Lamda: Φθάνουμε κοντά στην έναρξη του έργου για το Ελληνικό




«Φτάνουμε κοντά στην έναρξη των εργασιών για το Ελληνικό, δεν έχει διαφοροποιηθεί κάτι σε σχέση με τους επενδυτές και λεφτά …υπάρχουν».

Της Στεφανίας Σούκη/newmoney.gr

Αυτά επεσήμαναν χθες οι εκπρόσωποι της Lamda Development κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της εταιρείας στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών, τονίζοντας ότι οι μέχρι σήμερα καθυστερήσεις στο έργο δεν έχουν μεταβάλλει τις διαθέσεις των ξένων επενδυτών στο σχήμα της Global Investment Group όπου συμμετέχουν ακόμη η κινεζική Fosun και η η Eagle Ηills από το Abu Dhabi.

«Η επένδυση του Ελληνικού θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2019», ανέφερε χθές η διοίκηση του ομίλου προσθέτοντας ότι στην παρούσα φάση, από πλευράς της εταιρείας, έχουν υποβληθεί οι απαραίτητες μελέτες και αναμένονται οι σχετικές υπογραφές από τα συναρμόδια υπουργεία. Σημειώνεται εδώ ότι η έγκριση των πολεοδομικών μελετών δια Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων αποτελούν ουσιαστικά το δεύτερο αναγκαίο βήμα προς την πολεοδομική ωρίμανση του ακινήτου. Με την έγκριση των πολεοδομικών μελετών πλέον το ακίνητο θα έχει πολεοδομηθεί πλήρως και θα είναι γνωστές όλες οι παράμετροι ανάπτυξης αλλά και οι περιορισμοί του.

Στις ερωτήσεις των αναλυτών χθες έδωσαν απαντήσεις οι διευθυντές Χρηματοοικονομικών και Επενδυτικών Σχέσεων Α. Κοκκίδης, Οικονομικών Υπηρεσιών Β. Μπαλούμης και τον νομικός σύμβουλος Ι. Γιαννακόπουλος και όπως επισημάνθηκε, προκειμένου να δοθεί η πρώτη δόση στο ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων με το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ήτοι τα 300 εκατ. ευρώ θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων και οι δικαστικές εκκρεμότητες. «Λεφτά υπάρχουν» ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Lamda στο ερώτημα για το θέμα της χρηματοδότησης του project.

Στα «ανοικτά» μέτωπα του έργου και τις προσφυγές τις οποίες αντιμετωπίζει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας εκκρεμούν αποφάσεις για τρεις αιτήσεις ακύρωσης κατά του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο έχει εγκριθεί το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και ορίζει βασικές παραμέτρους της επένδυσης, συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ στην πλήρη ανάπτυξή της. Ο δήμος Αλίμου έχει προσφύγει αναφορικά με τον φορέα διαχείρισης, ενώ προσφυγή έχει γίνει και στο διοικητικό δικαστήριο του Πειραιά για περιοχές του αεροδρομίου που χαρακτηρίζονται από κάποιες πλευρές χαρακτηρίζονται. Πάντως στα επόμενα βήματα από πλευράς της Lamda τονίζεται σε κάθε ευκαιρία ότι δεν μπορούν να υπάρχουν ουσιαστικές παρεκκλίσεις από το master plan, ενώ δεν αποκλείεται μελλοντικά να υπάρξουν και νέες δικαστικές προσφυγές, μετά και την έκδοση των ΚΥΑ.

Τα malls

Πέραν της επένδυσης του Ελληνικού και αναφορικά με τη δραστηριότητα των εμπορικών κέντρων, σε πλήρη εξέλιξη είναι οι εργασίες για την επέκταση του Golden Hall συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ, εκεί όπου θα στεγαστεί και το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων. Το έργο αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την επισκεψιμότητα και τα μεγέθη του επιτυχημένου εμπορικού κέντρου του Αμαρουσίου, προσθέτοντας σε ετήσια βάση κοντά στα 3 εκατ. ευρώ όσον αφορά τα Κέρδη προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA).

Ως προς τη θυγατρική του ομίλου Lamda Malls, το «όχημα» του ομίλου στα εμπορικά κέντρα που έχει στην ομπρέλα της το Golden Hall και το Mediteranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή και των επενδυτών της Varde Partners σε ποσοστό 32%, παραμένει ο στόχος να εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της και το πρώτο εμπορικό κέντρο του ομίλου, το The Mall Athens, ενώ δεν αποκλείεται και η αυτόνομη εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο.

Σημειώνεται ότι για το 2018 παρατηρήθηκε αύξηση της επισκεψιμότητας στα εμπορικά κέντρα του ομίλου κατά 1,6% σε σχέση με το 2017, ενώ ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης πωλήσεων καταστηματαρχών όπου σημειώθηκε άνοδος κατά 3%. Κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2019, ο δείκτης πωλήσεων παρουσίασε αύξηση κατά 1,2% ενώ αντίθετα ο δείκτης επισκεψιμότητας παρουσίασε μείωση 1,4%. Η μείωση αυτή οφείλεται αποκλειστικά στην μείωση της επισκεψιμότητας στο εμπορικό κέντρο «Mediterranean Cosmos» στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, λόγω των εξαιρετικά κακών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στη Βόρειο Ελλάδα οι οποίες παρεμπόδιζαν σε μεγάλο βαθμό την προσέλευση στο εμπορικό κέντρο.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.