Γλυφάδα: Πέντε χρόνια χωρίς τον Άρη




Άρης Ταστάνης (1953-2013)

Γνήσιος αγωνιστής του πνεύματος και της ζωής, σταθερά προσηλωμένος στις αξίες της αριστεράς, της δημοκρατίας και στους αγώνες του λαού. Ο Άρης Ταστάνης, μέχρι και τον αιφνίδιο θάνατο του συγκέντρωνε υπογραφές και προωθούσε καταγγελίες για τις περικοπές, που επιβάλλονταν στις δομές υγείας, ενώ σε όλη τη ζωή του ήταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, των κινητοποιήσεων, των πολιτιστικών εκδηλώσεων για τα κοινωνικά δικαιώματα.

Από τα πρώτα του βήματα στην ποίηση το έργο του γίνεται αποδεκτό, ενώ ο Τάσος Λειβαδίτης θα γράψει το 1977 στην Αυγή για τις πρώτες του εκδόσεις («Πίσω από τους γυάλινους τοίχους» και «Αιολικά»), ότι είναι «ο Θεόφιλος της ποίησης».

Η πορεία που ακολούθησε στη συνέχεια ήταν ανοδική με σημαντικές διακρίσεις και αφιερώματα για το πρόσωπό του από σπουδαίους ανθρώπους των γραμμάτων όπως ο Ασημάκης Πανσέληνος, ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ο Γιάννης Νεγρεπόντης, η Τατιάνα Γκρίτσι Μιλλιέξ κ.ά

Την ποιητική του διαδρομή σημαδεύουν τα πάθη και οι αγώνες των καθημερινών ανθρώπων. Μαζί πάντα και ο νόστος και η θύμηση της Αιολίδας.

Δεκατεσσάρων ετών οργανώνεται στην Δ.Ν. Λαμπράκη. Το 1974 στον “Ρήγα Φεραίο”. Το 1980 γίνεται μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. 1985 στην Διεθνής Αμνηστία. 1981 Επιτροπή Συμπαράστασης Πολιτικών Προσφύγων και Παρέμβαση Αναπήρων Πολιτών. Το 1983 εκδίδει το λαογραφικό περιοδικό “Τα Παρακοιλιώτικα” και το 2002 το πολιτιστικό περιοδικό “Γλυφάδα Άνω-Κάτω”.

Έχει δημοσιεύσει 11 έργα, ποιήματα και διηγήματα, από το 1976 έως το 2013. Το 2008 μαζί με τον Αντώνη Ρέλλα και τον Ανδρέα Κουζέλη οραματίζεται την δημιουργία της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών ώστε να συσπειρωθούν οι ανάπηροι καλλιτέχνες και να αναδειχτούν εκείνοι και εκείνες που περιθωριοποιήθηκαν εξ αιτίας του στίγματος της αναπηρίας.
Μας λείπεις Άρη…

Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών-Movement of Disabled Artists

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.