Δήμος Αλίμου: Πρόταση για open mall στη Δωδεκανήσου (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)




Φανταστείτε τη Δωδεκανήσου από την Χαριλάου Τρικούπη μέχρι την Ησιόδου ένα ανοιχτό εμπορικό κέντρο, με καταστήματα που οι βιτρίνες τους θα έχουν ενιαία αισθητική και πεζοδρόμια χωρίς παρκαρισμένα αυτοκίνητα που θα χαίρεσαι να περπατάς.

Το όνειρο αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αν συμφωνήσουν οι καταστηματάρχες της Δωδεκανήσου και σε συνεργασία με τον δήμο καταθέσουν πρόταση για τη δράση του Υπουργείου  Οικονομίας & Ανάπτυξης «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου», που χρηματοδοτεί τους επιχειρηματίες για να προχωρήσουν σε μια σειρά παρεμβάσεων.

Ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, συναντήθηκε πρόσφατα στο “The Loftμε αρκετούς καταστηματάρχες της Δωδεκανήσου και έκανε μαζί τους μια πρώτη κουβέντα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα γίνει τίποτα αν δεν συμφωνούν οι ίδιοι.

Κάποιοι καταστηματάρχες ήταν αρχικά επιφυλακτικοί επειδή τους είχαν παραπληροφορήσει ότι η Δωδεκανήσου θα γίνει πεζόδρομος.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι το Μall στον Άγιο Δημήτριο και το νέο Mall που προβλέπεται να δημιουργηθεί στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, (μέσα στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού), θα καταστρέψουν τις τοπικές αγορές, αν δεν γίνουν κάποιες “αμυντικές” κινήσεις από τους επιχειρηματίες, για να τραβήξουν κόσμο στα μαγαζιά τους.

 

Δείτε τι είπε στο NOTIA.GR, ο Ανδρέας Κονδύλης:

“Ολοκληρώσαμε μια δίωρη συζήτηση με τους καταστηματάρχες και τους επιχειρηματίες της Δωδεκανήσου, ήταν μια πολύ δυνατή κουβέντα με πολλή ουσία, η πρόταση που κάνει η δημοτική αρχή είναι να συνεργαστoύν δήμος και καταστήματα, για να μετατρέψουμε ένα κομμάτι της Δωδεκανήσου σε ένα μεγάλο υπαίθριο εμπορικό κέντρο, ανοιχτό εμπορικό κέντρο ένα open mall έναν πολύ δυνατό εμπορικό δρόμο για να προσελκύσουμε τουρισμό κι αγοραστική δύναμη από την ευρύτερη περιοχή.

Παρά την παραπληροφόρηση που είχε γίνει από κάποια στοιχεία της αντιπολίτευσης και τη διασπορά εντελώς ψευδών κι ανακριβών ειδήσεων, οι καταστηματάρχες προσήλθαν και συμμετείχαν με πολύ καλή διάθεση στην κουβέντα και νομίζω ότι έτσι όπως θα συνεχιστεί η κουβέντα τις επόμενες ημέρες και με τη μορφή που θα πάρει μάλλον φαίνεται ότι θα καταλήξουμε σε μία κοινή πρόταση που θα την υποβάλουμε στο ΕΣΠΑ.

Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να δουλέψουμε και να ενώσουμε δυνάμεις δήμος και επιχειρηματίες για να αναβαθμίσουμε τη Δωδεκανήσου, να την κάνουμε έναν πολύ δυνατό εμπορικό δρόμο με ανοιχτές επιχειρήσεις, με ανοιχτά μαγαζιά, με θέσεις εργασίας και με κερδοφόρες υγιείς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που τόσο έχει ανάγκη συνολικά η εθνική οικονομία αλλά οπωσδήποτε και η πόλη μας”.

 

 

Νέα Δράση: Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου

Συνεργαζόμαστε – Αναβαθμιζόμαστε – Αποκτούμε Ταυτότητα

Η Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΣ του Υπουργείου  Οικονομίας & Ανάπτυξης  ανακοινώνει την προκήρυξη της Δράσης του ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου».

Η Δράση στοχεύει στην ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική.

Βασική προϋπόθεση συμμετοχής στη Δράση είναι η συνεργασία μεταξύ φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των οικείων Εμπορικών Συλλόγων / Επιμελητηρίων. Ειδικότερα δύνανται να υποβάλλουν προτάσεις τα παρακάτω Σχήματα:

Σχήμα 1: Δήμος (Δικαιούχος) & οικείος Εμπορικός Σύλλογος (Συνδικαιούχος)

ή υπό προϋποθέσεις,

Σχήμα 2: Δήμος (Δικαιούχος) & οικείο Επιμελητήριο (Συνδικαιούχος)

Κάθε Σχήμα θα υλοποιήσει ένα σύνολο συνεκτικών και αλληλένδετων παρεμβάσεων με στόχο:

  • την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητικής της περιοχής παρέμβασης και
  • την οργάνωση  της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται εντός της περιοχής αυτής, με υιοθέτηση και χρήση έξυπνων εφαρμογών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της Δράσης είναι 50.000.000 ευρώ και η ένταση της ενίσχυσης ανέρχεται στο 100%.

Ο μέγιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων προτάσεων δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 1.900.000 ευρώ  και αναλύεται ως:

  • μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός Δήμου έως 1.500.000 ευρώ
  • μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός Εμπορικού Συλλόγου / Επιμελητηρίου έως 400.000 ευρώ

Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους.

Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά και αποκλειστικά μέσω ΟΠΣ-ΕΣΠΑ.

Έναρξη Υποβολών: 29 Ιουνίου 2018

Λήξη Υποβολών: 24 Σεπτεμβρίου 2018

Η πρόσκληση της Δράσης με τα συνημμένα αρχεία καθώς και πρόσθετο επικοινωνιακό υλικό είναι διαθέσιμα εδώ

Η επικοινωνία για ερωτήματα, διευκρινίσεις ή πρόσθετες πληροφορίες, γίνεται αποκλειστικά με αποστολή ηλεκτρονικού  μηνύματος στη διεύθυνση: [email protected]

 

Η ειδική γραμματέας ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομίας Ευγενία Φωτονιάτα στην ομιλία της στο 4o Συνέδριο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας – «Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα- Ο Μεγάλος Πρωταγωνιστής της Ανάπτυξης», γνωστοποίησε τους βασικούς άξονες της δράσης και σημείωσε: «εκτός από την αναβάθμιση των πόλεων – και των άμεσων θετικών επιπτώσεων που θα έχει αυτό για την τοπική κοινωνία και οικονομία – βάζει τις βάσεις για μια άλλη κουλτούρα συνεργασίας και σχεδιασμού μεταξύ του δήμου, της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας».

Η κυρία Φωτονιάτα υπενθύμισε ότι η πρώτη απόπειρα για δημιουργία ανοικτών κέντρων εμπορίου, ξεκίνησε στο προηγούμενο ΕΣΠΑ μέσω των τοπικών εμπορικών συλλόγων, αλλά η τελική καταγραφή έδειξε ότι απλώς δημιουργήθηκε μία δυναμική. Έτσι έγιναν αρκετές βελτιώσεις και με τη νέα πρόσκληση αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που υπήρξαν σε τεχνικό επίπεδο και αλλάζει πλήρως η κλίμακα παρεμβάσεων, σημείωσε.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο, με αύξηση του προϋπολογισμού και μετατόπιση του κέντρου του σχεδιασμού από τη μεμονωμένη επιχείρηση στον δημόσιο χώρο. Το «Οpen Mall» δεν θα είναι μια σύνδεση κάποιων επιχειρήσεων που έτυχε να συνυπάρχουν χωρικά, αλλά θα λειτουργεί ως «τοπόσημο» για την πόλη.

«Συνεργαζόμαστε – αναβαθμιζόμαστε – αποκτούμε ταυτότητα» είναι το μήνυμα της δράσης και όπως εξήγησε η κυρία Φωτονιάτα αυτό μεταφράζεται ως εξής:

Ο προϋπολογισμός ξεκινάει από τα 50 εκατ. ευρώ και αφορά σε παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα. Θα κληθούν οι δήμοι σε συνεργασία με τους εμπορικούς συλλόγους σε κοινά σχήματα να καταθέσουν κοινή πρόταση που θα αφορά στη δημιουργία ανοικτού κέντρου εμπορίου στο δήμο. Σε περίπτωση που ο εμπορικός σύλλογος δεν συμφωνεί, τότε ο δήμος θα μπορεί να καταθέσει σχετική πρόταση από κοινού με το επιμελητήριο της περιοχής.

Η κλίμακα θα αφορά σε μεγάλης έκτασης παρεμβάσεις γι’ αυτό και έχουν προβλεφθεί και μεγαλύτεροι προϋπολογισμοί, σημείωσε η κυρία Φωτονιάτα, η οποία εξήγησε ότι να μεν η πρόταση θα είναι μία από το δήμο και τον εμπορικό σύλλογο ή το επιμελητήριο, αλλά ο καθένας από τους δύο συμμετέχοντες στο σχήμα θα διαχειριστεί ένα διακριτό προϋπολογισμό και θα έχει την ευθύνη της υλοποίησης των παρεμβάσεων που θα προτείνει. Ο δήμος θα μπορεί να λάβει κονδύλι 1,5 εκατ. ευρώ και ο εμπορικός σύλλογος ή το επιμελητήριο για το δικό του κομμάτι παρεμβάσεων θα διαχειριστεί ένα ποσό 2.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση που θα συμμετάσχει.

Σημειώνεται ότι προϋποθέσεις συμμετοχής έχουν τουλάχιστον 50 επιχειρήσεις ακόμη κι αν δεν είναι μέλη του συλλόγου, όπως επιχειρήσεις εστίασης, ξενοδοχεία, κινηματογράφοι, ιατρεία, κέντρα αισθητικής κ.λπ.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι είναι τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου και πώς μπορούν να μας ωφελήσουν μέσα στην κρίση

Διαβάστε Επίσης

�χόλια στο “Δήμος Αλίμου: Πρόταση για open mall στη Δωδεκανήσου (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)

  • 30/06/2018 at 10:52 πμ
    Permalink

    Αρκεί να πυκνώσουν και τα δρομολόγια του λεωφορείου που συνδέει το Κάτω με το Άνω Καλαμάκι (ανά 10λεπτο το πολύ). Το μεγαλύτερο κοινό των malls είναι τα πιτσιρίκια και ανάλογη αγοραστική δύναμη, που ελλείψει στεκιού πάνε στη Γλυφάδα.

    Απαντήστε
  • 02/07/2018 at 11:03 πμ
    Permalink

    Και στις καφετεριες τις περιοχης να πεσουν λιγο οι τιμες στον καφε που σερβιρουν …. Δεν ειμαστε σε βορια προαστια , ουτε νυσι στο Αιγαιο !!!

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.