1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης – Αναδρομή στο παρελθόν (ΕΙΚΟΝΕΣ)




Στη Νέα Σμύρνη ο τομέας της Παιδείας αποτελούσε ανέκαθεν ένα από τα σημαντικότερα μελήματα τόσο των ιδιωτών όσο και του ίδιου του Δήμου. Παρακολουθείστε μια αναδρομή στο παρελθόν (σε συνέχειες) σε μια προσπάθεια να θυμηθούν οι παλιοί, να γνωρίσουν οι νέοι και να συνδέσουμε το τότε με το σήμερα.

Μέρος 1ο 
Ο οικισμός της Νέας Σμύρνης ιδρύθηκε ενταγμένος στο ευρύτερο πλαίσιο αποκατάστασης του προσφυγικού πληθυσμού της δεκαετίας του 1920, και μάλιστα με κριτήρια κοινωνικά.

Στόχος ήταν να αποκατασταθεί κατά το δυνατόν η σχετική κοινωνική κατάσταση των προσφύγων πριν από τον εκπατρισμό τους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Εξ αρχής βασικό μέλημα όλων ήταν η ανάπτυξη της εκπαίδευσης.

Σε συνεργασία με τις κρατικές αρχές, η τοπική διοίκηση της Νέας Σμύρνης μετά το τέλος της τρίτης δεκαετίας του 20ού αιώνα ασχολήθηκε συστηματικά με το ζήτημα της παιδείας στην περιοχή.

Σύντομα απέκτησε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, παράρτημα του Ωδείου Αθηνών και άλλα κέντρα γνώσης και πολιτισμού.

Όλα αυτά δημιουργήθηκαν χάρη στην κινητοποίηση των πιο ανήσυχων από τους πρόσφυγες της Νέας Σμύρνης, οι οποίοι συσπείρωσαν γύρω τους όλα τα δραστήρια μέλη της κοινότητας, σε μια περίοδο κατά την οποία η προσφορά του κράτους δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων να είναι σημαντική.

1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης

Έτσι, το πρώτο δημοτικό σχολείο της Κοινότητας οργανώθηκε σε μια παράγκα στη συμβολή των οδών 2ας Μαΐου και Παλαιολόγου, κατά το 1929. Παρότι οι πρώτοι μαθητές ήταν πολυάριθμοι, αρχικά δεν είχε διοριστεί κανένας δάσκαλος.

Εντός του έτους 1929 διορίστηκαν δύο εκπαιδευτικοί, ενώ ένας τρίτος, ο Δημήτριος Φανουράκης, τοποθετήθηκε την επόμενη χρονιά. Μετά την παραίτηση του πρώτου δασκάλου και διευθυντή του σχολείου το 1934, τη διεύθυνση ανέλαβε ο Νικόλαος Σιώκος σε συνεργασία με τη Σοφία Καλλιβρούση.

Την ίδια χρονιά το σχολείο προήχθη σε τετρατάξιο και δρομολογήθηκε ο διορισμός δύο ακόμη εκπαιδευτικών. Η επιλογή του χώρου όπου στήθηκε αυτή η πρόχειρη παράγκα δημιούργησε προβλήματα, καθώς οι ιδιοκτήτες των παρακείμενων οικιών ενοχλούνταν.

Έτσι, τον Μάιο του 1935, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης μεταφέρθηκε στο ύψωμα όπου εκτείνεται σήμερα η πλατεία Καρύλλου (πρώην Βασιλέως Κωνσταντίνου). Το 1935 μετακινήθηκε σε μισθωμένο κτήριο στη γωνία των οδών Ομήρου και Γορδίου (ιδιοκτησία Ν. Παπαγγελάκη).

Στη θέση αυτή παρέμεινε έως το 1960, όταν το σχολείο στεγάστηκε σε καινούργιο ιδιόκτητο κτήριο πίσω από το γήπεδο του Πανιωνίου (οδός Κοραή).

(Κεντρική Φωτογραφία: Η Πέμπτη τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης με τον δάσκαλο Μ. Παπαδόπουλο, 1939)

Σχολική παρέλαση επί της 2ας Μαΐου, 1936.
Μαθητές στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου επί της οδού Ομήρου, 1936
Μαθήτριες της Έκτης τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης, 1937

Βιβλιογραφία: “Νέα Σμύρνη, Από την Καταστροφή στη Δημιουργία”, Δήμος Νέας Σμύρνης, 2007.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.