Ο ιστορικός κινηματογράφος «Άτταλος» περνά οριστικά στα χέρια του Δήμου Νέας Σμύρνης




Με απόφαση που έλαβε την Πέμπτη 31/1/2019 το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση του Δημάρχου Σταύρου Τζουλάκη για αγορά του χώρου έναντι του ποσού των 400.000 ευρώ. Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια άλλης που είχε παρθεί σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και για την οποία τα Επίκαιρα είχαν αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο.

Ο Άτταλος κινδύνευε να αφεθεί στη μοίρα του και να μείνει κλειστός, ή να μετατραπεί σε αποθήκη, μετά την αδυναμία απόκτησης άδειας λειτουργίας από τον επιχειρηματία που είχε ενοικιάσει το χώρο . Ο Δήμος Ν. Σμύρνης με την απόφαση αυτή ουσιαστικά διασώζει τον χώρο και τον μετατρέπει άμεσα σε πολιτιστικό χώρο, στον οποίο θα γίνονται θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις, συναυλίες, ομιλίες και προβολές ταινιών.

Όπως ανέφερε ο κ. Τζουλάκης, ο Δήμος ήρθε σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες καθώς ο χώρος δεν μπορούσε να λειτουργήσει πλέον ως κινηματογράφος, γιατί το υφιστάμενο πολεοδομικό σχέδιο πόλης δεν επιτρέπει τέτοια χρήση στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο. Αντιθέτως επιτρέπει τη λειτουργία πολιτιστικού χώρου, κάτι που θα γίνει άμεσα.

«Σήμερα εμείς αγοράζουμε τον χώρο, ο οποίος για να λειτουργήσει ως κινηματογράφος πρέπει να γίνει αλλαγή χρήσης, ενώ ως πολιτιστικό κέντρο δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη άδεια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα. Στόχος μας είναι να λειτουργήσουμε άμεσα τον Άτταλο ως πολιτιστικό κέντρο, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσουμε τις χρονοβόρες διαδικασίες που χρειάζονται για να γίνει αλλαγή χρήσης και να μπορούμε να λειτουργήσει και ως κινηματογράφος μελλοντικά» τόνισε ο κ. Τζουλάκης, ενώ ο κ. Κώστας Κλειδόπουλος επεσήμανε:

«Θα προβούμε σε μία αναγκαία ανακαίνιση, να μεγαλώσουμε τη σκηνή για να μπορεί να φιλοξενήσει θεατρικές παραστάσεις, να φτιάξουμε καμαρίνια, πρόσβαση για ΑμεΑ κλπ.»

Ο Δήμαρχος εξήγησε αναλυτικά το ιστορικό της υπόθεσης του κινηματογράφου και το πρόβλημα που είχε με την απόκτηση νέας άδειας λειτουργίας, εξηγώντας ότι ο Δήμος Ν. Σμύρνης έκανε ότι του ζητήθηκε αλλά υπήρχε άρνηση της Πολεοδομίας Αργυρούπολης να χορηγήσει την άδεια αυτή, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να ζητήσουν από το Δήμο να προβεί σε αγορά του χώρου.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού & Αθλητικού Οργανισμού Βαγγέλης Χατζατουριάν, μεταξύ άλλων είπε: «Ο χώρος αυτός πρέπει να έχει μια μικτή χρήση. Μπορεί να υπάρξει ένας ετήσιος προγραμματισμός όλων των χρήσεων, ενός ουσιαστικά κινηματοθέατρου, ενός χώρου εκδηλώσεων που τόσο πολύ λείπει, μιας και ο Γαλαξίας δεν καλύπτει τις ανάγκες μας.

Είμαστε έτοιμοι να παραθέσουμε πολλές ιδέες για κινηματογραφικά αφιερώματα, για παρουσιάσεις προσωπικοτήτων, για ομιλίες, προβολές κλπ. Ο Άτταλος μπορεί να γίνει ένας χώρος που να προάγει τον πολιτισμό ως λαϊκό αγαθό και παράλληλα να είναι υψηλής ποιότητας και υψηλών προδιαγραφών».

Την ανάγκη δημιουργίας ενός τέτοιου χώρου πολιτισμού, που λείπει από τη Νέα Σμύρνη επεσήμαναν και άλλοι ομιλητές, ενώ τονίσθηκε ότι ο Άτταλος ουσιαστικά υπολειτουργούσε τα τελευταία χρόνια με πολύ λίγους θεατές και ήταν μοιραίο να κλείσει. Παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν ο Άτταλος να παραμείνει αποκλειστικά κινηματογράφος, ενώ κάποιοι εξ αυτών εξέφρασαν και επιφυλάξεις για το αντίτιμο της αγοράς.

Η άποψη των επιχειρηματιών του Άτταλου

Στην σελίδα της παράταξης «Ανατροπή στην Πόλη» στο Facebook, όπου αναγγέλθηκε συλλογή υπογραφών και η αντίθεση της παράταξης στην μετατροπή του χώρου σε πολιτιστικό χώρο, παρενέβη η εκ των ανθρώπων που λειτουργούσαν επί 40 χρόνια τον Άτταλο κ. Μαρία Μπανανή η οποία ανέφερε τα εξής:
«Να παρακαλάτε να το πάρει ο Δήμος γιατί μετά απ όλα όσα έγιναν κανένας επιχειρηματίας δε θα μπει στη διαδικασία να το πάρει με αποτέλεσμα να γίνει αποθήκη, η ότι άλλο με άλλη χρήση πέραν κιν/φού. με όλο αυτό έχουν μείνει στο «δρόμο» οικογένειες. ενα πολιτιστικό κεντρο της προκοπής χρειάζεται που να μην έχει πλαστικές καρέκλες όπως ο γαλαξίας.
Όσο για τη τιμή που παίζει κ ακούγεται τζάμπα είναι, πριν βγάλετε συμπεράσματα ρωτήστε κ εμάς που ξέρουμε τι αξίζει κ πόσο. μεγάλος καημός να ξαναγίνει σινεμά, που ήταν όλος αυτός ο κόσμος όταν τον είχαμε εμείς κ πάλευα με τόσα χρόνια με νύχια κ με δόντια; Που ήταν όλος αυτός ο κόσμος που τα τελευταία χρόνια έμπαινε μέσα η επιχείρηση;
Καλό το συναίσθημα πόσο μάλλον για εμάς που το λειτουργούσαμε 40+ χρόνια αλλά όταν το στομάχι πεινάει κάτι άλλο χρειάζεται. Εγώ θα έρθω σίγουρα στο συμβούλιο για να ακούσω τι έχουν να πουν όλοι που βρίσκονται έξω από το χώρο.

Εμείς δεν είμαστε ιδιοκτησία είμαστε η επιχείρηση και πιστέψτε με για να φτάσει ο Ατταλος να γίνει το «σαλόνι» της Νέας Σμύρνης παλέψαμε πολύ. Μπορώ να μιλήσω με αριθμούς για να καταλάβετε πως από τους 120,000 κατοίκους της Νέας Σμύρνης μετα βίας κάναμε 500 εισιτήρια την εβδομάδα τα τελευταία χρόνια. Όταν ένας νέος επιχειρηματίας αποφάσισε να το πάρει κ να κάνει ανακαίνιση να ρίξει λεφτά δηλαδή κ. όλο αυτό πήγε στράφι λόγω οποίου κρατικού οργανισμού τελικά ήταν το θέμα, καταλαβαίνετε πως πρόκειται για τεράστια ζημιά. Εμείς έχουμε έναν εξοπλισμό που κάθεται, ο επιχειρηματίας παραιτήθηκε, χάσαμε μια ολόκληρη σεζόν κ άλλα πολλά.
Όλο αυτό που γίνεται τώρα, αυτός ο αγώνας δηλαδή θα έπρεπε να γίνει από το Σεπτέμβριο. Αν τώρα υπάρχει αντίθεση λοιπόν ως προς τι θα γίνει ο Ατταλος οι μόνοι χαμένοι είμαστε εμείς. Ας το πάρει ο Δήμος και αν μπορεί να το συνεχίσουν σαν σινεμά καλό θα είναι για όλους γιατί προφανώς κ πολιτιστικό κέντρο να γίνει δε σημαίνει πως δε θα υπάρχουν κ προβολές. Όλοι όσοι υπέγραψαν λοιπόν (παλιοί πελάτες) κ όλοι όσοι θέλουν να ξανανοίξει ο Ατταλος να σκεφτούν πως σε περίπτωση που δε τα βρει ο Δήμος με τους ιδιοκτήτες το πιο πιθανό είναι να μη γίνει τίποτα απολύτως.
Καλό θα είναι να βλέπουμε το δάσος κ όχι το δέντρο. Δε με αφορούν καθόλου τα πολιτικά συμφέροντα κανενός, με αφορά η επιχείρηση που είχα 40 χρόνια να μη πάει χαμένη έτσι.. στο βωμό πολιτικών συγκρούσεων. Μακάρι να βρεθεί λύση, για όλους τους παραπάνω λόγους. αν ρωτάτε εμένα προσωπικά μακάρι να μπορούσε να ξανανοίξει όπως ήταν, απλά από το να μην ανοίξει καθόλου χίλιες φορές πολιτιστικό. Δυστυχώς, όσο κ να θέλουμε κάποια πράγματα ξεπερνάνε εμάς τους απλούς πολίτες».

Να σημειώσουμε ότι η αγοραπωλησία του Άτταλου γίνεται μεταξύ των ιδιοκτητών του ακινήτου και του Δήμου. Οι επιχειρηματίες που λειτουργούσαν επί δεκαετίες τον χώρο, δεν εμπλέκονται σε αυτή.

Πηγή: epikaira.wordpress.com

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.