Στο ΣτΕ ο Δήμος Αλίμου για την άδεια της μαρίνας
Ο Δήμος Αλίμου προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκε η άδεια λειτουργίας της μαρίνας Αλίμου μετά το Προεδρικό Διάταγμα του περασμένου καλοκαιριού με το οποίο επαναχωροθετήθηκε ο εν λόγω τουριστικός λιμένας που είναι ένας από τους μεγαλύτερους λιμένες ιδιωτικών σκαφών αναψυχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Τον περασμένο Ιούνιο το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ανάψει με γνωμοδότησή του το πράσινο φώς για την αναβάθμιση και επανοχωροθέτηση της μαρίνας του Αλίμου που είναι στις βορειοανατολικές ακτές του Σαρωνικού κόλπου. Η μαρίνα Αλίμου είναι η μεγαλύτερη της χώρας από άποψη αριθμού διατιθέμενων θέσεων ελλιμενισμού, προσφέροντας 1.100 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής διαφόρων μεγεθών και έχει έκταση 240 στρεμμάτων.

Ο Δήμος Αλίμου υποστηρίζει ότι η από 13.9.2018 απόφαση του υπουργού Τουρισμού με την οποία εγκρίθηκε η άδεια λειτουργίας της μαρίνας Αλίμου παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές για την προστασία του περιβάλλοντος (άρθρο 24 Συντάγματος) και την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.

Όπως υποστηρίζει ο Δήμος Αλίμου η κατασκευή λιμένων οποιαδήποτε κατηγορίας σε οποιαδήποτε ακτή της χώρας δεν μπορεί να αποφασίζεται ευκαιριακά και αποσπασματικά, αλλά πρέπει να προηγηθεί ευρύτερος εθνικός ή περιφερειακός χωροταξικός σχεδιασμός λιμένων της χώρας.

Ακόμη, η υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στο άρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει το περιβάλλον, καθώς δεν έχουν εκτιμηθεί οι αναμενόμενες συνέπειες στο περιβάλλον από τα σχεδιαζόμενα έργα, έτσι ώστε να αποτραπούν πιθανολογούμενες βλάβες στο περιβάλλον και να μην παραβιαστεί η αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η πραγματοποίηση έργων στην μαρίνα, ενδέχεται να προκαλέσουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, επισημαίνει ο Δήμος Αλίμου και προσθέτει ότι η προσβαλλόμενη απόφαση εκδόθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ).

Τέλος, επισημαίνει ο Δήμος Αλίμου ότι η απόφαση του υπουργού Τουρισμού στο πλαίσιο διαβούλευσης δεν έλαβε υπόψη την γνωμοδότηση του Δήμου και τις απόψεις των δημοτών για τις σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του εν λόγω Δήμου.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.