Συναγερμός από το υπουργείο Παιδείας για επικίνδυνο παιδικό
Ένας έφηβος μαθητής καταγράφει στο “φονικό” του σημειωματάριο ποιοι μισητοί άνθρωποι που εμφανίζονται στη ζωή του (συμμαθητές, γονείς και καθηγητές) θα ήθελε να βρουν τραγικό θάνατο. Αυτό είναι επιγραμματικά το “θέμα” του «Death Note», του δυνητικά επικίνδυνου παιδικού που εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε Κίνα και Αμερική το 2003, ενώ μέσα στα πρώτα δύο χρόνια του είχε ήδη προκαλέσει πανικό και απαγορευτεί.

Ακούγεται ξεπερασμένο το ότι καμπανάκι χτύπησε στην Ελλάδα 15 χρόνια μετά, ωστόσο φαίνεται πως η επίδραση που έχει στα παιδιά ανά τον κόσμο καλά κρατεί:  Πριν από τρία χρόνια στο Νιου Χάμσαϊρ των ΗΠΑ, οι αστυνομικές Αρχές της πόλης ανακάλυψαν το «Death Note» (ένα αντίστοιχο σημειωματάριο) ενός 15χρονου κοριτσιού. 

Σε αυτό είχε γράψει τα ονόματα 17 συμμαθητών της, όπως επίσης και τις συγκεκριμένες ημερομηνίες και συνθήκες των θανάτων τους. Η αστυνομία δεν μπόρεσε να αποδείξει την ύπαρξη εγκληματικής πράξης, ωστόσο το κρούσμα κινητοποίησε τις Αρχές και ο τρόμος για το θέμα εξαπλώθηκε στην περιοχή. Αντίστοιχες θεωρίες για κινήσεις μαθητών που παρέπεμπαν στο ίδιο σίριαλ καταγράφηκαν και σε άλλες χώρες, ωστόσο δεν έλαβαν διαστάσεις.

Στη χώρα μας δεν έχει υπάρξει έως σήμερα κάποιο σχετικό κρούσμα, αλλά οι εισαγγελικές Αρχές ζήτησαν να ληφθούν προληπτικά όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποτραπούν.

Πιο συγκεκριμένα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου ανακοίνωσε πριν λίγο καιρό:

Με αφορμή πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση της Εισαγγελίας, και σε εκτέλεση της με αριθμό 5155/18.06.2018 παραγγελίας της κας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στους ανηλίκους, και κυρίως στους εφήβους, σχετικά με την επικινδυνότητα του “Death Note”, γιαπωνέζικου σίριαλ κινουμένων σχεδίων, όπου «ο καλός ήρωας θέλει να σώσει τον κόσμο σκοτώνοντας μέσα από ένα ημερολόγιο με υπερφυσικές δυνάμεις τους κακούς».

Το συγκεκριμένο παιχνίδι, είναι σειρά ιαπωνικών manga, σε σενάριο ‘Οομπα Τσογκούμι και εικονογράφηση Τακέσι Ομπάτα. Πρόκειται για την ιστορία του μαθητή λυκείου Γιαγκάμι Λάιτ, ο οποίος ανακαλύπτει ένα τετράδιο, με το οποίο μπορεί να σκοτώσει οποιονδήποτε, απλά γράφοντας το όνομά του σε αυτό σκεπτόμενος το πρόσωπό του. Η πλοκή παρακολουθεί τις προσπάθειες του να καθαρίσει από τους εγκληματίες μία «κοινωνία που σαπίζει» και να γίνει ο ίδιος κριτής και «θεός ενός νέου κόσμου» οδηγούμενος σταδιακά στην παράνοια. Εμπόδιο στα σχέδια του στέκεται η αστυνομία με την πολύτιμη βοήθεια του καλύτερου ντετέκτιβ του κόσμου, του “L”.

Αρχικά, το μάγνκα δημοσιεύτηκε σε σελίδες περιοδικού, ενώ η μεταφορά σε άνιμε έπαιξε στην ιαπωνική τηλεόραση. Η σειρά ενέπνευσε επίσης ταινίες, μυθιστορήματα και αρκετά βιντεοπαιχνίδια. Το magna κυκλοφορεί και στα ελληνικά.

Η δημοτικότητα του “Death Note” σε μαθητές σε διάφορες χώρες του κόσμου προκάλεσε την αντίδραση των αρχών, καθώς διάφορα τετράδια με τίτλο “Death Note”, με ονόματα συμμαθητών τους ή καθηγητών έχουν βρεθεί σε διάφορα σχολεία.

Η κυκλοφορία του “Death Note” έχει απαγορευτεί σε διάφορες πόλεις της Κίνας, όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη, ενώ στις Η.Π.Α. υπάρχουν περιπτώσεις όπου μαθητές αποβλήθηκαν, όταν βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους παρόμοια τετράδια. Την πιο σημαντική περίπτωση αποτελεί η δολοφονία ενός άντρα στο Βέλγιο τον Σεπτέμβριο του 2007. Πλάι του βρέθηκαν δύο σημειώσεις, με σαφή επιρροή από το μάνγκα. Ο φόνος αυτός έγινε γνωστός στη χώρα με το όνομα “Mangamoord” (Φόνος του Manga). Ακόμη, αναφέρθηκε περίπτωση όπου μαθητής, που είχε δεχθεί ενδοσχολικό bullying για το χρώμα του και τα κιλά του, βρήκε μία υποστηρικτική «οικογένεια» στα anirne (ιαπωνέζικα κινούμενα σχέδια) και απέκτησε ένα αίσθημα παντοδυναμίας βλέποντας το “Death Note”.

Από τα ανωτέρω, διαφαίνεται ο σοβαρός κίνδυνος που διατρέχουν οι ανήλικοι και κυρίως οι έφηβοι, που ενδεχομένως είναι περισσότερο ευάλωτοι (είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας είτε διότι αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα).
Για την έγκαιρη πρόληψη του ανωτέρω φαινομένου και προς αποφυγή των παραπάνω κρουσμάτων στην περιοχή του Ηρακλείου, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ τους ίδιους τους ανηλίκους, αλλά και τους γονείς, εκπαιδευτικούς, και όσους άλλους έχουν την επιμέλειά τους, να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή και να επαγρυπνούν.

Παρακαλούμε τους κ.κ. Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Π.Ε. Ηρακλείου, όπως και μέχρις ότου λήξη η τρέχουσα σχολική χρονιά, αλλά και με την αρχή της νέας, ενημερώσουν και προφορικά τους μαθητές που φοιτούν στα σχολεία τους, σχετικά με το προαναφερόμενο γιαπωνέζικο σίριαλ κινούμενων σχεδίων με την επωνυμία “Death Note”. Τέλος, παρακαλούμε τους Διευθυντές όλων των Μ.Μ.Ε. (εφημερίδων, περιοδικών, ραδιοτηλεοπτικών μέσων, διαδικτυακών) της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου και της Κρήτης εν γένει, για τη δημοσιοποίηση της προκείμενης.

Εκ της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου.
Αθανάσιος Κ. Γαλήνας
Εισαγγελέας Πρωτοδικών

Βάσει της παραπάνω καταγγελίας, κινητοποιήθηκε το υπουργείο Παιδείας, το οποίο στέλνει στα σχολεία της χώρας «σήμα συναγερμού» σχετικά με τον σοβαρό κίνδυνο που διατρέχουν οι ανήλικοι μαθητές τους από την επιρροή του εν λόγω animation. Διαβίβασε, λοιπόν, εχθές προς όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται, ότι οι ανήλικοι μαθητές και κυρίως έφηβοι απειλούνται άμεσα από το συγκεκριμένο θέμα.

Πηγή: infokids.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.