Παρουσίαση βιβλίου για την Ίμβρο, στη Νέα Σμύρνη
Ο Σύλλογος Ιμβρίων και οι εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν, την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019, στις 18:30, στην παρουσίαση του βιβλίου “ΙΜΒΡΟΣ,ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΝΗΣΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ”, των Ηλία και Ιωάννας Ανδρέου.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Πάρις Ανασάκης, Α αντιπρόεδρος Συλλόγου Ιμβρίων, δικηγόρος, ο Ξενοφών Τζαβάρας, υπεύθυνος ύλης περιοδικού ΙΜΒΡΟΣ, Δρ Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, η Ιωάννα Ανδρέου επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων, και ο Ηλίας Ανδρέου, επίσης επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Σύλλογο Ιμβρίων (αίθουσα εκδηλώσεων),Ελ.Βενιζέλου 80, Νέα Σμυρνη.
Τηλέφωνα επικοινωνίας:210.9347957,210.9345096

Λίγα λόγια για τα βιβλία:
Ίμβρος: Ένα μικρό νησί με μεγάλη ιστορία (α΄ και β΄ τόμος)
Στους δύο τόμους του βιβλίου αυτού παρουσιάζεται εξελικτικά η ιστορία της ανθρώπινης παρουσίας στην Ίμβρο, καθώς και η αρχαιολογική τεκμηρίωσή της με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Οι συγγραφείς κατόρθωσαν, μέσα από πολύωρες πεζοπορίες σε κατοικημένους και εγκαταλελειμμένους οικισμούς, σε ήμερες πεδινές εκτάσεις και σε δύσβατες ορεινές περιοχές, σε πανέμορφες παραλιακές θέσεις και σε δασωμένες πλαγιές στο κέντρο του νησιού, να διαπιστώσουν τη δυνατή αμφίδρομη σχέση που είχαν οι σύγχρονοι Ίμβριοι με τη γη τους.

Επειδή η αρχαιολογία «συν-γράφει» την ιστορία αποτελώντας το ορατό και απτό τμήμα της, θεώρησαν σκόπιμο να καταγράψουν και να αποτυπώσουν, φωτογραφικά έστω, τις σωζόμενες επιφανειακά αρχαιολογικές και άλλες ενδείξεις, οι οποίες τεκμηριώνουν την ιστορική πορεία της Ίμβρου.

Σε πολυάριθμες θέσεις εντόπισαν κατάλοιπα έργων τα οποία αποκαλύπτουν και συνθέτουν το πλαίσιο ζωής και δράσης των ανθρώπων που κατοίκησαν στην Ίμβρο και άφησαν τα αποτυπώματά τους σε κάθε γωνιά του νησιού.

Σε πολλούς χώρους των ανατολικών και νότιων παράκτιων σήμερα τμημάτων του νησιού έχουν διατηρηθεί ενδείξεις χαρακτηριστικές της χρήσης των χώρων από τον παλαιολιθικό άνθρωπο, σε όλη την έκταση του νησιού σώζονται διάσπαρτα τα λείψανα δεκάδων οικισμών με χρήση από τους νεολιθικούς χρόνους μέχρι το τέλος της Εποχής του Χαλκού, ενώ σε πολυάριθμες θέσεις είναι ορατά κατάλοιπα της ζωής των Αθηναίων κληρούχων και των απογόνων τους κατά τους κλασικούς, ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους.

Μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη εντοιχισμένα σε εκκλησίες και ξωκκλήσια, ερείπια κάστρων και πύργων και επιγραφές διασώζουν στοιχεία της παλαιοχριστιανικής και βυζαντινής ιστορίας της Ίμβρου, ενώ τα επτά χωριά της με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων τους και οι δεκάδες ερειπωμένοι αγροτικοί οικισμοί (ξωμεριές) με τα ντάμια, τα ξωκκλήσια, τα αλώνια και τις βρύσες τους είναι οι αψευδείς μάρτυρες της αδιάλειπτης συνέχειας του ιμβριακού ελληνισμού κατά τους νεότερους χρόνους.

Το βιβλίο εκδίδεται με την ευγενική χορηγία του Παναγιοτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.