Μια ξεχωριστή εκδήλωση στη Βούλα με θέμα την κακοποίηση των γυναικών (ΕΙΚΟΝΕΣ)




Η εκδήλωση που παρακολουθήσαμε με πολύ ενδιαφέρον και πραγματοποιήθηκε στις 9/12 στο πολιτιστικό κέντρο Ιωνία του Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης #voula με πρωτοβουλία της ΤΟ της Ν.Δ με θέμα την κακοποίηση των γυναικών δεν ήταν μία ΑΚΟΜΑ εκδήλωση, ήταν μία ΑΚΟΜΑ αποδοχή και παραδοχή ότι το φαινόμενο της έμφυλης βίας εξακολουθεί να υπάρχει.

Το πλέον σημαντικό όμως είναι ότι το φαινόμενο αυτό πλήττει καθημερινά εκατομμύρια θηλυκότητες ανεξαρτήτως ηλικίας, τάξης, θρησκείας, εθνικότητας και μορφωτικού επιπέδου. Μας αφορά όλους και η σιωπή μας δεν είναι τίποτα άλλο από συνενοχή.

Ο φόβος δεν κάνει τίποτα άλλο από το να την τροφοδοτεί. Το φαινόμενο αυτό της βίας κατά των γυναικών πέρα από το ότι αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ακυρώνει κάθε προσπάθειά και πρόοδο στο όνομα της ισότητας των δύο φύλων.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η Niki Kerameus, Βουλευτής Επικρατείας & Τομεάρχης Παιδείας, ο Γιώργος Βλάχος Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής και η Βάσω Κόλλια (Vasso Kollia) πρ. Γενική Γραμματέας Ισότητας Γυναικών.
Παράλληλα με την εκδήλωση έγινε και η παρουσίαση του βιβλίου της Virginia Markou «Τρέξε να σωθείς» το οποίο είναι σχετικό με το θέμα.

(Κορίνα Πατέλη Bell – υποψήφια δημοτικός σύμβουλος)

Ενα θέμα μείζονος σημασίας που αφορά όλους μας και έρχεται συχνά στην επικαιρότητα όπως η πρόσφατη άγρια δολοφονία  ενός κοριτσιού με σεξουαλικά κριτήρια.

Σωματική, Σεξουαλική, Ψυχολογική και Οικονομική βία με το αποτύπωμα τους να είναι ένα: Μια βαθια πληγή στην προσωπικότητα και στον ψυχισμό μιας γυναίκας.

Οι αριθμοί  όπως παρουσιάστηκαν από τους ομιλητές  καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος και είναι αμείλικτοι:

Κα Νικη Κεραμεως

Σύμφωνα με τα στοιχεία της παγκόσμια τράπεζας:

  • 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή του θα ξυλοκοπηθεί θα βιαστεί η με κάποιο άλλο τρόπο θα κακοποιηθεί από τον σύντροφό της. Αριθμητικά πρόκειται για 62 εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ.
  • Οι μισές απο τις γυναίκες  θύματα ανθρωποκτονίας έχουν δολοφονηθεί από νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφό τους
  • Οι γυναικες στο ηλιακιακό φάσμα μεταξύ 15-44 ετών κινδυνεύουν  περισσότερο από βιασμό η ενδοοικογενειακή βία παρά από καρκίνο ή τροχαία ατυχήματα ή πόλεμο ή ελονοσία
  • 130.000.000 γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γενητικών οργάνων.
  • 1 στις 2 γυναίκες της  ΕΕ έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας και δυστυχώς
  • 1 στις 2 δεν καταγγέλουν περιστατικά βίας που έχουν υποστεί

Αντίστοιχα στην Ελλάδα:

  • 1 στις 4 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή τουέχει πέσει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής βίας από ηλικία 15 και άνω
  • 1 στις 3 έχει δηλώσει οτι έχει δεχτεί βία από τον σύντροφο της και μία στις 3 έχει δηλώσει το σπίτι την οικογενειακή εστία ως τόπο που δέχτηκε το ποιό σοβαρό περιστατικό βίας

Αυτο που πρεπει να μείνει για όλους μας είναι ένα!

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ  ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΓΕΝΕΙΑΚΉΣ ΒΊΑΣ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΆ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΝ, ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΠΟΛΈΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΚΗΣ ΒΙΑΣ. ΕΑΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΕΑΝ ΥΠΟΠΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΘΥΜΑΤΑ ΕΝΔΟΟΙΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΤΡΥΝΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΝ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΉ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΥ.

Επισημάνσεις κας Βάσω ΚΌΛΛΙΑ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100009789340824

-1 στις 3 γυναίκες στην Ευρώπη έχει πέσει θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας, από την ηλικία των 15 και άνω. Αριθμητικά πρόκειται για 62 εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ.
-Το 22% των γυναικών έχουν πέσει θύματα σωματικής ή/και σεξουαλικής βίας από το σύντροφό τους.
-Το 5% του συνόλου των γυναικών έχει πέσει θύμα βιασμού. Μία στις 10 γυναίκες θύματα σεξουαλικής βίας από μη συντρόφους ανέφεραν ότι στο πιο σοβαρό περιστατικό εμπλέκονταν περισσότεροι αυτουργοί.
-Το 43% έχουν βιώσει κάποια μορφή ψυχολογικής βίας απο έναν τέως ή νυν σύντροφο, όπως π.χ. δημόσιο εξευτελισμό,απαγόρευση εξόδου απο το σπίτι ή κλείδωμα στο σπίτι, εξαναγκασμό να δουν πορνογραφικό υλικό και απειλές χρήσης βίας
-Το 55% των γυναικών έχουν βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης. Το 32% των θυμάτων ανέφεραν ότι αυτουργός ήταν προϊστάμενος, συνάδελφος ή πελάτης.
-Το 12% των γυναικών είχαν εμπειρίες σεξουαλικής βίας κατά την παιδική ηλικία, οι μισές εκ των οποίων προέρχονταν από άνδρες που δεν γνώριζαν.
-Το 18% των γυναικών έχουν πέσει θύματα επίμονης παρακολούθησης (stalking) από την ηλικία των 15 ετών και άνω. Αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί σε 9 εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ.Το 21% των γυναικών που έχουν πέσει θύματα επίμονης παρακολούθησης ανέφεραν ότι διήρκεσε πάνω από 2 χρόνια.
-Το 20% των νεαρών γυναικών (18-29 ετών) έχουν πέσει θύματα ηλεκτρονικής παρενόχλησης.
-Το 11% των γυναικών έχουν δεχθεί ανάρμοστες προτάσεις σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα ή μηνύματα κινητού (SMS) σεξουαλικού περιεχομένου.
-Το 67% των γυναικών δεν κατήγγειλε το πιο σοβαρό περιστατικό βίας από σύντροφο στην αστυνομία ή άλλη οργάνωση.
Δυστυχώς, τα νούμερα(πανευρωπαϊκή έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 2014 – FRA)δείχνουν ότι οι σχέσεις με κακοποίηση γυναικών αποτελούν έναν αποδεκτό τρόπο ζωής, για πολλούς συνανθρώπους μας οι οποίοι μπορούν να φθάσουν μέχρι και τον φόνο αν δεν ικανοποιηθούν οι σεξουαλικές τους απαιτήσεις.
Ας κινητοποιηθούμε όλες μας και όλοι μας, άνδρες και γυναίκες, για να μην θρηνήσουμε και άλλα αθώα θύματα απλά και μόνο γιατί είπαν ΟΧΙ.
Για να μπορέσει η μητέρα μας, η αδελφή μας, η κόρη μας, εμείς οι ίδιες, να απολαμβάνουμε το αυτονόητο δικαίωμα στην υγεία, την ασφάλεια, το σεβασμό και τη ζωή.
Ανοχή στη Βία κατά των Γυναικών, σημαίνει Συνενοχή.
Και αυτό μπορεί να σταματήσει μόνο με τη βοήθεια όλων μας, ανδρών και γυναικών.
Η κοινωνία μας δεν μπορεί να είναι υγιής, ανθρώπινη και ασφαλής αν και τα δύο μέλη αυτής δεν είναι υγιή και ασφαλή. Η Γυναίκα και ο Άνδρας.

Με τον Βουλευτή Περιφέρειας Aττικής Γιώργο Βλάχο

Gepostet von Κορίνα Πατέλη Bell Υποψ. Δημ. Σύμβουλος Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης am Montag, 10. Dezember 2018

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.