Βουλιαγμένη: Ο 80άρης έφηβος που κάθε πρωί κάνει το καλύτερο δώρο στον εαυτό του




(του Στέφανου Ξενάκη*)

Τον βλέπω κάθε πρωί στην Βουλιαγμένη που τρέχω. Δεν χάνει ούτε πρωινό. Είναι ντυμένος με τα εφηβικά του ρούχα κι αξεσουάρ και κάνει γρήγορο βάδην. Φοράει και τα ακουστικά του και ακούει μουσική ή ό,τι άλλο.

Από πίσω τον κάνεις για 60, αλλά όταν τον δεις από κοντά τα’ χει πατημένα τα 80.

Η καθημερινή άσκηση είναι το σημαντικότερο δώρο που μπορείς να κάνεις στο εαυτό σου. Περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο, χορός, ό, τι να’ ναι, αρκεί να κινείσαι.

Η καθημερινή άσκηση ρίχνει δραστικά τα επίπεδα του άγχους, εκτοξεύει την ενέργεια, διώχνει την κατάθλιψη. Αποδεικνύεται πλέον (όποιος ενδιαφέρεται για τα επιστημονικά αποτελέσματα της άσκησης ας διαβάσει το εξαιρετικό βιβλίο Spark) ότι στο δίμηνο η συστηματική άσκηση έχει δραστικότερα αποτελέσματα από τα πιο βαριά αντικαταθλιπτικά.

Πολυετείς έρευνες πλέον αποδεικνύουν ότι η καθημερινή άσκηση μειώνει δραστικά την πιθανότητα για κάθε μορφής καρκίνο και αλτσχάϊμερ.

Σε κάποια Δημοτικά σχολεία που έχουν ήδη ξεκινήσει το πρόγραμμα ΝΑΙ ΜΠΟΡΩ οι δάσκαλοι ξεκινούν την ημέρα με γρήγορο βάδην στην αυλή του σχολείου, παρέα με τους μαθητές τους.

Οι μαθητές με το που φτάνουν στο σχολείο αφήνουν την τσάντα και βρίσκουν τους συμμαθητές τους που περπατάνε για 15 λεπτά όλοι μαζί σαν ομάδα. Αποτελέσματα? Αύξηση συγκέντρωσης, εκτόξευση αυτοεκτίμησης, μείωση βίας, εντάσεων κλπ.

Θα δυσκολευτείτε να βρείτε ανθρώπους που ασκούνται και δεν είναι χαρούμενοι. Θα δυσκολευτείτε να βρείτε ανθρώπους που ασκούνται και δεν είναι υγιείς. Θα δυσκολευτείτε να βρείτε ανθρώπους που ασκούνται και δεν δείχνουν νέοι.

Κάθε φορά που ασκείσαι ο νους σου παράγει νέους νευρώνες, νέα εγκεφαλικά κύτταρα. Κάθε φορά που ασκείσαι γίνεσαι πιο έξυπνος. Γι’ αυτό κι η λύση δεν θα σου έρθει ποτέ μέσα στο σπίτι μπροστά στην οθόνη σου, αλλά εκεί έξω όταν θα κινείσαι.

Ο άνθρωπος είναι θηλαστικό ζώο κι είναι κατασκευασμένος να κινείται κι όχι να κάθεται. Όμως το σημαντικότερο είναι ότι ο άνθρωπος είναι γενετικά κατασκευασμένος για να είναι χαρούμενος. Όπως αυτός ο 80άρης έφηβος που κάθε πρωί κάνει το καλύτερο δώρο στον εαυτό του.

Ο Στέφανος Ξενάκης είναι επιχειρηματίας και κειμενογράφος στην Καθημερινή

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.