Aποκλειστικό ρεπορτάζ της “Καθημερινής” – ΧΥΤΥ σε Κορωπί και Μέγαρα




(Γιώργος Λιάλιος/kathimerini.gr)

Στα λατομεία Κυριακού στο Κορωπί και Σταμέλου στα Μέγαρα θα δημιουργηθούν οι δύο νέοι ΧΥΤΥ της Αττικής. Η απόφαση του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής θα ανακοινωθεί μέσα στον Οκτώβριο (πιθανότατα στη Βουλή), ενώ η χωροθέτηση θα επικυρωθεί με νομοθετική ρύθμιση, όπως έγινε το 2003. Η επιλογή των δύο χώρων, που μαζί με τον ΧΥΤΥ Γραμματικού «κλείνουν» γεωγραφικά τις ανάγκες της Αττικής βάσει του περιφερειακού σχεδίου για τα απορρίμματα, βασίστηκε επιστημονικά σε μελέτη που πραγματοποίησε το 2017 ο ΕΔΣΝΑ σε 154 ανενεργά λατομεία της Αττικής.

Ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) στην Αττική, που αναθεωρήθηκε στις αρχές του 2016, προβλέπει τρεις περιοχές για τη χωροθέτηση νέων ΧΥΤΥ: την Ανατολική, τη Νότια και τη Δυτική Αττική (συν άλλους τρεις στις νησιωτικές περιοχές). Με δεδομένο ότι ο ΧΥΤΥ στο Γραμματικό έχει κατασκευαστεί (απομένουν κάποιες εργασίες για να είναι πλήρως λειτουργικός), το βάρος έπεσε στην εξεύρεση κατάλληλων χώρων στις άλλες δύο γεωγραφικές ενότητες, κατά προτεραιότητα σε παλαιά λατομεία/μεταλλεία. Ο ΕΔΣΝΑ ανέθεσε μελέτη, η οποία εξέτασε 154 λατομεία και μεταλλεία. Από αυτά αποκλείστηκαν τα 101 ως ενεργά, διεκδικούμενης ιδιοκτησίας ή ήδη αποκατεστημένα. Ακόμα 33 αποκλείστηκαν για άλλους λόγους: γιατί βρίσκονταν σε α΄ ζώνες προστασίας, έχουν μικρές αποστάσεις από οικισμούς, πολύ μικρή χωρητικότητα, δύσκολη προσβασιμότητα κ.ά. Ετσι απέμειναν 20 θέσεις, που κρίθηκαν κατ’ αρχήν κατάλληλες για να φιλοξενήσουν υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων, όπως ΧΥΤΥ, μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η επιλογή των δύο θέσεων «κλείδωσε» πριν από λίγο καιρό και μέσα στο επόμενο διάστημα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Μάλιστα επελέγη η χωροθέτηση να κυρωθεί με νόμο, τροποποιώντας τη χωροθέτηση που είχε γίνει το 2003 (ν. 3164) επί υπουργίας Βάσως Παπανδρέου. Πρόκειται για μια απρόσμενη επιλογή, καθώς η ευθύνη χωροθέτησης (πρέπει να) ανήκει αποκλειστικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτι που η παρούσα κυβέρνηση έχει υποστηρίξει σε άλλες περιστάσεις. Επομένως το υπουργείο Περιβάλλοντος κινδυνεύει να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, με τους δημάρχους να ζητούν από την πολιτεία να «βγάλει το φίδι (των χωροθετήσεων) από την τρύπα». Πηγές του ΕΔΣΝΑ πάντως υποστήριζαν ότι η λύση αυτή επελέγη για λόγους ταχύτητας, προκειμένου να παρακαμφθούν οι δαιδαλώδεις διαδικασίες χωροθέτησης. Πρόκειται επίσης για μια επιλογή που έρχεται με τεράστια καθυστέρηση, στο τέλος της θητείας Δούρου και με την Αττική να κινδυνεύει με «μπλακ άουτ» αν παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα στον ΧΥΤΑ Φυλής (που με τα σημερινά δεδομένα «επαρκεί» έως το 2020-2021). Οι δύο ΧΥΤΥ θα χρειαστούν τουλάχιστον 1-2 έτη μελετητικής ωρίμανσης, πριν δημοπρατηθούν ως έργα.

Τα χαρακτηριστικά

Ας δούμε συνοπτικά τα χαρακτηριστικά των δύο χώρων που επελέγησαν.

• Λατομείο Σταμέλου – Ντόσκουρι: Βρίσκεται στο όρος Πατέρα, σε απόσταση 200 μέτρων από τον ΒΙΟΠΑ Μεγάρων. Το λατομείο και η περιβάλλουσα έκταση (300 στρέμματα) είναι ιδιωτικά (Αφοί Ι. Σταμέλου Ο.Ε.) και έπαψαν να χρησιμοποιούνται ως λατομείο το 2006. Σε 48,5 στρ. δόθηκε το 2013 άδεια για μονάδα διαλογής και ανακύκλωσης μπάζων. Θεωρείται κατάλληλο για ΧΥΤΥ, για μονάδα διαλογής και απόθεσης μπάζων, για μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων ή σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

• Λατομείο Κυριακού: Βρίσκεται στη θέση Λαμπρικά-Μυντρέζα στη νοτιοανατολική πλευρά του Υμηττού, έχει έκταση 484,1 στρεμμάτων και σταμάτησε να χρησιμοποιείται ως λατομείο το 2001. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη θέση είχε επιλεγεί και το 2003, αλλά προτιμήθηκε ως καταλληλότερο το «Βραγόνι» Κερατέας (όπου ουδέποτε κατασκευάστηκε ΧΥΤΥ λόγω της ισχυρής αντίδρασης των κατοίκων). Το 2012 δόθηκε άδεια για τη φιλοξενία σε τμήμα του μονάδας επεξεργασίας και αποθήκευσης μπάζων. Το μεγαλύτερο μέρος του (455 στρ.) είναι δημόσιο δασικό. Θεωρείται κατάλληλο για τη δημιουργία ΧΥΤΥ, για μονάδα διαλογής και ανακύκλωσης μπάζων (ήδη υφίσταται), μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων. Εκτιμάται ότι ο ωφέλιμος όγκος για τη διάθεση απορριμμάτων δύναται να ανέλθει σε 10.600.000 m3.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.