Θάνατος στο Πειθαρχείο του Κορυδαλλού
Στις 25 Δεκεμβρίου, όπως έγινε γνωστό από το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων, ακόμη ένας κρατούμενος άφησε τη ζωή του εντός της δικαστικής φυλακής του Κορυδαλλού. Ο Ν.Λ. ήταν Ρομά, τοξικοεξαρτημένος, υπόδικος και μόλις 27 ετών. Συγκέντρωνε μ’ αυτές του τις ταυτότητες όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η απομόνωση της Δ’ Πτέρυγας. Η φωτογραφία παραχωρήθηκε στο VICE από το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων

 

Πέθανε ολομόναχος την ημέρα των Χριστουγέννων στα πειθαρχεία της Δ’ Πτέρυγας, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως έπαθε ανακοπή καρδιάς, ενώ οι ακριβείς αιτίες θανάτου του δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές αφού αναμένεται το ιατροδικαστικό πόρισμα και οι τοξικολογικές εξετάσεις.

Ο κρατούμενος ήταν στο πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ εντός της φυλακής, έπαιρνε μεθαδόνη, και ο θάνατός του μέχρι τώρα «φέρεται να οφείλεται σε “παθολογικά αίτια” και σε καρδιολογικά προβλήματα που φέρεται να αντιμετώπιζε».

Σύμφωνα ωστόσο με καταγγελίες που έγιναν στο VICE από κρατούμενους της φυλακής Κορυδαλλού, «ο κρατούμενος Ν.Λ. βρέθηκε στα πειθαρχεία επειδή ξυλοκοπήθηκε από συγκρατούμενούς του, στους οποίους χρωστούσε χρήματα από δοσοληψίες και αγορά ουσιών, που είχε αγοράσει εντός των φυλακών», ενώ δεν μεταφέρθηκε ποτέ στο νοσοκομείο για να διαπιστωθεί εάν είναι καλά στην υγεία του.

1545947057129-48933304_671398929921169_2246353442966601728_n
Σύμφωνα με το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων, αυτό είναι το πειθαρχείο στο οποίο είχε μεταφερθεί ο κρατούμενος Ν.Λ.

Τα πειθαρχεία, όπως τονίζουν οι κρατούμενοι, είναι χώρος στον οποίο τοποθετούνται οι έγκλειστοι από τη σωφρονιστική υπηρεσία για να τιμωρηθούν. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση μεταφέρθηκε στην απομόνωση εκείνος που είχε δεχθεί τον ξυλοδαρμό. Κάτι που μοιάζει παγιωμένη τακτική στις φυλακές, με τη δικαιολογία πως αν μεταφερθεί κάποιος στα πειθαρχεία μπορεί και να προστατευθεί.

Το ίδιο σύμφωνα με την καταγγελία συνέβη και τώρα. Ο θανών είχε μεταφερθεί εκεί ώστε «να μη φάει ξύλο». Σύμφωνα με τους κρατούμενους, όμως, «ούτε στα πειθαρχεία ήταν ασφαλής, αφού εκεί θα μπορούσε να βρει και επιπλέον ναρκωτικά αλλά και να ξυλοκοπηθεί εκ νέου από τους συγκρατούμενους του με το κατάλληλο αντίτιμο. Για να μπει κάποιος εκεί, θα πρέπει να ανοίξουν τρείς πόρτες».

Το ζήτημα είναι πως και για τις δύο περιπτώσεις, θα χρειαζόταν η αρωγή των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Η πλέον τραγική προέκταση αυτού του θανάτου είναι πως ο Ν.Λ. ήταν υπόδικος. Το δικαστήριό του δεν είχε ακόμη πραγματοποιηθεί για να κριθεί αν είναι αθώος ή ένοχος για τις παραβάσεις του οποιοδήποτε νόμου θα μπορούσε να έχει διαπράξει.

1545946986862-48932511_2161932267392329_2407492893561323520_n
Ο χώρος της απομόνωσης της Δ’ Πτέρυγας.

Μετά τις καταγγελίες που έγιναν στο VICE, απευθυνθήκαμε τόσο στη Σωφρονιστική Υπηρεσία του καταστήματος κράτησης, όσο και στον Διευθυντή των Φυλακών Κορυδαλλού. Τα ερωτήματα που θέσαμε είναι εάν ο Ν.Λ. μεταφέρθηκε μετά τον τραυματισμό του από άλλους κρατουμένους στο νοσοκομείο ώστε να διαπιστωθεί η κλινική του εικόνα – και εάν ναι, γιατί δεν νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο των φυλακών;

Όπως και το αν θα διενεργηθούν τοξικολογικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν είχε προμηθευτεί ναρκωτικά εντός της απομόνωσης. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε, η φυλακή δήλωσε αναρμόδια να απαντήσει και μας υπέδειξε να μιλήσουμε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το ίδιο αναρμόδιο να ενημερώσει για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε ο 27χρονος δήλωσε και το υπουργείο, ενώ αν και αξιολόγησε τις καταγγελίες ως εξαιρετικά σοβαρές, υπέδειξε τη φυλακή σαν αρμόδια να χειριστεί την υπόθεση.

Πηγή: vice.com/gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.