Γλυφάδα: Έτσι ανακαλύφθηκε η ιαματική πηγή Αιξωνής (VIDEO)




Πώς ανακαλύπτεται μια νέα ιαματική πηγή; «Συνήθως, όποτε γίνεται σεισμός», απαντά ο Κωνσταντίνος Κουσκούκης, καθηγητής δερματολογίας, νομικός και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής. «Από κάθε νέο ρήγμα της γης αναβλύζει νερό. Όμως, στην Αθήνα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, γιατί δεν υπάρχει ανάλογος υδροφόρος ορίζοντας, εκτός από τη Βουλιαγμένη», συνεχίζει.

Και όμως, πριν από έναν χρόνο, ο ίδιος κατά τη διάρκεια έρευνας για το βιβλίο του «Ιαματικός Τουρισμός Θερμαλισμός», τα κείμενα του περιηγητή και γεωγράφου της αρχαιότητας Παυσανία, ο οποίος μιλούσε για μια «ιαματική πηγή για πολλές ιατρικές θεραπείες» στην Αιξωνή, τον οδήγησαν στην  Άνω Γλυφάδα.

«Γύρισα την περιοχή ρωτώντας παλιούς κατοίκους αν θυμούνταν νερό τριγύρω που να μύριζε, καθώς η πηγή είναι υδροθειούχος. Κάποια στιγμή συνάντησα έναν υπερήλικα, ο οποίος μου είπε “υπήρχε εδώ πηγή που μύριζε σαν κλούβιο αυγό”, δείχνοντάς μου μια πολυκατοικία. Ρωτώντας αν υπάρχει γεώτρηση στο συγκεκριμένο σημείο, οδηγηθήκαμε τελικά μέσα στο δημοτικό γήπεδο του τένις, πάνω από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Είπα να κάνουμε πιο βαθιά τη γεώτρηση. Κι εκεί βγήκε το ιαματικό νερό», θυμάται ο καθηγητής.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Γλυφάδας, η πηγή αναγνωρίστηκε επίσημα. Το νερό της είναι βοηθητικό σε μυοσκελετικά νοσήματα, δερματοπάθειες, νευρολογικές και γυναικολογικές παθήσεις. Στόχος είναι τώρα η δημιουργία υποδομών. Σύμφωνα με τον κ. Κουσκούκη, πέρα από το αν θα κατασκευαστούν ή όχι εγκαταστάσεις λουτρών, έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι το υπάρχον γεωθερμικό πεδίο θα μπορούσε να θερμαίνει φυσικά τις πισίνες ολόκληρου του δήμου.

Πηγή: kathimerini.gr

Nέα αναπτυξιακή προοπτική στη Γλυφάδα, δίνει η ιαματική πηγή στην Αιξωνή, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου, στην εκπομπή «Αταίριαστοι», στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Οι αναγνωρίσεις ιαματικών πόρων εντάσσονται στο πλαίσιο της υλοποιούμενης εθνικής τουριστικής πολιτικής, με στόχο την ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού και εν προκειμένω την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας-ευεξίας και την ανάδειξη νέων ιαματικών προορισμών.

Δείτε ο επιτόπιο ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ

https://www.youtube.com/watch?v=0sdBAtPAQ2k

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.