«Η Αυτοδιοίκηση ως δέκτης και πομπός των μηνυμάτων Τέχνης και Πολιτικής»




Η σχέση της Τέχνης με την Πολιτική, αλλά και «η Αυτοδιοίκηση ως δέκτης και πομπός των μηνυμάτων Τέχνης και Πολιτικής» ήταν τα σημεία αναφοράς και ο κεντρικός κορμός της εκδήλωσης του Ομίλου Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης (ΟΠΣΑ), που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ένωση Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης, την Παρασκευή 18 Μαΐου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης.

Στην εισήγησή του ο καθηγητής πανεπιστημίου, κ. Ιάκωβος Ποταμιάνος, Πρόεδρος Τμήματος Θεάτρου Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), σκιαγράφησε μέσω διαφόρων έργων τέχνης, από διαφορετικές περιόδους της Ιστορίας και καλλιτεχνικά ρεύματα, την άμεση σχέση της Τέχνης με τις ιστορικές και πολιτικές συνθήκες κάθε εποχής. Κατέδειξε μάλιστα, με συγκεκριμένα παραδείγματα, πώς ορισμένα έργα τέχνης έπαιξαν κάποιες φορές και προπαγανδιστικό ρόλο. Με το λόγο και την όλη παρουσίαση του θέματος έδωσε άλλη διάσταση, ολικά ευπρόσδεκτη κατά κοινή ομολογία των παρισταμένων.

Από την πλευρά της, η κ. Στέλλα Μουζακιώτου, Διδάκτωρ της Ιστορίας της Τέχνης, Καθηγήτρια – Σύμβουλος ΕΑΠ, αφιέρωσε την εισήγησή της στους «καλλιτέχνες του δρόμου», τους graffiti artists, τα έργα των οποίων φιγουράρουν στους τοίχους των πόλεων, σε σχολεία και δημόσια κτίρια, με τη στήριξη, συχνά, των τοπικών δημοτικών αρχών. Όπως υπογράμμισε, «αν μελετήσει κανείς προσεκτικά τα έργα των δημιουργών graffiti μπορεί να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για την εξυπνάδα και την ευστροφία των λαών», ενώ τα graffiti χρησιμοποιούνται συχνά από τους πολιτικούς ακτιβιστές για να «περάσουν» τα μηνύματα που επιθυμούν. Και αυτή η διάσταση ικανοποίησε το κοινό.

Ολιγόλεπτες παρεμβάσεις έκαναν, επίσης, ο κ. Κυριάκος Ντηνιακός, ο οποίος, πέτυχε στο λόγο του να γεφυρώσει – να κάνει σύζευξη θεωρίας και πράξης σε σχέση με την Τέχνη, την Πολιτική και την Αυτοδιοίκηση, την οποία υπηρέτησε με εξαιρετική επιτυχία επί σειρά πολλών ετών, ως Δήμαρχος Χαϊδαρίου, λαμβάνοντας δίκαια τον τίτλο του αναμορφωτή αυτής της περιοχής και όχι μόνο. Στη συνέχεια τόσο ο κ. Λεόντιος Πετμεζάς, Ιστορικός Τέχνης, όσο και η κ. Βάσω Ηλιακοπούλου, Εκπαιδευτικός-Εικαστικός Msc Φωτισμού (lighting designer) δεν ακούμπησαν απλά το θέμα, αλλά έδωσαν το στίγμα της Τέχνης σε όλες τις εκφάνσεις και διαστάσεις της. Μάλιστα η κα Ηλιακοπούλου και ως ιδρυτικό μέλος του ΟΠΣΑ, τόνισε τη σημασία των όσων ανέπτυξε περί της τέχνης και της πολιτικής για την αυτοδιοίκηση. Ο κ. Στέλιος Μαρούλης, Πρόεδρος της Ένωσης Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης, αφενός αναφέρθηκε και ανέλυσε τη σπουδαία πορεία και τις δραστηριότητες της Ένωσης που εκπροσωπεί και αφετέρου έδωσε τα μηνύματα που αμφίδρομα δίδονται από την Τέχνη και την Λογοτεχνία στην Αυτοδιοίκηση.

Με ομόφωνη μάλιστα απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών, ο πρόεδρός της απένειμε στον πρόεδρο του ΟΠΣΑ, δικηγόρο Παρ’ Αρείω Πάγω, διδάκτορα Παντείου Πανεπιστημίου και  πρώην Δήμαρχο Ηλιούπολης επί τέσσερις τετραετίες, κ. Θεόδωρο Γεωργάκη, τιμητική πλακέτα για την πολύχρονη προσφορά του στους τομείς της τέχνης, του πολιτισμού και της λογοτεχνίας. Όπως υπογράμμισε ο κ. Μαρούλης, «ο Θεόδωρος Γεωργάκης ήταν αυτός που επί δημαρχίας του δημιούργησε τα εργαστήρια ζωγραφικής-αγιογραφίας-φωτογραφίας κ.λ.π. και ενίσχυσε με κάθε τρόπο τους πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου Ηλιούπολης, δίνοντας δημιουργικό βήμα σε δεκάδες πολίτες, όλων των ηλικιών, άντρες και γυναίκες, που επιθυμούσαν να εξελίξουν τα ταλέντα τους και να βρουν διέξοδο στην τέχνη».

Ο Πρόεδρος του Ομίλου και επί δεκαέξι (16) χρόνια Δήμαρχος Ηλιούπολης με πλείστες όσες δραστηριότητες σε πολλά επίπεδα της Αυτοδιοίκησης, του πολιτισμού κ.λ.π. και τα τελευταία δέκα (10) χρόνια στον Όμιλο Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης, έκλεισε με το δικό του σύντομο λόγο, αναφερόμενος στην ανάλυση των εννοιών Τέχνη, Πολιτική, Αυτοδιοίκηση, όπως και στην μεταξύ τους σχέση με στόχο πάντα το όφελος και το ποιοτικό ανέβασμα της πόλης και του πολίτη.

Έκλεισε με τη ρήση “Καλλιτέχνες είναι όσοι κάνουν το τέλος Αρχή” «Εμείς απόψε θέλουμε να φύγουμε από εδώ με την σκέψη – πεποίθηση ότι αισθανόμαστε “καλλιτέχνες” και θα προσπαθούμε πάντα να κάνουμε το Τέλος Αρχή».

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί και εκλεκτοί εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της Δικαιοσύνης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, της Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, των Συλλόγων και γενικά των φορέων μαζικής δράσης της Ηλιούπολης, καθώς και αρκετοί φίλοι του ΟΠΣΑ και ευαισθητοποιημένοι πολίτες.

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.