Μόλις 8.625 ευρώ το χρόνο για ψεκασμούς στα νότια προάστια – H ΚΕΔΕ κρούει τον κώδωνα μετά το κρούσμα στην Ηλιούπολη
H ΚΕΔΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική, μετά και τις σχετικές προειδοποιήσεις από το υπουργείο Υγείας ότι το φαινόμενο θα έχει έξαρση μέσα στον Αύγουστο.

Με αφορμή τον διπλασιασμό των κρουσμάτων της νόσου στη χώρα μας αλλά και την εμφάνιση περιστατικού στην Ηλιούπολη, η Περιφέρεια Αττικής οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για τις ενέργειες που έχουν γίνει σε ότι αφορά την προστασία των πολιτών.

Στις καταγγελίες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ότι η Περιφέρεια Αττικής φαίνεται ότι έχει διαθέσει μόλις 8.625 ευρώ το χρόνο, για την καταπολέμηση των κουνουπιών, στην περιοχή των Νοτίων Προαστίων, η κα Δούρου δεν απάντησε. Η ανακοίνωση που εξέδωσε πως θα διατεθεί το ποσό των 3 εκ. ευρώ για ψεκασμούς στην Περιφέρεια Αττικής, για την περίοδο 2018-2020, χρήζει σοβαρών διευκρινίσεων.

Η ΚΕΔΕ θέτει τα εξής ερωτήματα στην Περιφέρεια Αττικής:

  1. Με δεδομένη την αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων της νόσου, βάσει ποιων προδιαγραφών κρίθηκε ότι το ποσό των 3 εκ. ευρώ επαρκεί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος για όλη την περιοχή της Αττικής, για τα επόμενα 3 χρόνια;
  2. Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα των ψεκασμών τη χρονική περίοδο που απαιτούνταν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πολλαπλασιασμός των κουνουπιών;
  3. Ελέγχεται η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων που εφαρμόζονται στην Αττική, από εξειδικευμένους επιστήμονες;
  4. Προηγήθηκε, όπως έπρεπε, σχολαστική χαρτογράφηση όλων των εστιών πολλαπλασιασμού των κουνουπιών, δηλαδή ρέματα, πάρκα, φρεάτια και όπου υπάρχουν στάσιμα νερά, κυρίως εντός των αστικών ιστών;
  5.  Έχει μεριμνήσει η Περιφέρεια Αττικής για τεχνικά κλιμάκια τα οποία θα ελέγχουν την πορεία των ψεκασμών και θα επαναπροσδιορίζουν τις παραμέτρους έτσι ώστε να είναι στοχευμένη η αντιμετώπιση του προβλήματος; Ευθύνη της Περιφέρειας δεν είναι μόνο να αναθέτει την εργολαβία αλλά να παρακολουθεί επισταμένα την εξέλιξη και την αποτελεσματικότητα του έργου.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επισημαίνει τα εξής:

« Ο διπλασιασμός των κρουσμάτων της νόσου του ιού του Δυτικού Νείλου αλλά και η εμφάνιση περιστατικού σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως είναι η Ηλιούπολη, αφενός δείχνει ότι κάποιοι δεν ενήργησαν σωστά και αφετέρου δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο για εφησυχασμούς.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει τεράστια ευθύνη και οφείλει να δώσει εξηγήσεις.

Οι ανακοινώσεις με τα ποσά που θα διατεθούν δεν αρκούν. Όλα δείχνουν ότι το ζήτημα χρήζει επισταμένης και εξειδικευμένης αντιμετώπισης σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό. Δεν είναι δυνατόν να μένουν ανοχύρωτες οι πόλεις μας γιατί κανείς δεν έχει σκύψει στο πρόβλημα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Είναι επιτακτική ανάγκη να αυξηθούν τα κονδύλια που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του ζητήματος κυρίως μέσα στις πόλεις, αλλά και να εξειδικευθεί η διαδικασία των ψεκασμών με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων. Το ζήτημα δεν χωρά ερασιτεχνισμούς».

Με γοργούς ρυθμούς αυξάνεται ο αριθμός των νέων λοιμώξεων από τον ιό του Δυτικού Νείλου, που εντοπίζονται σε εβδομαδιαία βάση στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, από τις αρχές του φετινού καλοκαιριού μέχρι την Πέμπτη 2 Αυγούστου είχαν διαγνωσθεί 43 κρούσματα λοίμωξης, εκ των οποίων τα 21 την τελευταία εβδομάδα.

Η μεση ηλικία των προσβληθέντων  είναι τα 68 έτη. Από το σύνολο των ασθενών, οι 35 παρουσίασαν εκδηλώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, ή μηνιγγίτιδα, ή οξεία χαλαρή παράλυση), ενώ οκτώ ασθενείς είχαν ήπια συμπτώματα (κυρίως πυρετό).

Υπενθυμίζεται, δε, ότι –σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες– σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυσθέντες από τον ιό, που είτε έχουν εκδηλώσει ήπια συμπτώματα που προσομοιάζουν με μία απλή ίωση είτε είναι εντελώς ασυμπτωματικοί. Υπενθυμίζεται ότι κατά την περυσινή περίοδο συνολικά είχαν καταγραφεί 48 περιστατικά της νόσου και πέντε θάνατοι. Θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό κατά τη φετινή περίοδο δεν έχουν αναφερθεί.

Ποιες περιοχές έχουν μπει σε καραντίνα

Συγκεκριμένα μέχρι και τις 2 Αυγούστου είχαν καταγραφεί πανελλαδικά 43 κρούσματα σε Μέγαρα, Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Ηλιούπολη, Τανάγρα, Αλίαρτο Θεσπιέων, Χαλκηδόνα, Ωραιόκαστρο, Βόλβη, Κορδελιό-Εύοσμο, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Αλεξάνδρεια, Βέροια, Σαλαμίνα, Λουτράκι-Περαχώρα-Άγιοι Θεόδωροι.

Αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων

Το 80% των ατόµων που µολύνονται παραµένουν ασυµπτωµατικοί, το 20% εµφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στα 100 ασθενείς (<1%) εµφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστηµα. Όπως τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, ενώ θεωρείται πιθανή η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Πώς να προστατευθείτε

Κατόπιν τούτου, οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη τήρησης μέτρων προστασίας από τα κουνούπια –μέσω των οποίων μεταδίδεται ο ιός– από το σύνολο του πληθυσμού. Σε αυτά περιλαμβάνονται η χρήση εντομοαπωθητικών, στο σώμα ή στο περιβάλλον, αντικουνουπικών πλεγμάτων στα παράθυρα, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, αλλά και μέτρα όπως η απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές κ.ά. τα οποία μπορούν να προστατέψουν από το ενδεχόμενο μόλυνσης.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.