Το δικό του κομποστοποιητή απέκτησε το 5ο δημοτικό σχολείο Αλίμου




Το σχολείο μας απέκτησε τον δικό του κάδο κομποστοποίησης!!! Ευχαριστούμε τον Δήμο Αλίμου που μας τον διέθεσε δωρεάν μετά από σχετική αίτησή μας!! Ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές:

Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία, το φυτόχωμα. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό και χρησιμοποιείται ως λίπασμα. Η κομποστοποίηση αποτελεί έναν πολύ άμεσο και σημαντικό τρόπο ανακύκλωσης.

Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων είναι δυνατόν να κομποστοποιηθούν. ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η κομποστοποίηση ακολουθεί τον βιολογικό κύκλο της Γής: ανάπτυξη και φθορά.

Τα κλαδέματα του κήπου και τα φυτικά υπολείμματα από τις τροφές μας που αποτελούν τον σωρό του κόμποστ γίνονται η τροφή για μικροοργανισμούς, μύκητες, βακτηρίδια, έντομα και ζωύφια τα οποία χρησιμοποιούν τον άνθρακα (C) από τα ξερά φυτά για την ανάπτυξή τους.

Ο άνθρακας οξειδώνεται μετατρεπόμενος σε διοξείδιο του άνθρακος (CO2) με αποτέλεσμα να μειώνεται η μάζα και να εκλύεται θερμότητα κατά την διάρκεια της κομποστοποίησης.

Το άζωτο (Ν) είναι το βασικό συστατικό για τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών. Με αυτό τον τρόπο ανακυκλώνουν στον δικό τους οργανισμό τα θρεπτικά συστατικά από τα φυτά που αποσυντίθενται και τα επιστρέφουν με το κόμποστ πίσω στο έδαφος.

Τα βακτήρια, οι μύκητες και άλλα μικρόβια είναι οι ‘εργάτες’ της κομποστοποίησης. Αυτοί, υποβοηθούνται κι από πολλούς άλλους μεγαλύτερους οργανισμούς. Κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης, αυτά τα μικρόβια παράγουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2), θερμότητα και νερό καθώς αποικοδομούν τα οργανικά υλικά του σωρού.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι το ΚΟΜΠΟΣΤ (πλούσιο, σκούρο, θριφτό και άοσμο), τέλειο λίπασμα για τον κήπο σας. Για την αποτελεσματική κομποστοποίηση χρειάζεται:
1. Σωστό μίγμα υλικών (σε σωστές αναλογίες)
2. Σωστό αερισμό
3. Σωστή υγρασία
4. Σωστό μέγεθος υλικών
ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΩ
Ενώ οτιδήποτε ήταν κάποτε ζωντανό μπορεί να κομποστοποιηθεί, κάποια υλικά είναι καλύτερα να τα χειριστούν επαγγελματίες και να μείνουν μακριά από τον οικιακό κομποστοποιητή μας. Όταν λοιπόν επιλέγετε τα υλικά της κομποστοποίησής σας. ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ: • Απορρίμματα που προσελκύουν ενοχλητικά ζωύφια
• Άρρωστα ή μολυσμένα από έντομα φυτά
Τα λιπαρά φαγητά, όπως το κρέας και τα τυροκομικά, πρέπει να αποφεύγονται επειδή προσελκύουν τρωκτικά, σκυλιά, γάτες, μύγες κ.α.. Τα απορρίμματα των σκύλων και των γατών δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται γιατί μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες.

Μπορείτε επίσης να αποφύγετε την προσθήκη άρρωστων φυτών ή φυτών που έχουν προσβληθεί έντονα από έντομα, εκτός αν είστε σίγουροι για την υψηλή θερμοκρασία του κομποστοποιητή σας, οπότε αν μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα θα διασπαστούν τελείως και δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα.

Αυτό ισχύει και για τα αναπαραγωγικά μέρη των φυρών όπως οι ρίζες και οι σπόροι, τα οποία καλό είναι να αποφεύγονται εκτός αν η θερμοκρασία του κομποστοποιητή είναι υψηλή οπότε θα διασπαστούν.

https://www.facebook.com/5odimotikosxolioAlimou/photos/a.555032434583488/1966839593402758/?type=3&theater

Διαβάστε Επίσης

Ένα Σχόλιο στο “Το δικό του κομποστοποιητή απέκτησε το 5ο δημοτικό σχολείο Αλίμου

  • 19/11/2018 at 3:11 μμ
    Permalink

    Επίσης, όχι μαγειρεμένα φαγητά (ήτοι, όχι αποφάγια) και από τα φυτικά όχι πευκοβελόνες και φλούδες εσπεριδοειδών, αλλιώς το κομπόστ γίνεται όξινο. (Πήραμε κι εμείς κάδο.)

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.