Οι φωτογραφίες του Νίκου Χριστοφάκη που σημάδεψαν το 2018 (VIDEO)
Δείτε το βίντεο του “νότιου” φωτορεπόρτερ Νίκου Χριστοφάκη με φωτογραφίες που σημάδεψαν το 2018.

Επάγγελμα φωτορεπόρτερ. Δεν το έχουν όλοι. Χρειάζεται να είσαι στο λάθος μέρος τη σωστή στιγμή, πολλές φορές, και σε κλάσματα του δευτερολέπτου να αποτυπώσεις αυτό που συμβαίνει, όσο δυσάρεστο ή ευχάριστο κι αν είναι, χωρίς να εξωραΐσεις το συμβάν.

Ο φωτογράφος Νίκος Χριστοφάκης μοιράστηκε τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές που απαθανάτισε το 2018, μέσα από ένα βίντεο το οποίο μας υπενθυμίζει τι συνέβη στην Ελλάδα αυτή τη χρονιά. Από την εκατόμβη των νεκρών στο Μάτι μέχρι τα βίαια επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και από τη φιέστα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο για την «έξοδο από τα μνημόνια» μέχρι τη μετ’ εμποδίων καθημερινότητα στην Αθήνα, ο φακός του είναι ένας αδιάψευστος μάρτυρας. Ανασκόπηση με μεγάλες εικόνες.

«Η στιγμή που δεν θα ξεχάσω ήταν το ξημέρωμα στο Μάτι. Όταν ανέτειλε ο ήλιος έβλεπες μόνο νεκρούς, καμμένα και φορεία. Ήταν η πιο δυσάρεστη εικόνα που είδαν τα μάτια μου. Σε κάποια φάση σταμάτησα να δουλεύω για να συνέλθω από αυτό που αντίκρυζα, ειδικά όταν ενημερωθήκαμε πως υπάρχουν σε ένα οικόπεδο 20 άτομα, που κάηκαν ζωντανοί κι αγκαλιασμένοι. Όταν φτάσαμε μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους-φωτορεπόρτερ, ήταν κάτι που η λέξη σοκ δεν μπορεί να περιγράψει» εξηγεί στην ATHENS VOICE.

«Στη δουλειά μου είναι η στιγμή που προστάζει πάντα. Αυτό που αισθάνομαι, αυτό κάνω. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα για μένα. Όλοι μπορούν να κοιτάζουν, αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι βλέπουν. Ποτέ δεν κάνω υπολογισμούς ή θεωρήσεις· βλέπω μια κατάσταση και ξέρω ότι είναι η σωστή, ακόμη κι αν πρέπει να πάω πίσω για να φέρω το σωστό φωτισμό. Κάθε τι είναι ένα θέμα.

Κάθε θέμα έχει ένα ρυθμό. Το να αισθάνεσαι είναι ο λόγος για να υπάρχεις. Η φωτογραφία είναι μια αμετάβλητη στιγμή ενός τέτοιου λόγου ύπαρξης, που συνεχίζει να ζει εντός της. Η κάμερα είναι το εργαλείο μου. Μέσω αυτού προσδίδω μια αιτία σε κάθε τι που με περιβάλλει» σημειώνει.

Πηγή: athensvoice.gr

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.