Αύξηση κατά 20% στο πετρέλαιο θέρμανσης – Η Σαουδική Αραβία απειλεί ότι θα φτάσει τα 200 δολάρια το βαρέλι!
Από σήμερα, Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σε τιμή που αναμένεται υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας της αύξησης των διεθνών τιμών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, η μέση τιμή διάθεσης του πετρελαίου στην έναρξη της χειμερινής περιόδου τον Οκτώβριο του 2017 ήταν 94,4 λεπτά το λίτρο ενώ τον Απρίλιο, στη λήξη ήταν 1,025 ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, η τιμή εκκίνησης εφέτος θα κυμανθεί στο 1,15 ευρώ.

Ωστόσο, στην ηπειρωτική Ελλάδα ίσως υπερβεί το 1,20 ευρώ και θα φτάσει το 1,22 ευρώ, ενώ ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση θα υπάρξει στα νησιά, όπου μπορεί να αγγίξει και το 1,30 ευρώ το λίτρο.

Μία μέση οικογένεια για να αγοράσει 1.000 λίτρα πετρελαίου θα πληρώσει φέτος 1.150 ευρώ, ενώ πέρυσι τον Οκτώβριο θα πλήρωνε περίπου 950 ευρώ, δηλαδή μία αύξηση της τάξεως των 200 ευρώ.

Η τελική επιβάρυνση των καταναλωτών εξαρτάται ωστόσο, εκτός από την τιμή και από τις καιρικές συνθήκες δηλαδή το κατά πόσο ο χειμώνας θα είναι ήπιος ή βαρύς.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των φόρων αλλά και των διεθνών τιμών έχουν οδηγήσει σε μεγάλη πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης καθώς τα νοικοκυριά είτε αδυνατούν να καλύψουν το κόστος είτε στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης (κλιματιστικά, σόμπες, φυσικό αέριο στις περιοχές όπου υπάρχει δίκτυο).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με το 2003, οπότε καταγράφηκε το μέγιστο της κατανάλωσης με 4.248.403 μετρικούς τόνους, μειώθηκε κατά 72% καθώς το 2017 έκλεισε στους 1.172.142 μ.τ.(η μείωση προσέγγισε το 80% το 2013 οπότε η κατανάλωση είχε πέσει στους 959.233 μ.τ.)

Οι Ομοσπονδίες των βενζινοπωλών και των πρατηριούχων ζητούν μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο (6 λεπτά το λίτρο) από 280 ευρώ.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν υψηλότερα σήμερα Δευτέρα, εν τω μέσω της αυξανόμενης διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας για τον δημοσιογράφο που αγνοείται.

Το συμβόλαιο Νοεμβρίου του west texas intermediate διαμορφώθηκε στα 72,70 δολάρια το βαρέλι αλλά υποχώρησε πριν από λίγο στα 71,34 δολάρια το βαρέλι, αφού υποχώρησε κατά 4% την προηγούμενη εβδομάδα.

Το brent έφθασε και τα 80,82 δολάρια, μετά από την πτώση κατά 4,4% την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε συνέντευξή του την Κυριακή, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump απείλησε με “αυστηρή τιμωρία” εάν διαπιστωθεί μετά από έρευνα ότι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας εμπλέκεται με οποιοδήποτε τρόπο στην εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi, ο οποίος εθεάθη τελευταία φορά στις 2 Οκτωβρίου, να μπαίνει στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Από την πλευρά της η Σαουδική Αραβία δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει σε ακόμη πιο ισχυρά αντίποινα σε τυχόν κίνηση από την Ουάσιγκτον, προσθέτοντας ότι “η χώρα διαδραματίζει έναν καθοριστικό και ενεργό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία”.

Επιπλέον, σε άρθρο του ελεγχόμενου από τους Σαουδάραβες Al Arabiya, ο γενικός διευθυντής του καναλιού, Turki Aldakhil, προειδοποίησε την Κυριακή ότι οι κυρώσεις που θα επιβληθούν ενδεχομένως στη χώρα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές του πετρελαίου στα 100, ακόμη και στα 200 δολάρια το βαρέλι.

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.