Ηλιούπολη: Η ομιλία του Βασίλη Βαλασόπουλου για την 28η Οκτωβρίου (ΕΙΚΟΝΕΣ)




Αγαπητοί συμπολίτες,

28η Οκτωβρίου 1940

Η ημέρα που ενώνει όλους τους Έλληνες.
Η ημέρα που μας θυμίζει το μεγαλείο του Έθνους μας και μας φορτώνει ένα μεγάλο καθήκον απέναντι στις γενιές του μέλλοντος

Ένα ορόσημο και μια πυξίδα του Ελληνισμού.

Ο Έλληνας στρατιώτης που απέδειξε ότι η ψυχική δύναμη και το φρόνημα ενός λαού, υπερισχύει των μεγεθών και του εξοπλισμού.
Η Ηπειρώτισσα που σήκωσε στους ώμους της, το βαρύ φορτίο και το βαρύ χειμώνα του πολέμου.
Οι έφεδροι αξιωματικοί που μετεμψύχωσαν τον Μιλτιάδη και επινόησαν στρατηγικές ανατρέποντας τις προγνώσεις και τις βεβαιότητες.

Ο Στρατηγός Κατσιμήτρος που ανέλαβε προσωπική ευθύνη να μην περάσουν οι Ιταλοί από το Καλπάκι.

Είναι τα σύμβολα της εθνικής μας ενότητας και της εγρήγορσης που ως λαός πρέπει πάντα να έχουμε μπροστά στις απειλές και τις επιδιώξεις γειτόνων και μη.

Αυτός εδώ ο τόπος που γέννησε την δημοκρατία, τις επιστήμες και τον πολιτισμό και διαμόρφωσε ουσιαστικά την εξέλιξη όλου του πλανήτη, του έλαχε ο κλήρος να βρίσκεται σε μια περιοχή όπου δεν ησυχάζει και όπου οι γείτονές του διαρκώς επιβουλεύονται τα εδάφη του.

Ζούμε σε μια πολύ δύσκολη εποχή. Η κρίση που μας χτύπησε αλύπητα και μας οδήγησε σε μια πρωτοφανή δοκιμασία. Το προσφυγικό όπου μέσα σε δυσχερέστατες οικονομικές δυνατότητες καλούμαστε να διατηρήσουμε τις πατρογονικές αξίες της ανθρωπιάς και της φιλοξενίας. Οι προσήλωσή μας στην αξία της ειρηνικής συμβίωσης των λαών σε μια εποχή που αμφισβητούνται οι διακρατικές συμφωνίες, το διεθνές δίκαιο και η συνθήκη της Λοζάνης.

Συνεχείς αμφισβητήσεις και ενοχλήσεις, παραβιάσεις και υπονομεύσεις από φίλους και εχθρούς, έρχονται κάθε φορά να μας θυμίσουν την εγρήγορση και την ενότητα που πρέπει να διαθέτουμε.

Την εγρήγορση και την ενότητα που είχαμε το 1940 όταν σε έξι μόνο ημέρες κατορθώσαμε να μεταφέρουμε όλο μας το στρατό και τις εφεδρείες, στα δύσβατα μέρη της Ηπείρου και όταν όλοι μαζί ενωμένοι, χαράξαμε κοινή εξωτερική πολιτική ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφωνίες.

Η δική μας ιστορία πρέπει να είναι ευαγγέλιο. Να διατηρούμε τα πλεονεκτήματά μας και να αποβάλουμε τις αδυναμίες μας.

Η επέτειος του 1940 έχει αυτήν ακριβώς την σημασία.
Να ανασκοπήσουμε τα γεγονότα, να αναλύσουμε τις πράξεις και τις σκέψης της εποχής και να διακρίνουμε τι πρέπει να κρατήσουμε και τι πρέπει να αποβάλουμε.

Να κρατήσουμε την ενότητα, την ανδρεία, την δύναμη της ελπίδας, το αποτέλεσμα της αυτοθυσίας, την ισχύ της συλλογικής δράσης, της συνεννόησης και της συνεργασίας.

Να απορρίψουμε την μισαλλοδοξία, τους εθνικούς διχασμούς, την υπονόμευση του εθνικού συμφέροντος.
Να απορρίψουμε τις φασιστικές αντιλήψεις που οδήγησαν στο όλεθρο και στην καταστροφή και να απομονώσουμε ιδέες που κατέστρεψαν στο παρελθόν ολόκληρες γενιές και έθνη.

Σήμερα η 28η Οκτωβρίου πρέπει να είναι πυξίδα για την μελλοντική μας πορεία ως χώρα. Να δούμε πως επιτεύχθηκαν τα κατορθώματα. Ποιες πραγματικά ήταν οι απειλές και να τις αποφύγουμε ή να προετοιμαστούμε για την άμυνά μας.

Σήμερα που στην Ευρώπη σηκώνονται ευδιάκριτα πια οι φωνές του φασισμού, του ρατσισμού και της βίας, να αντιπαρατάξουμε εγκαίρως τις δικές μας ελληνικές και πανανθρώπινες αξίες της δημοκρατίας, της φιλοξενίας, του ήθους, της αλληλεγγύης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Σήμερα που οι εδαφικές αμφισβητήσεις εγείρονται και πάλι με ξεκάθαρο πρόσωπο, πρέπει εμείς να εξοπλιστούμε με την ωριμότητα, την ενότητα και την εγρήγορση που αρμόζει στις περιστάσεις.

Δεν είναι μόνο ότι έτσι θα τιμήσουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς μας στους αιώνες.
Δεν είναι μόνο ότι έτσι θα πιάσουν τόπο οι θυσίες των προγόνων μας.
Δεν είναι μόνο ότι έτσι θα νιώσουμε την εθνική μας επέτειο.

Πάνω από όλα είναι ότι έτσι θα εκπληρώσουμε το χρέος μας:
να συνεχίσουμε τις εθνικές αξίες και τις παραδόσεις που παραλάβαμε και την ιστορία του έθνους μας που καλώς ή κακώς συνεχίζει να μεταλαμπαδεύει τα σύμβολα του σύγχρονου ανθρώπινου πολιτισμού.

Ο Ελληνικός λαός αγωνίζεται για την Ειρήνη, επιδιώκει την Ειρήνη, αλλά είναι έτοιμος να αντιπαρατάξει τις δυνάμεις του, όταν χρειαστεί και να απαντήσει δυναμικά σε κάθε απειλή.

Ο Ελληνικός λαός αγωνίζεται για την συνύπαρξη των λαών, επιδιώκει τον διάλογο και την συνεννόηση, αλλά είναι έτοιμος να αγωνιστεί με νύχια και με δόντια όταν τον απειλήσουν.

Ο ελληνικός λαός ζει μέσα σε συνθήκες έντονων αντιπαραθέσεων και εσωτερικών συγκρούσεων, αλλά ενώνεται σαν μια γροθιά και αμύνεται σας γρανίτης ενότητας όταν κάποιοι επιχειρήσουν να παραβιάσουν τα κεκτημένα του.

Αυτή είναι η πυξίδα που μας προβάλει η 28 Οκτωβρίου 1940 για το μέλλον μας και αυτήν θα διαφυλάξουμε και θα τιμήσουμε σήμερα.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940 !

https://www.facebook.com/valasopoulosvasilis/posts/2266979823329899?__xts__[0]=68.ARBtYcUXN8CzmMF4hYJK656d3CcXtYIEGJq9-pjMMEyYEvF8sB-w1dDsgujV4jsAV4mWRIbMoPmAsJ1IqHKOikigHT99dKriYUNqNrqsIZTGgM_rWopmyYnP4899FeiyAdtuHLpu-T3S90PdJJcFTAwN5g5-gqDchyWprWsQQiAo0BGwDJ9s6za3QCI2wMyvCSwFjNhuN-4&__tn__=-R

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.