Άγιος Δημήτριος: Η “Ιφιγένεια” του Κακογιάννη, με την Ειρήνη Παππά




Συνέχεια του αφιερώματος «ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ CINEMA» την Δευτέρα 1 Απριλίου και ώρα 8:30μμ με την ταινία: ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ /  IPHIGENIAστο ανακαινισμένο θέατρο Μελίνα Μερκούρη.
Καλεσμένος για την παρουσίαση της ταινίας θα είναι ο σκηνοθέτης Ηλίας Δημητρίου.

Σινεφίλ 1977 | Έγχρ. | Διάρκεια: 130′

Ελληνική ταινία, σκηνοθεσία Μιχάλης Κακογιάννης με τους: Ειρήνη Παππά, Κώστας Καζάκος, Κώστας Καρράς, Τατιάνα Παπαμόσχου
Οι Θεοί εμποδίζουν τον απόπλου του ελληνικού στόλου στην Αυλίδα. Ο μάντης Κάλχας (Δημήτρης Αρώνης) καλείται από τον Αγαμέμνονα να δώσει χρησμό.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης οδηγεί και πάλι την Ελλάδα στη πεντάδα του ξενόγλωσσου Όσκαρ με αρχαίο δράμα. Ο Ευριπίδης τον εμπνέει και πάλι
Για μια ακόμα φορά αυτό που ξεχώρισε από την παραγωγή ήταν η σκηνοθεσία και οι ερμηνείες τόσο της Τατιάνας Παπαμόσχου όσο και της Ειρήνης Παππά στο ρόλο της τραγικής μάνας. Θετικά σχόλια από τους ξένους ανταποκριτές κέρδισε και η επιλογή του Κακογιάννη να μειώσει την έμφαση του χορού, επιλέγοντας την αφήγηση πριν και μετά από κάθε σημαντική σκηνή του έργου.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι για μια ακόμα φορά ο συνθέτης. Αυτή τη φορά, η σκηνοθεσία έχει πιο επικές διαθέσεις κι η μουσική του Θεοδωράκη ακολουθείτο όραμα του Κακογιάννη, γράφοντας μια μουσική εντελώς διαφορετική από της «Ηλέκτρας», μια μουσική επικών κινηματογραφικών διαστάσεων, που ενώνει ηχητικά το ευριπίδειο δράμα με τις σκηνές των μαχών.
Ας αφήσουμε, όμως, τον ίδιο τον Μίκη Θεοδωράκη να μας μιλήσει ο ίδιος:
«Πριν γράψω τη μουσική για την”,Ιφιγένεια” ασχολήθηκα πολύ με την προετοιμασία του φιλμ, δεδομένου ότι ο Κακογιάννης μου ζήτησε ορισμένες μουσικές, πάνω στις οποίες εκείνος θα έκανε λήψεις της εικόνας.
Ηταν ένα έργο δύσκολο από την άποψη ότι έπρεπε να αποδοθεί η ατμόσφαιρα του πολέμου με εκατοντάδες κομπάρσους. Είναι νομίζω η πρώτη φορά που στον ελληνικό κινηματογράφο υπάρχει μια τόσο πειστική απεικόνιση των Ελλήνων εκείνης της εποχής.
Για το φιλμ αυτό χρησιμοποίησα βασικά συμφωνικά όργανα προσπαθώντας να αποσπάσω τους ήχους που ήθελα και ταίρια¬ζαν στην ξεχωριστή ατμόσφαιρα της ταινίας.
Τη μουσική αυτή τη θεωρώ ως μία από τις καλύτερες που έχω γράψει για τον κινηματογράφο. Αθήνα 03.06.2002, Μίκης

Δείτε όλο το πρόγραμμα των ταινιών στο παρακάτω link:
https://issuu.com/…/docs/2019-01-29_mikis_theodorakis_12seli

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.