Συζήτηση για τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι» στον Άλιμο




Με αφορμή την κατάθεση και επικείμενη ψήφιση του σχεδίου νόμου“ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι” για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), η Κίνησή μας διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση-συζήτηση στις 13/6 στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλίμου. Ομιλητές ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα, Χρήστος Καπάταης και η Αντιδήμαρχος Χαλανδρίου Έλενα Χριστούλη.

Ο Χρήστος Καπάταης επικεντρώθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο β’ βαθμός ΤΑ εξαιτίας της πολυνομίας και των πολλαπλών ελέγχων -συχνά αλληλοεπικαλυπτόμενων- από διάφορους εποπτικούς θεσμούς, με αναφορά σε συγκεκριμμένα παραδείγματα. Αυτό καθυστερεί ή και ακυρώνει τη λειτουργία της Περιφέρειας και κατά τη γνώμη του δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς από τον “Κλεισθένη Ι».  Σημείωσε επίσης οτι η εισαγωγή της απλής αναλογικής αποτελεί δημοκρατική τομή.

Η Έλενα Χριστούλη αναφέρθηκε στις προβλεπόμενες από το ν/σ αλλαγές που αναβαθμίζουν την δημοκρατική λειτουργία, όπως η ενίσχυση των συμμετοχικών θεσμών και, κυρίως, η καθιέρωση της απλής αναλογικής. Επεσήμανε κάποια θέματα (π.χ. τρόπος ψήφισης του προϋπολογισμού των δήμων, σύνθεση επιτροπών) που θα πρέπει να βελτιωθούν. Και εκείνη αναφέρθηκε από τη σκοπιά του α’ βαθμού ΤΑ στα προβλήματα που δημιουργεί η πολυνομία και οι γραφειοκρατικές αδυναμίες του υπάρχοντος συστήματος και που θα πρέπει να περιοριστούν αποτελεσματικά.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε η Ελένη Μπελιά, επικεφαλής του ΑΝΩ-ΚΑΤΩ και αναφέρθηκε στα θετικά σημεία του νομοσχεδίου: την καθιέρωση της απλής αναλογικής, που κατοχυρώνει την ισοτιμία της ψήφου, την ενίσχυση των συμμετοχικών θεσμών (Επιτροπή Διαβούλευσης, τοπικά δημοψηφίσματα, συμμετοχικός προϋπολογισμός), την κατηγοριοποίηση των Δήμων με νέα κριτήρια, την αναβάθμιση του αναπτυξιακού ρόλου των ΟΤΑ, κά. Εντούτοις, όπως επισήμανε, είναι επιβεβλημένο να ενισχυθεί οικονομικά η ΤΑ και να αποκτήσει μόνιμο προσωπικό, ενώ το εύρος των επιχειρούμενων αλλαγών δεν διαμορφώνει ένα ριζικά αναθεωρημένο θεσμικό πλαίσιο, κάτι που θα προχωρήσει μετά την επικείμενη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Επίσης τον λόγο πήραν ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, ο πρ. δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος Θ. Ορφανός, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μ. Νερούτσου και Μ. Ευσταθιάδης, η δημοτική σύμβουλος του ΑΝΩ-ΚΑΤΩ Α.Γιαννούτσου, ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αγ.Δημητρίου και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “ΜΕΤΕΧΩ” Β.Κουτσοβασίλης, ο Τ.Σιδέρης εκπρόσωπος του Συλλόγου κατοίκων “Ευώνυμο”, ο ΝΦατσέας από τον Σύλλογο “Μυρτιδιώτισσα” και ο Στ.Παπαγιαννόπουλος, μέλος του ΑΝΩ-ΚΑΤΩ.

Στην εκδήλωση επίσης παρευρέθησαν οι Αντιδήμαρχοι Μ.Ανανιάδου και Στ.Διαμαντής, η περιφερειακή σύμβουλος Αγγ. Λεβέντη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ν. Παπανικολάου, Δ. Γιαννακόπουλος και Τ. Δήμου, ο πρ. δημοτικός σύμβουλος Αρ. Θωμόπουλος, ο Β.Νικόπουλος και η Σ.Κουταβάκη από το “Ευώνυμο” και η Β. Κοιλάκου από τον “Θουκυδίδη Αλιμούσιο”.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοτική σύμβουλος του ΑΝΩ-ΚΑΤΩ Α.Αθανασοπούλου.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.