Τι είναι ο θεσμός του «παρατηρητή της γειτονιάς» που έσωσε τα δυο ελληνόπουλα στην Κύπρο




Η απαγωγή των δύο 11χρονων παιδιών στην Κύπρο είχε αίσιο τέλος κι αυτό εξαιτίας του θεσμού του «παρατηρητή της γειτονιάς», ο οποίος μάλιστα εφαρμόζεται στη Μεγαλόνησο από το 2011 κι έχει μειώσει την εγκληματικότητα κατά 30%.

Το ΑΠΕ – ΜΠΕ, δε, συμπληρώνει για την υπόθεση πως ο δράστης της χθεσινής απαγωγής των δύο ανήλικων αγοριών, Γιώργος Νικολάου, δεν τα κακοποίησε σωματικά, όπως προέκυψε από τις εξετάσεις. Τη δήλωση αυτή έκανε ο αρχηγός της κυπριακής αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου και πρόσθεσε ότι στην κατάθεσή του ο 35χρονος παραδέχθηκε την απαγωγή.

Ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε ότι την πληροφορία για το σημείο που βρισκόταν ο άντρας, έδωσε πολίτης ενώ επαίνεσε την άρτια επαγγελματική συμπεριφορά που επέδειξαν τα μέλη της αστυνομίας. Ο αρχηγός της αστυνομίας χαρακτήρισε άκρως ωφέλιμο τον θεσμό τού παρατηρητή της γειτονιάς (θεσμός που λειτουργεί σε επίπεδο δήμου).

Τέλος, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να δοθεί το μήνυμα πως τα παιδιά των πολιτών βρίσκονται σε κίνδυνο.

Τι είναι στην ουσία ο θεσμός του «παρατηρητηρή της γειτονιάς»;

Οι «παρατηρητές της γειτονιάς» όπως απέδειξε κι η τελευταία περίπτωση της απαγωγής των 11χρονων παιδιών στην Κύπρο, αφορά τους απλούς πολίτες. Στην πραγματικότητα, ο καθένας από εμάς λειτουργεί ως τα «αυτιά και τα μάτια» της Αστυνομίας, η οποία δε μπορεί να βρίσκεται παντού ανά πάσα στιγμή. Η Κύπρος είναι από τις χώρες που εφαρμόζει αυτόν τον θεσμό και μάλιστα ο Δήμος Πέγειας καλεί σε επίσημη ανακοίνωση του, όλους τους πολίτες να συνεργαστούν και να βρίσκονται σε ετοιμότητα κι εγρήγορση κυρίως για τη δική τους ασφάλεια.

Με αυτόν τον τρόπο θα κατορθώσουν να προστατεύσουν εκτός από τον εαυτό τους και τους δικούς τους ανθρώπους ή την περουσία τους και τον χώρο που εργάζονται. Η συνεργασία ανάμεσα στους «παρατηρητές της γειτονιάς» και στην Αστυνομία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του εν λόγω θεσμού. Μάλιστα, ο Δήμος Πεγείας επισημαίνει πως η επικοινωνία με την Αστυνομία έχει ποικίλες μορφές.

Αναλυτικότερα, αν ο «παρατηρητής της γειτονιάς» κρίνει πως είναι κάτι επείγον κι άκρως ύποπτο μπορεί να επικοινωνεί με το 199 ενώ σε αντίθετη περίπτωση η μία επιλογή είναι η Γραμμή του Πολίτη στο 1460 ή ο Αστυνομικός της Γειτονιάς στα εξής τηλέφωνα 26806350 και 26806360.

Φυσικά, οι «παρατηρητές της γειτονιάς» δρουν υπό τον έλεγχο του συντονιστή τους ο οποίος έχει ως βασικά καθήκοντα να οργανώνει την ομάδα του, να προσελκύει νέα άτομα σε αυτήν, να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Αστυνομία αλλά και γενικότερα να ενδυναμώνει το εν λόγω Πρόγραμμα.

Ποια ενημέρωση χρειάζεται η Αστυνομία

Περιγραφή ενός ύποπτου οχήματος:

– Αυτοκίνητο/ φορτηγό/ λεωφορείο κλπ
– Μάρκα
– Χρώμα
– Αριθμό εγγραφής
– Άλλες λεπτομέρειες, κάποια ζημιά, κλπ
– Κατεύθυνση, κ.λπ.

Περιγραφή ενός ύποπτου προσώπου:

– Άνδρας / γυναίκα
– Σχήμα και χαρακτηριστικά προσώπου
– Χρώμα δέρματος
– Σημάδια, ουλές, τατουάζ, κ.λπ.
– Ύψος και σωματική διάπλαση
– Σχήμα και χρώμα ματιών
– Ηλικία
– Χρώμα, μέγεθος και τύπος μαλλιών
– Ενδυμασία: χρώματα κ.λπ.
– Εθνικότητα
– Γλώσσα, κ.λπ.

Ποιος είναι ο ρόλος της Αστυνομίας στα πλαίσια του θεσμού

Η Αστυνομία στα πλαίσια του θεσμού του «παρατηρητή της γειτονιάς» εκτός από την άμεση βοήθεια που προσφέρει στους πολίτες, είναι υπεύθυνη και για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα εγκλήματα που συμβαίνουν στην περιοχή τους, για το πώς να μην γίνονται «στόχος» των εγκληματιών, το πώς να μη θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο σε περίπτωση που ανακαλύψουν κάποιον εγκληματία ενώ τους προτρέπει να παρακολουθούν την ιστοσελίδα της Αστυνομίας ώστε να ενημερώνονται για πρωτοφανή κι αξιοπερίεργα εγκλήματα που διαπράττονται στη γειτονιά τους.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Δήμος Πέγειας σε σχετική ανάρτηση του αναφέρει πως για να συμμετάσχει κάποιος στον συγκεκριμένο θεσμό μπορεί να το κάνει συμπληρώνοντας το σχετικό έντυπο που υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου ή στο Facebook του Δήμου κι αποστέλλοντας το, είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]είτε στο fax: 26621571 ή στο γραφείο του κου Γιώργου Χάμπαλη στο Δημαρχείο.

Αξίζει ο θεσμός αυτός να εφαρμοστεί και στη χώρα μας και να γίνει ο καθένας από εμάς ο αφανής ήρωας ενός συμπολίτη του

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.