Χάρης Πασβαντίδης: Το αγαπημένο παιδί των Ποντίων (VIDEO)




Στα 100 χρόνια από την συγκλονιστική Γενοκτονία των Ποντίων, που στοίχισε στον Ελληνισμό 353..000 νεκρούς, ήταν αφιερωμένες φέτος οι εκδηλώσεις των Ποντίων στα Σούρμενα.

Οπως και το Ταφικό Εθιμο, που γινόταν στον Πόντο και αναβίωσε αμέσως μετά την άφιξη των προσφύγων στην Ελλάδα.Μια φορά τον χρόνο, την Κυριακή του Θωμά, στο κοιμητήριο των Σουρμένων, η ατμόσφαιρα δεν είναι πένθιμη και οδυνηρή, αλλά αντίθετα χαρμόσυνη.

Οι Πόντιοι αισθάνονται εκείνη την ημέρα, ότι επικοινωνούν νοερά με τους νεκρούς τους, τους έχουν ανάμεσα τους και διασκεδάζουν μαζί τους. Κάθε χρόνο παρών και στις τρεις μέρες των εκδηλώσεων είναι ένα από τα αγαπημένα πρόσωπα των Ποντίων ο Χάρης Πασβαντίδης, που διετέλεσε και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων. Ιδιαίτερη αναφορά στον κ. Πασβαντίδη, και στο ιστορικό Λευκωμα που έγραψε για την Γενοκτονία και την ιστορία των Σουρμένων, έκανε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος, ενώ ο παρουσιαστής των Εκδηλώσεων Πόντιος ηθοποιός Λάζος Τερζάς εξήρε την συνολική προσφορά του στον Ποντιακό Ελληνισμό.

Ο Χάρης Πασβαντίδης δεν δίστασε μάλιστα να τραγουδήσει πάνω στους τάφους των προγόνων του, το τραγούδι -υμνο των Ποντίων, το” Αετέν΄τς επαραπέτανεν, ψηλά σα επουράνε”

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.