Μητρόπολη Γλυφάδας: Υπέρ της εκλογής του Αλέξιου και ο εφοπλιστής Θανάσης Μαρτίνος
Βαρύνοντα ρόλο στην εκλογή του νέου Μητροπολίτη Γλυφάδας, έχει σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του NOTIA.GR, από εκκλησιαστικούς κύκλους, ο εφοπλιστής Θανάσης Μαρτίνος, ο οποίος θεωρεί ότι ο ιδανικότερος διάδοχος του Μακαριστού Μητροπολίτη Παύλου, είναι ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ψωίνος, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας.

“Ο κ.Μαρτίνος γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της Εκκλησίας και μάλιστα έχει προσωπική άποψη για τον Αλέξιο, την πλούσια δράση του, το σημαντικό πνευματικό και ποιμαντορικό του έργο, την ακούραστη διάθεση προσφοράς στον συνάνθρωπο, την τεράστια μόρφωση και τον αδαμάντινο χαρακτήρα του” τονίζουν χαρακτηριστικά.

Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και τα ψηφίσματα των Δημοτικών Συμβουλίων, Γλυφάδας και Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

“Ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ψωίνος, ο οποίος τα τελευταία 17 χρόνια είναι Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας και το σημαντικό του έργο τον καθιστούν τον καταλληλότερο για προαγωγή στη θέση του Μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης, Βάρης” αναφέρουν.

Παρόμοιο ψήφισμα αναμένεται να συζητηθεί και στο δημοτικό συμβούλιο Ελληνικού Αργυρούπολης.

Στο μεταξύ ενδιαφέρον παρουσιάζει ρεπορτάζ που δημοσιεύει η εφημερίδα “δημοκρατία”, το οποίο έχει τίτλο “Πόλεμος για την πλούσια Μητρόπολη Γλυφάδας” και αναφέρεται στον  επίσκοπο Σαλώνων Αντώνιο Αβραμιώτη, που είναι γενικός διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών (ΕΚΥΟ) και επιθυμεί να εκλεγεί Μητροπολίτης.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Εντονο παρασκήνιο σε Ιεραρχία και δήμο με φόντο τις εκκλησιαστικές εκτάσεις σε Βουλιαγμένη, Φασκομηλιά

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Πόλεμος» ανάμεσα στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και στις τοπικές Αρχές σε Βάρη, Βούλα και Βουλιαγμένη ενδέχεται να ξεσπάσει με αφορμή την επικείμενη εκλογή νέου μητροπολίτη Γλυφάδας και βαθύτερη πραγματική αιτία, όπως ακούγεται, τις διακατεχόμενες εκκλησιαστικές εκτάσεις στη Βουλιαγμένη και τη Φασκομηλιά.

Η κάλπη για τη χηρευμένη Μητρόπολη Γλυφάδας θα στηθεί μέσα στον Μάρτιο, το πιθανότερο την εβδομάδα μετά την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Λίγες ημέρες πέρασαν από την κοίμηση του μακαριστού Παύλου, ωστόσο στο εσωτερικό της Ιεραρχίας αλλά και στην τοπική -πλούσια- κοινωνία της Γλυφάδας και των 3Β (Βούλα, Βουλιαγμένη, Βάρη) υπάρχουν δύο δυνάμει υποψήφιοι που φαίνεται ότι θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος ένθεν κακείθεν για τον επίζηλο θρόνο.

Στο εσωτερικό της Ιεραρχίας ακούγεται ότι υπάρχει ένα ισχυρότατο ρεύμα υπέρ του επισκόπου Σαλώνων Αντωνίου Αβραμιώτη, που είναι γενικός διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών (ΕΚΥΟ).

Μάλιστα, και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φέρεται ότι έχει συγκατατεθεί υπέρ του «τσάρου» των οικονομικών της Εκκλησίας. Αντιστρόφως, ο δήμαρχος της περιοχής Γρηγόρης Κωνσταντέλλος έχει ταχθεί επίσημα υπέρ της υποψηφιότητας του πρωτοσυγκέλου της Μητρόπολης Γλυφάδας, αρχιμανδρίτη Αλεξίου Ψωίνου, ενώ την περασμένη Παρασκευή το δημοτικό συμβούλιο του δήμου εξέδωσε επίσημο ψήφισμα στήριξης στο πρόσωπο του πρωτοσυγκέλου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι τοπικές δημοτικές Αρχές εκφράζονται υπέρ ή κατά συγκεκριμένης υποψηφιότητας για μια μητρόπολη, όμως στην περίπτωση της Γλυφάδας η στήριξη στο πρόσωπο του Αλεξίου Ψωίνου και όχι του επισκόπου Σαλώνων μπορεί να έχει βαθύτερο υπόβαθρο.

Ο παλιός Δήμος Βουλιαγμένης από την εποχή Κασιδόκωστα βρισκόταν σε αντιπαράθεση με την ΕΚΥΟ για τις διακατεχόμενες εκκλησιαστικές εκτάσεις στη Βουλιαγμένη.

Προσφυγή

Τον δικαστικό αγώνα συνεχίζει σήμερα ο δήμος. Μάλιστα, ο δήμος τον περασμένο Οκτώβριο είχε ανακοινώσει ότι προετοιμάζει προσφυγή κατά Εκκλησίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις εκτάσεις ιδιοκτησίας της στη Βουλιαγμένη και τη Φασκομηλιά.

Την ίδια ώρα στο εκκλησιαστικό παρασκήνιο ακούγεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος επιθυμεί να εκλεγεί μητροπολίτης Γλυφάδας ο επίσκοπος Σαλώνων, προκειμένου να φέρει σε πέρας την υπαγωγή των διακατεχόμενων εκτάσεων στο ταμείο αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας που θα δημιουργηθεί, αν ποτέ προχωρήσει η υπόθεση της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερωνύμου.

Εγκαλεί Ιερώνυμο ο μητρ. Συμεών

Μετά την περιβόητη συνοδικότητα, «περίπατο» πάει και ο Κατασταστικός Χάρτης της Εκκλησίας. Σφοδρά ενοχλημένος από την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών να αναλάβει ο ίδιος την τοποτηρητεία της Μητρόπολης Γλυφάδας είναι ο «γείτονας», μητροπολίτης Νέας Σμύρνης. Ο κ. Συμεών εν όψει σύγκλησης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου έστειλε γράμμα στους 12 συνοδικούς μητροπολίτες, στο οποίο εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την κίνηση του κ. Ιερωνύμου.

Αντικανονικά

Πράγματι, με βάση τον Καταστατικό Χάρτη σε χηρεύουσα μητρόπολη τοποτηρητή χρίζει ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος τον πρεσβύτερο των όμορων μητροπολιτών. Με τη Μητρόπολη Γλυφάδας συνορεύουν οι μητροπόλεις Νέας Σμύρνης και Μεσογαίας, και όχι η Αρχιεπισκοπή των Αθηνών. Δηλαδή ο κ. Συμεών θεωρεί ότι παρανόμως παρακάμφθηκε ο ίδιος από την τοποτηρητεία.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ιερώνυμος κάνει κάτι αντίστοιχο. Το 2014, όταν χήρευσε η πλουσιότερη μητρόπολη της ελλαδικής Εκκλησίας, αυτή των Ιωαννίνων, ο Αρχιεπίσκοπος ανέλαβε τοποτηρητής. Η Ιεραρχία, που -τότε- η συντριπτική της πλειοψηφία συστρατεύτηκε στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου για να εκλεγεί ο πρωτοσύγκελος του κ. Ιερωνύμου Μάξιμος Παπαγιάννης, ως διάδοχος του Θεόκλητου Σετάκη, δεν δυσανασχέτησε, πλην του -τότε- μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ.

Η ιστορία πάλι, λοιπόν, επαναλαμβάνεται και δυστυχώς όχι ως φάρσα. Στους διαδρόμους του εκκλησιαστικού παρασκηνίου, πάντως, δυναμώνουν οι ψίθυροι που θέλουν τον κ. Ιερώνυμο να ανέλαβε προσωπικά την τοποτηρητεία εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που φέρεται ότι αντιμετωπίζει η Μητρόπολη Γλυφάδας, που είναι μικρή σε έκταση και ενορίες, αλλά πάντα με τις προβλέψεις του μακαριστού Παύλου έχαιρε οικονομικής στήριξης από εφοπλιστές και ισχυρούς επιχειρηματίες, που διαμένουν στη Γλυφάδα και την περιοχή των 3Β (Βούλα, Βουλιαγμένη, Βάρη).

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.