Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε ο συνεταιρισμός «ΘΕΣ Γάλα»




Σε προστασία από τους πιστωτές του, στους οποίους οφείλει πάνω από 20 εκατ. ευρώ, βρίσκεται από χθες Παρασκευή 25 Ιανουαρίου ο συνεταιρισμός ΘΕΣΓάλα. Ο ΘΕΣΓάλα κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Λάρισας αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106α του πτωχευτικού κώδικα και έλαβε προσωρινή διαταγή για τις 22 Μαρτίου, οπότε και θα συζητηθεί η κύρια αίτηση.

(Της Αλεξάνδρας Γκίτση/capital.gr)

Νωρίτερα, σήμερα Σάββατο, ολοκληρώθηκε η γενική συνέλευση του συνεταιρισμού, τα μέλη του οποίου ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις.

Όπως έχει γράψει το Capital.gr, ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου ο ΘΕΣΓάλα αναζητά επενδυτή για να βάλει ζεστό χρήμα και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για αναδιάρθρωση του δανεισμού του.

Ο συνεταιρισμός έχει συσσωρευμένες ζημιές 2,14 εκατ. ευρώ, χρωστάει στις τράπεζες πάνω από 8 εκατ. ευρώ και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του προς τους προμηθευτές είναι άνω των 10 εκατ. ευρώ.

Τι προβλέπει το business plan 5ετίας

Για να αποφύγει ο Συνεταιρισμός ΘΕΣΓάλα τον ξαφνικό θάνατο και να επιστρέψει στον ενάρετο κύκλο, απαιτούνται να γίνουν αρκετά. Η βασική παραδοχή του business plan που έχει καταρτιστεί, είναι να υπάρξει “ένεση” ρευστότητας τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ και αναδιάρθρωση του βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού του, στο σύνολό του –σήμερα ανέρχεται σε 4,1 εκατ. ευρώ- ή στο 75% αυτού. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις ο Συνεταιρισμός θα μπορέσει να λειτουργήσει απρόσκοπτα και να αυτοχρηματοδοτήσει τη μελλοντική αύξηση του κύκλου εργασιών του, προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του, όπως τις υποχρεώσεις του.

Ποια όμως είναι η σημερινή οικονομική κατάσταση του συνεταιρισμού, ο οποίος απασχολεί 94 εργαζόμενους από 134 που απασχολούσε στα τέλη Ιουνίου του 2018, και ποια θα είναι σε πέντε χρόνια από σήμερα;

Τα συνολικά ιδία κεφάλαιά του Συνεταιρισμού σήμερα είναι 625.940 ευρώ, και το καθαρό κυκλοφορούν ενεργητικό αρνητικό, διαμορφούμενο στα 2,85 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση που “τρέξει” η “ένεση” ρευστότητας και η αναδιάρθρωση, όπως προβλέπει το 5ετές business plan, τότε τα ιδία κεφάλαια στο τέλος του 2023 θα αγγίξουν τα 4 εκατ. ευρώ και το καθαρό κυκλοφορούν ενεργητικό στο τέλος του 2023 θα είναι θετικό και θα ανέλθει στα 1,5 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή η συνολική επιβάρυνση των δανείων από 12% που είναι σήμερα θα μειωθεί κατά 30% το 2023.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.