Στα… τυφλά παραμένουν οι ασφαλισμένοι από τη σύγκρουση ΕΟΠΥΥ-οπτικών για τα γυαλιά οράσεως




Εγκλωβισμένοι στη σύγκρουση μεταξύ ΕΟΠΥΥ και οπτικών βρίσκονται οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού, παρακολουθώντας με αγωνία τα όσα εξελίσσονται για το θέμα της κάλυψης τους σε γυαλιά οράσεως και οπτικά είδη.

Το νέο σύστημα που τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου προβλέπει ότι οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν από τον οφθαλμίατρο εκτός από την ηλεκτρονική συνταγή για τα γυαλιά και μία βεβαίωση πληρωμής (voucher), αξίας 100 ευρώ, την οποία θα προσκομίζουν στο κατάστημα οπτικών.

Οι περίπου 2.000 οπτικοί της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών, ωστόσο, έχουν διαμηνύσει σε κάθε τόνο πως δεν (θα) παραλαμβάνουν το voucher από τους ασφαλισμένους όπως επίσης ότι δεν θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ -υπάρχει ειδική πλατφόρμα εγγραφής για τους οπτικούς ώστε να συμβληθούν με τον Οργανισμό.

Επιπροσθέτως, με χθεσινή τους ανακοίνωση οι οπτικοί καλούν τους ασφαλισμένους να πάνε στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ για να αποζημιώνονται για τα γυαλιά ή άλλα οπτικά είδη που αγοράζουν. Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών επικαλείται την απόφαση για τον νέο Εθνικό Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), και αναφέρει ότι “τα γυαλιά οράσεως και οι φακοί αποζημιώνονται είτε σε συμβεβλημένους παρόχους οπτικών ειδών είτε στους δικαιούχους αν δεν υπαρχουν συμβάσεις με τους παρόχους”. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ο νέος ΕΚΠΥ θα τεθεί σε ισχύ από τον επόμενο μήνα -έλαβε παράταση η ισχύς του παλαιού προκειμενου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που αφορούν τη συνταγογράφηση νέων αναλώσιμων και υλικών προς διαβητικούς- γεγονός που προφανώς μόνο σύγχυση και αναστάτωση τελικα προκαλεί στους ασφαλισμένους σχετικα με το τι και πότε ισχύει για την κάλυψη των γυαλιών.

Πηγές του ΕΟΠΥΥ υποστηρίζουν πως η απόφαση που επικαλούνται οι οπτικοί αφορά ενα προσχέδιο του ΕΚΠΥ που είχε παρουσιαστεί και πως σε κάθε περίπτωση στο νέο νόμο δεν προβλέπεται η διαδικασία αυτή της αποζημίωσης μεςω ΕΟΠΥΥ αντιθέτως ορίζεται ως απαραίτητη προϋπόθεση να συμβληθούν τα καταστήματα οπτικών με τον Οργανισμό ώστε να δέχονται τις συνταγές των ασθενών με voucher.

Η πραγματικότητα μάλλον ειναι (ή θα γίνει σύντομα) ορατή…δια γυμνού οφθαλμού από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ: η αγορά γυαλιών θα γινεται με δική τους δαπάνη. Δεν υπάρχει, σκοπίμως ή μη, σχέδιο εναλλακτικό για την περίπτωση που το καταστημα οπτικών δεν ειναι συμβεβλημένο και συνεπώς δεν παραλαμβάνει το voucher, για το πως θα αποζημιώνεται ο δικαιούχος του ΕΟΠΥΥ. Με δεδομένο δε ότι -με βάση τα στοιχεια του ΕΟΠΥΥ- η ετήσια κλειστή δαπάνη για γυαλιά είναι περί τα 50 εκατ. Ευρώ αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος το μέγεθος της δαπάνης που μετακυλίεται πια στους ασφαλισμένους.

Παράταση και για την ειδική αγωγή

Στην…τακτική της παράτασης “παίζουν” θέλοντας και μη και όλοι όσοι εμπλέκονται στο πεδίο της Ειδικής Αγωγής. Και αυτη η διαδικασία χορήγησης και αποζημίωσης των υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής (λογοθεραπείες, εργοθεραπείας, ψυχοθεραπείας κα) λαμβάνει παράταση μεχρι το τέλος του έτους.

Το νέο πλαίσιο προβλέπει – όπως και στην περίπτωση των οπτικών – κατάργηση της προπληρωμής για τους ασφαλισμένους και χρήση voucher όπως επίσης και σύναψη συμβάσεων των παρόχων. Ως απάντηση οι θεραπευτές Ειδικής Αγωγής προσέφυγαν πρόσφατα στο ΣτΕ κατά της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής αναφέρει ότι “το υπουργείο Υγείας περικόπτει αυθαίρετα τον προϋπολογισμό της Ειδικής Αγωγής χωρίς να έχει προηγηθεί καμία μελέτη ή τουλάχιστον μια καταγραφή των αναγκών του πληθυσμού”. Προσθέτει μάλιστα ότι κανείς θεραπευτής δεν θα συμβληθεί, με άμεση επίπτωση και σε αυτή την περίπτωση, τόσο στα παιδιά που χρειάζονται λογοθεραπείες και εργοθεραπείες όσο και στους γονείς που δίνουν μέχρι και εκατοντάδες ευρώ κάθε μήνα για την ειδική αγωγή.

Πηγή: protothema.gr/Παναγιώτα Καρλατήρα

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.