Σκάνδαλο: Προσωπικό με πλαστά πτυχία σε δήμους -νοσοκομεία και υπουργεία




Φορείς του υπουργείου Υγείας –κυρίως νοσοκομεία– υπουργεία, δήμοι αλλά και ΔΕΚΟ είναι οι τομείς του Δημοσίου όπου εντοπίζεται η πλειονότητα πλαστών τίτλων και πιστοποιητικών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) που παρουσιάζει η «Καθημερινή», από το 2014 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2018 έχουν εντοπιστεί 1.737 πλαστοί τίτλοι στο Δημόσιο και οι κάτοχοί τους (σ.σ. κάποιοι με δύο ή τρεις πλαστούς τίτλους) έχουν απολυθεί οριστικά από τις υπηρεσίες τους, ενώ ακόμα 2.002 υποθέσεις με ισχυρές ενδείξεις πλαστότητας βρίσκονται υπό διερεύνηση.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΕΔΔ από το 2014, όταν καλύφθηκε και νομοθετικά το ζήτημα των πλαστών πιστοποιητικών επί υπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη, μέχρι και σήμερα, η πλειονότητα των πλαστών τίτλων έχει εντοπιστεί σε φορείς του υπουργείου Υγείας (449), σε υπουργεία (177), δήμους (144) και ΔΕΚΟ (135). Επιπλέον, 46 πλαστοί τίτλοι εντοπίστηκαν στην κατοχή υπαλλήλων που εργάζονταν σε φορείς του υπουργείου Εργασίας, 46 σε εργαζόμενους ανεξάρτητων αρχών και 17 σε φορείς του υπουργείου Υποδομών.

Ως επί το πλείστον, οι πλαστογραφημένοι τίτλοι που εντοπίστηκαν αφορούν πτυχία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (849), πτυχία πανεπιστημίου (461), πτυχία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (158), πτυχία ΤΕΙ (60). Ενα ποσοστό πλαστογραφημένων τίτλων αφορά τη γνώση ξένων γλωσσών, κυρίως αγγλικών (71), ενώ εντοπίστηκαν και 31 πλαστοί τίτλοι γνώσης ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στόχος εκείνων που έκαναν χρήση τους, ήταν η είσοδος στο Δημόσιο, η μετάταξη, η απολαβή επιδομάτων, η βαθμολογική και η μισθολογική εξέλιξη.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.