμένο

Το ξενοδοχείο “Carlton Palace” ήταν επιταγμένο από την πρώτη μέρα της εισβολής των γερμανικών δυνάμεων στο Παλαιό Φάληρο. Σε αυτό είχε στεγαστεί η Γερμανική διοίκηση του ΚΕΑ.
Στο μέσον του τετάρτου ορόφου της κύριας εξωτερικής όψης του και ακριβώς κάτω από την ταμπέλα “Carlton” έχει τοποθετηθεί ένα μεγάλο κόκκινο V ορατό από κάθε σημείο της παραλιακής αλλά και του μεγάλου ανοίγματος προς τη θάλασσα. Με το χαρακτηριστικό κόκκινο σύμβολο V σημάδευαν και κοσμούσαν όλα τα επιταγμένα δημόσια κτίρια. Ήταν έμπνευση του Γκαίμπελς, και συμβόλιζε την πίστη στη τελική νίκη των γερμανικών δυνάμεων. Ακόμη βλέπουμε στην είσοδο τους φρουρούς και δυο γερμανικά αυτοκίνητα αξιωματικών. Όπως και στην ταράτσα διακρίνεται η κεραία ασυρμάτου, και το γνωστό Χ στα τζάμια.
Το 1928 χτίστηκε επί των οδών Εσπέρου – Αλκυόνης & Λεωφόρου Ποσειδώνος το μέγαρο Γρηγορόπουλου με τον τίτλο ξενοδοχείον “Miramare Palace” αριθμός τηλ. 44.
Λίγα χρόνια μετά από μια ανακαίνιση της 1ης Μαϊου του 1930 πήρε την γνωστή μας ονομασία “Carlton Palace”. Και με την απόφαση της 17-6-69 θα κατεδαφιστεί και μαζί του το Παλαιό Φάληρο θα χάσει ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της παλιάς του αίγλης.
Μια σπάνια φωτογραφία μέρος αρκετών που ανακάλυψα για το Παλαιό Φάληρο από τα αρχεία, WWII Deutschen Wehrmachts, Luftwaffe, Armee aus Griechenland.
Έρευνα-Κείμενα-Χρονολόγηση-Τεκμηρίωση περιοχής και κτιρίων : Δημήτρης Κακίτσης Μια φωτογραφία από την συλλογή – © Π.Φ.Κ. ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ Δ.Κ

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.