Παλαιό Φάληρο: Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης Γυμνασίων




Είμαστε μια ομάδα εκπαιδευτικών που αγαπάμε το Λόγο και αυτήν την  αγάπη διοχετεύουμε και στους μαθητές μας μέσα από τις ομάδες  Ρητορικής. Μέσω της Ρητορικής Τέχνης οι μαθητές αναδεικνύουν τα  ταλέντα τους στη χρήση του προφορικού  λόγου και στην ανάπτυξη  κοινωνικών δεξιοτήτων ενώ παράλληλα εμπλουτίζουν τον ψυχικό τους κόσμο.

Ιδιαίτερα, η συμμετοχή τους σε  Αγώνες Ρητορικής, όπως καταθέτουν οι ίδιοι, είναι μια πρόκληση, που  τους γεμίζει ενθουσιασμό και ενέργεια, και μια γιορτή, όπου κάνουν  γνωριμίες και φιλίες.

Στο Λύκειο οι Ρητορικοί Αγώνες είναι θεσμός εδώ και πολλά χρόνια.  Μεταξύ Γυμνασίων, όμως, όσοι Ρητορικοί Αγώνες διοργανώθηκαν ήταν  μικρής εμβέλειας, όσον αφορά τον αριθμό των συμμετεχόντων σχολείων και  των ρητορικών αγωνισμάτων.

Η αποφασιστική τομή έγινε το 2017.
Με την επιστημονική υποστήριξη διδασκόντων και μεταπτυχιακών φοιτητών  του ΠΜΣ του ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ  και την επιστημονική στήριξη της Ελληνικής  Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, διεξήχθησαν με  επιτυχία οι  1οι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης Γυμνασίων με το  όνομα «Ρήσεις και Αντι-Ρήσεις» στα Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα – Λιναρδάτου  στο Περιστέρι στις 6 – 7 Μαΐου 2017.

Στους αγώνες συμμετείχαν περί  τους 130 μαθητές και μαθήτριες από 15 Γυμνάσια της Αττικής, οι οποίοι  αγωνίστηκαν στους Διττούς Λόγους, στην Εκφραστική Ανάγνωση και στον  Αυθόρμητο Λόγο.

Οι αγώνες στελεχώθηκαν από έμπειρους κριτές, καθηγητές  Πανεπιστημίου, επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς και μεταπτυχιακούς  φοιτητές.

Με τις ίδιες υψηλές προδιαγραφές συνεχίστηκε η διοργάνωση με την  πραγματοποίηση των 2ων Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Τέχνης Γυμνασίων,  στις 28 – 29 Απριλίου 2018, στο Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά.

Η  δεύτερη αυτή διοργάνωση είχε λάβει και την έγκριση του Υπουργείου  Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και συμμετείχαν είκοσι έξι γυμνάσια  με 298 μαθητές και μαθήτριες, αριθμός διπλάσιος σχεδόν από αυτόν της  πρώτης χρονιάς.

Επιχειρούμε και φέτος τη διάχυση της ρητορικής τέχνης,  με πιο φιλόδοξους ακόμη στόχους, και προχωρούμε στην πραγματοποίηση των 3ων Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Τέχνης Γυμνασίων  στις 6 & 7 Απριλίου 2019, στο 5ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου με την έγκριση του Υπουργείου  Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και την αρωγή του Προγράμματος  Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ «Ρητορική, Επιστήμες του  Ανθρώπου και Εκπαίδευση» καθώς  και της Ελληνικής Ένωσης για την  Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση.

Tο πρόγραμμα περιλαμβάνει:
α. Το αγώνισμα των Διττών Λόγων, όπου οι ομάδες θα είναι μικτές  (συμμετοχή ως 5 μαθητές ανά σχολείο)
β. Το αγώνισμα της Εκφραστικής Ανάγνωσης (συμμετοχή ως 3 μαθητές ανά σχολείο)
γ. Το αγώνισμα του Αυθόρμητου Λόγου (συμμετοχή ως 3 μαθητές ανά σχολείο)

Σας περιμένουμε να κάνουμε μαζί αυτό το ταξίδι του Λόγου και να  μοιραστούμε όμορφες και συγκινητικές στιγμές.
Δυνατότητα επικοινωνίας :
Καπετανάκης Γιώργος, τηλ. επικοινωνίας: 6908235160,
e-mail: [email protected]
Κουτίνη Αντιγόνη, τηλ. επικοινωνίας: 6972711393,
e-mail: [email protected]
Λαμπρινάκου Ελένη,  τηλ. επικοινωνίας: 6947738861
e-mail: [email protected]

Η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων Ρητορικής

1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας
2ο Γυμνάσιο Γλυκών Νερών
Αρσάκεια Γυμνάσια Ψυχικού
Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο
Γυμνάσιο Εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα – Λιναρδάτου
Γυμνάσιο Εκπαιδευτηρίων Δούκα
Γυμνάσιο Εκπαιδευτηρίων Ελληνογερμανική Αγωγή
Γυμνάσιο Εκπαιδευτηρίων Παλλάδιο
Γυμνάσιο Εκπαιδευτηρίων Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου
Γυμνάσιο «Pierce – Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος»
Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλίνων
Ζάννειο Πειραματικό Γυμνάσιο Πειραιά
Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων
Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης
Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά
5o Γυμνάσιο Παλ. Φαλήρου

Από τη Διεύθυνση του 5ου Γυμνασίου Π. Φαλήρου.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.