Γιάννης Μπαλάφας: Ναι στη δημιουργία μουσείου στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού (VIDEO)
Στο πλευρό των χιλιάδων συνταξιούχων της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που θέλουν να δημιουργηθεί

μουσείο μέσα στις εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου, με παλιά αεροπλάνα της εταιρείας, βρίσκεται ο βουλευτής Γιάννης Μπαλάφας, ο οποίος βρέθηκε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας τους.

“Το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας, (ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α.) είναι ένας πολιτιστικός οργανισμός που συσπειρώνει χιλιάδες συνταξιούχους της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
Το τελευταίο διάστημα έχει βάλει σαν βασικό στόχο της δράσης του την ίδρυση μουσείου στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού με πολύ αξιόλογο υλικό” είπε ο Γιάννης Μπαλάφας
“Ιδιαίτερα καταβάλλεται προσπάθεια για να παραμείνουν στο χώρο και να αξιοποιηθούν μουσειακά αεροπλάνα της Ο.Α. Στην προσπάθειά τους αυτή συμβάλλω και εγώ από την πλευρά μου σε συνεργασία με την διοίκηση του ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α.”.

(από αριστερά): Στέφανος Διαμαντής (Αντιδήμαρχος Αλίμου), Παύλος Παπαδημητρόπουλος (μέλος ΠΟΛΚΕΟΑ – συντακτικής ομάδας «Άλλης Πτήσης»), Ανδρέας Κονδύλης (Δήμαρχος Αλίμου), Χρυσηίδα Δημουλίδου (μέλος ΠΟΛΚΕΟΑ), Βασίλης Τσατσαράγκος (Πρόεδρος ΠΟΛΚΕΟΑ), Γιάννης Μπαλάφας (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), Κυριακή Καρακατσάνη (Γεν.Γραμματέας ΠΟΛΚΕΟΑ), Χρήστος Καπάταης (Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών). (φωτό : Χριστόφορος Στεφανίδης)

Τα εγκαταλελειμμένα αεροπλάνα της Ολυμπιακής στο Ελληνικό

Βίντεο: Up Drones

To Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικού ή απλά Ελληνικό ήταν το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας για πάνω από 60 χρόνια. Οι διάδρομοί του κάποτε έσφιζαν από ζωή και υποδεχόντουσαν τουρίστες από κάθε μεριά του πλανήτη που ήθελαν να θαυμάσουν την Ελλάδα. Το 2001 έγινε η τελευταία προσγείωση στο αεροδρόμιο.Από τότε παραμένει κλειστό, αν και ορισμένοι από τους χώρους του χρησιμοποιούνται ακόμη. Το «Olympic Eagle» (SX-OAB) είναι το μοναδικό 747 της Ολυμπιακής σε ελληνικό έδαφος. Το αεροσκάφος μπορεί σήμερα να το δει κανείς στη νοτιοανατολική πλευρά του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού. Κατασκευάστηκε το 1973 στις ΗΠΑ και παραλήφθηκε καινούργιο τότε από την Ολυμπιακή Αεροπορία. Χωρούσε συνολικά 426 επιβάτες και ήταν χωρισμένο σε δυο θέσεις: την Διακεκριμένη και την Οικονομική. Το αεροσκάφος αυτό έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που το κάνει ξεχωριστό από τα 747 άλλων εταιριών: στο εσωτερικό του διατηρείται έντονα ζωντανό το αρχαίο ελληνικό στοιχείο. Έτσι λοιπόν, η καμπίνα του αεροσκάφους είχε χωριστεί σε «ζώνες», καθεμιά απ’ τις οποίες έχει ένα όνομα από σημεία της Ακρόπολης Αθηνών. Για παράδειγμα, η Ζώνη Α ονομαζόταν «Προπύλαια», η Ζώνη Β «Ερεχθείον», η Ζώνη Γ «Παρθενώνας» κ.ο.κ. Σε γενικές γραμμές, η καμπίνα των επιβατών διατηρείται σήμερα σε καλή κατάσταση, ενώ μάλιστα μέσα σε αυτή έχουν γίνει και γυρίσματα κάποιων ελληνικών σειρών. Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο και για το πιλοτήριο. Λόγω της ελλιπούς φύλαξης του αεροσκάφους τα προηγούμενα χρόνια, έχουν κλαπεί αρκετά πολύτιμα όργανα.

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.