Ο δήμαρχος Αλίμου στο Παρίσι για την προβολή της ταινίας «Καζαντζάκης» (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)
Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της UNESCO στην καρδιά του Παρισιού , πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου η προβολή της ταινίας « Καζαντζάκης» του Γιάννη Σμαραγδή.

Το παρών έδωσε και ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, ο οποίος έχει αναπτύξει μια ισχυρή φιλία με τον σκηνοθέτη και μάλιστα κάνει και μια cameo εμφάνιση στην ταινία.

Ο Γιάννης Σμαραγδής έχει σταθεί δίπλα στον δήμαρχο και τον έχει στηρίξει στους αγώνες του για το Cine Άλιμος.

Ατμόσφαιρα μυσταγωγίας δημιούργησαν οι εκατοντάδες θεατές που γέμισαν από νωρίς την αίθουσα .
Πολίτες από σχεδόν όλα τα μέρη του κόσμου που ήθελαν να γίνουν κοινωνοί του έργου του μεγάλου Κρήτα συγγραφέα Καζαντζάκη έτσι όπως αποδόθηκε κινηματογραφικά από τον Γιάννη Σμαραγδή.

Και οι προσδοκίες τους δικαιώθηκαν όπως αποδείχθηκε από το χειροκρότημα που συνόδευσε το τέλος της ταινίας. Για περισσότερο από πέντε λεπτά οι θεατές χειροκροτούσαν τον διάσημο σκηνοθέτη, ενώ στη συνέχεια παρέμειναν στο χώρο της εκδήλωσης θέλοντας να μιλήσουν μαζί του και να μοιραστούν τη σκέψη τους και το συναίσθημα τους για όλα όσα παρακολούθησαν.

Ο Γιάννης Σμαραγδής, η παραγωγός της ταινίας Ελένη Σμαραγδή, πρωταγωνιστές της ταινίας, ο Γάλλος συμπαραγωγός, στέκονταν σχεδόν αμήχανοι πάνω στη σκηνή μετά το τέλος της προβολής γιατί δεν είχαν τρόπο να « σταματήσουν» το χειροκρότημα των θεατών και τα « μπράβο» που γέμιζαν την αίθουσα . Ήχους που διαδέχτηκαν την κατανυκτική σιωπή μέσα στην οποία έγινε η προβολή!

Ήταν μια μεγάλη μέρα για την ταινία» Καζαντζάκης», τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, αλλά κυρίως για τον μεγάλο μας Νίκο Καζαντζάκη. Ήταν μια μεγάλη μέρα για τον Ελληνισμό!

Η μεγάλη, αποδοχή από το κοινό « ξάφνιασε» -και τους δημιουργούς της εκδήλωσης. Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι δεν μπορούσαν να φανταστούν και να προβλέψουν αυτό που έγινε.

Από αριστερά Vincent Michaud, Γιάννης Σμαραγδής, Ελένη Σμαραγδή, Μαρίνα Καλογήρου, Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας-Κονδύλης.

Η ταινία έχει γνωρίσει την επιτυχία, τη μεγάλη επιτυχία εντός και εκτός της Ελλάδας και έχει αποσπάσει τέσσερα βραβεία σ ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της Αμερικής, αυτό του Χιούστον. Όμως, η ανταπόκριση του κοινού στο Παρίσι, ένα κοινό που -πρέπει να επαναληφθεί- αποτελείτο από πολίτες όλου του κόσμου, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
Περισσότερο προετοιμασμένος για την αποδοχή , ο Γιάννης Σμαραγδής όχι βεβαίως από αλαζονεία αλλά από το βαθύτερο πιστεύω του πως η ταινία είναι ένα έργο αγάπης.

Από αριστερά επίτιμος Πρόξενος Κύπρου Ιωάννης Τζήρος, Γιάννης Σμαραγδής, Πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO Μιχάλης Σπινέλλης

Το ανέφερε άλλωστε στην εισαγωγική του ομιλία στην οποία ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η αναφορά του στην αύρα του Καζαντζάκη που ήταν… παρούσα! « Ο Καζαντζάκης, είπε προλογίζοντας ο Γιάννης Σμαραγδής όπως άλλωστε όλα τα μεγάλα πρόσωπα στοιχειώνουν τους χώρους, τους τόπους,, τις χώρες , το χρόνο. Έτσι και ο Καζαντζάκης στο πέρασμα του από την UNESCO έχει αφήσει και εδώ την αύρα του. Και θέλω να πιστεύω πως η ψυχή αυτού του έργου θα βρει τρόπο να συνομιλήσει με την αύρα του που ούτως άλλως είναι παρούσα. αλλά και με σας που είχατε την καλοσύνη να είστε εδώ σήμερα, τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου συγγραφέα. Η ταινία που θα δείτε είναι ένα έργο Αγάπης».

Τον ενθουσιασμό τους για την ανταπόκριση που βρήκε η ταινία « Καζαντζάκης» και στο Παρίσι εξέφρασαν συντελεστές της ταινίας αλλά και κάποιοι από τους ίδιους τους θεατές.

Η Μαρίνα Καλογήρου που υποδύεται την Ελένη Καζαντζάκη δήλωσε χαρακτηριστικά « Το κοινό δεν σταματούσε να χειροκροτεί ακόμα και όταν κατεβήκαμε από τη σκηνή. Υπάρχει κάτι που άγγιξε πολύ βαθιά αυτούς τους ανθρώπους από όλο τον κόσμο».

Ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης ο οποίος παραβρέθηκε στην προβολή στο Παρίσι είπε: « Αυτό που ζήσαμε δεν ήταν απλή ψυχαχωγία, θύμιζε περισσότερο μυσταγωγία και γιορτή. Και μας έχει δώσει ανεξήγητη χαρά και δύναμη που δεν μπορώ να περιγράψω εύκολα με λέξεις… Είναι κάτι σαν αυτό που αισθανόμαστε το βράδυ μετά την Ανάσταση όταν περπατάμε από την εκκλησία για το σπίτι».

Από αριστερά Vincent Michaud, Annie Berthaud Michaud, Ελένη Σμαραγδή, Γιάννης Σαραγδής-Μαρίνα Καλογήρου, Ιωάννης Τζήρος, Ανδρέας Κονδύλης

Η Agathe Astira Διευθύντρια οικονομικών σε μεγάλη Γαλλική εταιρεία έγραψε στον Γάλλο συμπαραγωγό της ταινίας Vincent Michaud: Η Αγαπητέ Vincent Δεν τόλμησα να σας ευχαριστήσω μετά από την προβολή αυτού του υπέροχου φιλμ. Πολύ συγκίνηση, συναισθήματα ζωής, πλεγμένα με χιούμορ, ερωτήματα, προσδοκίες… Το φιλμ είναι ισάξιο των έργων του Καζαντζάκη. Συγχαρητήρια!!»

Ο Πρόξενος πολιτιστικής Διπλωματίας της Κύπρου στο Μιλάνο Ιωάννης Τζήρος σχολίασε: « Η ταινία είναι ένα αριστούργημα της έβδομης τέχνης. Πρόκειται περί Ελληνικής φιλοσοφίας υψίστου επιπέδου με μι σπάνια έξαρση συναισθημάτων. δεν έχω δει ακόμη άλλο φιλμ που να το ξεπερνάει. μείναμε όλοι άφωνοι και δεν βρίσκαμε λόγια ισάξια της αίσθησης που πήραμε από αυτή την ταινία»

*Ο Νίκος Καζαντζάκης είχε εργαστεί για ένα διάστημα στην UNESCO στο Παρίσι ως λογοτεχνικός σύμβουλος με αποστολή την προώθηση μεταφράσεων παγκόσμιων κλασσικών λογοτεχνικών έργων προς γεφύρωση των πολιτισμών στην Ανατολή και τη Δύση

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.