Άλιμος: Ταξίδι στον τόπο και στον χρόνο




Το ΝΟΤΙΟΝ ΣΗΜΑ σας προσκαλεί στο «κόψιμο της πίτας» του και σε ένα ταξίδι στο παρελθόν του Αλίμου
Το Νότιον Σήμα, επ’ ευκαιρία του Διοικητικού Απολογισμού του και της καθιερωμένης εκδήλωσης του «κοψίματος της πίτας», έχει καλέσει την αφηγηματική ομάδα “Παραμυθοπεράσματα” να παρουσιάσει με τον δικό της μοναδικό τρόπο αποσπάσματα από το βιβλίο του Γεώργου Γερουλάνου
“Το κουταλάκι όμως δεν έσπασε”
Τα μέλη και οι φίλοι του Νοτίου Σήματος θα ταξιδέψουν στο χρόνο και στον τόπο.


Η ομάδα “Παραμυθοπεράσματα” μέσα από τη συναρπαστική τους αφήγηση θα ξετυλίξουν τη ζωή στο Κτήμα Τράχωνες αλλά και τη ζωή των κατοίκων του Αλίμου σε αλλοτινές εποχές.

Το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα στο
Πολιτιστικό Κέντρο Αλίμου,
Λ. Ιωνίας αρ. 96 (Τηλ. 210 99 42 500, 210 98 52 251)

Την εκδήλωση πλαισιώνει φωτογραφική έκθεση με θέμα το κτήμα Τράχωνες των φωτογράφων Χρήστου Αδαμόπουλου και Πανάγου Τσαντήλα. Το κόστος εκτύπωσης των φωτογραφιών είναι ευγενική χορηγία του Δήμου Αλίμου.

«……….οι αγροτικές δουλειές στο κτήμα ήταν συχνές. Σ΄ αυτές δεν δούλευαν μόνο οι μεγάλοι, αλλά βοηθούσαν και οι μικροί.
Για το όργωμα, χρειαζόταν να έχει κανείς μεγάλη δύναμη, ώστε να καταφέρει να κρατήσει το αλέτρι. Η φροντίδα των αγελάδων και των προβάτων, απαιτούσε καθημερινή δουλειά. Κατάρα ήταν το μάζεμα του ρετσινολαδόσπορου, γιατί τσιμπούσε και βρωμούσε. Όταν μάζευαν τις ελιές στο κτήμα, ερχόταν πολύ κόσμος και βοηθούσε…….
………..Το χειμώνα με τις βροχές, κυλούσε λιγοστό νερό στο ρέμα. Κάποιες φορές όμως, όταν έβρεχε πολύ στον Υμηττό, το ρέμα αγρίευε και γινόταν ποταμός.
Την περίοδο της κατοχής, το κτήμα υπήρξε το κέντρο της ζωής των κατοίκων του Αλίμου, πολλοί από τους οποίους, δούλευαν εκεί καθημερινά. Το κτήμα, τους έδωσε τη δυνατότητα να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

…………Στο μεγάλο βουστάσιο έμειναν προσωρινά πρόσφυγες, που είχαν έρθει στον Άλιμο για προστασία και για να αποφύγουν τις εχθροπραξίες.
Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε κανένας φούρνος στον Άλιμο, παρά μόνο ένας στο Μπραχάμι και ένας στην Ηλιούπολη, που ήταν αρκετά μακριά από τον Άλιμο.
Κάποια στιγμή, ανοίχτηκε ένα πηγάδι. Είχε πολύ νερό, περισσότερο από όσο χρειάζονταν οι κάτοικοι του Αλίμου. Μπήκαν σωλήνες και πραγματικά, άλλαξε η ζωή των Τραχώνων. Ο τόπος γέμισε με λουλούδια. Δημιουργήθηκε μια μεγάλη στέρνα αποθήκευσης γλυκού νερού, που αντικατέστησε το ως τότε σχεδόν υφάλμυρο, που ερχόταν στα σπίτια από ένα πηγάδι κοντά στην εκκλησία……….»

Η συνέχεια το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλίμου, (Λ. Ιωνίας αρ. 96)
Σας περιμένουμε,

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.