“Άγνωστες πτυχές του Ναζισμού” – Εκδήλωση στον Άλιμο
Το Νότιον Σήμα και το βιβλιοπωλείο Ad Libitum σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση που συνδιοργανώνουμε, στο πλαίσιο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, με θέμα

Άγνωστες πτυχές του Ναζισμού

Στην εκδήλωση θα γίνει παρουσίαση, σχετικού με το θέμα, βιβλίου της Μαρίας Γαβαλά «Κόκκινος Σταυρός» (εκδόσεις ΠΟΛΙΣ) από την φιλόλογο Ελένη Πατσιατζή και στην συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση – παρουσίαση μιας λιγότερο γνωστής σκοτεινής δράσης του ναζισμού με οπτικού υλικό της εποχής.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη θεατρική σκηνή Αλίμου «Κάρολος Κουν» (Υψηλάντου και Θησείου. Τηλέφωνο: 210 9888200) την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018 στις 7.30 το απόγευμα.

Σας περιμένουμε.

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Κόκκινος Σταυρός»: Είναι ένα μυθιστόρημα πάνω σε πραγματικούς και επινοημένους ήρωες, σε πραγματικά και επινοημένα γεγονότα, με δραστικές επεμβάσεις κατά τρόπο ώστε το πραγματικό-ιστορικό στοιχείο εμπλέκεται με το μυθιστορηματικό, με τον ίδιο τρόπο που το παρελθόν και το παρόν συνυπάρχουν, σε ένα σύνολο με συνεχή ροή, ενόσω καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το κάθε στοιχείο να κρατά ακέραιες την αυτονομία αλλά και τις σημασίες του. Ένα αδιάσπαστο σύνολο, ένα πολύπτυχο, ενώ μεγάλη σημασία δίνεται στη φυσιογνωμία της κάθε περιόδου. Οι δύο εποχές, η ιστορική (Μεγάλος Πόλεμος, εποχή της Βαϊμάρης, Ναζιστική Γερμανία) και η σημερινή συμπορεύονται άλλοτε σαν θεατρικά δρώμενα άλλοτε σαν κινηματογραφικά έργα καταδίωξης, ξετυλίγοντας ταυτοχρόνως τις δυσχέρειες, τις δραματικές κορυφώσεις, τις τραγικές λεπτομέρειες και εξελίξεις, αλλά και την εκτόνωση όλων αυτών των γεγονότων και καταστάσεων.>>

Η Μαρία Γαβαλά γεννήθηκε στο Κορωπί Αττικής το 1947. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού “Σύγχρονος Κινηματογράφος” (1980-84) δημοσίευσε πολλά κείμενα για τον κινηματογράφο. Έγραψε σενάρια, γύρισε ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση και σκηνοθέτησε τις μεγάλου μήκους ταινίες: “Περί Έρωτος” (1981). – Τιμήθηκε με βραβείο στο “Φεστιβάλ Γυναικείου Κινηματογράφου” της Φλωρεντίας, το 1983 . Τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο Κινηματογράφου, την ίδια χρονιά. Δόκιμη πεζογράφος, μετά το 1994, έχει στο ενεργητικό της επτά μυθιστορήματα (“Η υπηρέτρια των αγγέλων”, 1994, “Η κυρία του σπιτιού”, 1996, “Παραθαλάσσιο θέρετρο το χειμώνα”, 1999, “Στη δροσιά των κήπων μου”, 2001, “Ακραία καιρικά φαινόμενα”, 2003, “Τα κορίτσια της πλατείας”, 2006, “Ο λεμονόκηπος”( 2012) και μία συλλογή διηγημάτων (“Από γυαλί”, 2011). Επίσης, έχει μεταφράσει θεωρητικά κείμενα για τον κινηματογράφο και σύγχρονα μυθιστορήματα, πάντα από τη γαλλική γλώσσα.

Η Ελένη Πατσιατζή είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και εργάζεται στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές αφορούν την εκπαίδευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι υποψήφια διδάκτωρ Διδακτικής της Ιστορίας του Παν/μίου Αιγαίου. Έχει συγγράψει το βιβλίο «Νεοελληνική λογοτεχνία Α΄ Γενικού Λυκείου – Προτάσεις διδασκαλίας» (Πατάκης 2012) και είναι συνδιαχειρίστρια του φιλολογικού ιστολόγιου «Ηλεκτρονική τράπεζα φιλολογικών θεμάτων» στο οποίο δημοσιεύει βιβλιοκριτικές.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.