«Παρατηρητής της γειτονιάς»: Αυτός είναι ο θεσμός που έσωσε τα 11χρονα αγόρια στην Κύπρο
Η απαγωγή των δύο 11χρονων αγοριών που συγκλόνισε Κύπρο και Ελλάδα πριν δύο μέρες είχε αίσιο τέλος χάρη στον θεσμό του «παρατηρητή της γειτονιάς».

Ο «παρατηρητής της γειτονιάς» εφαρμόζεται στην Κύπρο από το 2011 και αν και αρχικά οι κάτοικοι αντιδρούσαν, έχει καταφέρει να μειώσει την εγκληματικότητα κατά 30%.

Τι είναι, όμως, ο «παρατηρητής της γειτονιάς;»

Το Πρόγραμμα «Παρατηρητής της Γειτονιάς» είναι μια στρατηγική Πρόληψης του Εγκλήματος. Οι πολίτες εντάσσονται οικειοθελώς σε αυτό και σε περιπτώσεις εγκλημάτων όπως το χθεσινό η αστυνομία τούς στέλνει μηνύματα sms, ενημερώνοντάς τους σχετικά με το εκάστοτε περιστατικό. Στη συνέχεια, ο πολίτης, αν θεωρεί ότι κάτι έχει υποπέσει στην αντίληψή του που να ταιριάζει με όσα περιγράφει η Αστυνομία, επικοινωνεί με τις Αρχές παρέχοντας λεπτομέρειες.

Για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα του «Παρατηρητή της Γειτονιάς» απευθύνεται στη τοπική αρχή (Δήμος, Κοινότητα) ή στον Αστυνομικό της Γειτονιάς. Δίνει τα στοιχεία του (διεύθυνση, τηλέφωνο, email) και οι αρμόδιοι του εξηγούν τι πρέπει να κάνει όταν διαπιστώσει κάτι παράξενο ή ύποπτο.

Ποια είναι τα καθήκοντα του παρατηρητή της γειτονιάς

Ο θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς αποτελεί μια σύγχρονη στρατηγική Πρόληψης του Εγκλήματος, η οποία εφαρμόζεται με τη συνεργασία της Αστυνομίας, των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών. Στόχος του θεσμού είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών και η ενεργός συμμετοχή τους στην πρόληψη του εγκλήματος με απώτερο στόχο τη μείωση της εγκληματικότητας, την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας στις γειτονιές των δήμων και κοινοτήτων και γενικότερα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Στο πλαίσιο εφαρμογής του Θεσμού η Αστυνομία σάς:

  • Ενημερώνει για τα εγκλήματα που γίνονται στην περιοχή σας ή που μπορεί να σας επηρεάσουν με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Συμβουλεύει αναφορικά με τεχνικές πρόληψης του εγκλήματος, όπως:
  1. Πώς να κάνετε τα σπίτια και την περιουσία σας λιγότερο ελκυστικά στους εγκληματίες.
  2. Πώς να είστε σε εγρήγορση για ύποπτες/ εγκληματικές δραστηριότητες.
  • Συμβουλεύει να μην θέτετε σε κίνδυνο τη ζωή σας και να αφήνετε την ευθύνη για καταδίωξη και σύλληψη των εγκληματιών εκεί όπου ανήκει, δηλαδή στην Αστυνομία.
  • Προτρέπει να παρατηρείτε και ενημερώνετε την Αστυνομία για ασυνήθιστες/ύποπτες/εγκληματικές δραστηριότητες που γίνονται στις περιοχές που κατοικείτε/ εργάζεστε/ διακινείστε.

Ο ρόλος του Παρατηρητή της Γειτονιάς

Εσείς οι Παρατηρητές της Γειτονιάς είστε τα μάτια και τα αυτιά της Αστυνομίας η οποία είναι αδύνατο να βρίσκεται παντού ανά πάσα στιγμή. Επομένως, προτρέπεστε να είσαστε σε εγρήγορση και ετοιμότητα να δράσετε στο πλαίσιο του ρόλου που έχετε αναλάβει.

Συνεργαστείτε με τους γείτονες σας, με άλλους συμπολίτες σας και με την Αστυνομία, για τη δική σας ασφάλεια, την ασφάλεια της οικογένειας και της περιουσίας σας, καθώς και του χώρου που κατοικείτε και εργάζεστε.

Ο ρόλος του Συντονιστή των Παρατηρητών της Γειτονιάς

Ο Συντονιστής είναι ο σύνδεσμος μεταξύ της Αστυνομίας και των Παρατηρητών της Γειτονιάς και έχει μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες ευθύνες:

Οργάνωση συναντήσεων των Παρατηρητών της Γειτονιάς
Συχνή επαφή με την Αστυνομία/ Αστυνομικό της Γειτονιάς
Προώθηση δράσεων ενδυνάμωσης του Προγράμματος
Προσέλκυση νέων Παρατηρητών της Γειτονιάς

Πώς να επικοινωνείτε με την Αστυνομία

Εάν έχετε την εντύπωση ότι διαπράττεται ένα έγκλημα, βλέπετε ή ακούτε οτιδήποτε το ύποπτο, τηλεφωνήστε στο 199. Ακόμη και αν έχετε κάνει λάθος εκτίμηση, εκείνο που έχει σημασία είναι να ενημερώσετε την Αστυνομία.

Ποια ενημέρωση χρειάζεται η Αστυνομία

Περιγραφή ενός ύποπτου οχήματος

Αυτοκίνητο/ φορτηγό/ λεωφορείο κλπ
Μάρκα
Χρώμα
Αριθμό εγγραφής
Άλλες λεπτομέρειες, κάποια ζημιά, κλπ
Κατεύθυνση, κ.λπ.

Περιγραφή ενός ύποπτου προσώπου

Άνδρας / γυναίκα
Σχήμα και χαρακτηριστικά προσώπου
Χρώμα δέρματος
Σημάδια, ουλές, τατουάζ, κ.λπ.
Ύψος και σωματική διάπλαση
Σχήμα και χρώμα ματιών
Ηλικία
Χρώμα, μέγεθος και τύπος μαλλιών
Ενδυμασία: χρώματα κ.λπ.
Εθνικότητα
Γλώσσα κ.λπ.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.