”Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα” στον Άγιο Δημήτριο




Το θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Αγίου Δημητρίου σε μια ακόμα παραγωγή του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Περιβάλλοντος, παρουσιάζει το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα ”Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα” σε σκηνοθεσία Γεωργίας Αθανασιάδου.

Οι παραστάσεις θα δοθούν στις 18-19-20-25-26-27 Μαΐου 2018 στο Αμφιθέατρο του 1ου ΕΠΑΛ Αγ. Δημητρίου (Αργοστολίου και Δήλου) και ώρα έναρξης στις 20:30.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για το έργο

Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα είναι θεατρικό έργο του Ισπανού συγγραφέα και ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. Είναι το τελευταίο έργο που έγραψε ο Λόρκα, το 1936, και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1945. Μαζί με τη “Γέρμα” και το “Ματωμένο Γάμο” αποτελούν την τριλογία της “ισπανικής υπαίθρου” του συγγραφέα.
Το έργο περιγράφει τα γεγονότα κατά την περίοδο πένθους σε ένα σπίτι στην Ανδαλουσία, όπου η 60χρονη Μπερνάρντα Άλμπα κατέχει τον απόλυτο έλεγχο πάνω στις κόρες της: Στο έργο δεν εμφανίζεται επί σκηνής κανένας ανδρικός χαρακτήρας.
Το έργο επικεντρώνεται στα ζητήματα της καταπίεσης, του συμβιβασμού και του πάθους και την επιρροή των ανδρών στις γυναίκες. Η τυραννία της Μπερνάρντα απέναντι στις κόρες της προμηνύει τη φύση του φασιστικού καθεστώτος του Φράνκο στην Ισπανία, λίγο αφού τελειώσει το έργο του ο Λόρκα.

ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΜΠΕΡΝΑΛΝΤΑ: Χριστίνα Μπατζιοπούλου
ΜΑΡΙΑ – ΧΟΣΕΦΑ: Ελένη Θεοδώρου
ΑΝΓΚΟΥΣΤΙΑΣ: Μελίνα Γεροντάκη
ΜΑΓΔΑΛΕΝΑ: Αλεξάνδρα Μαυροειδάκου
ΑΜΕΛΙΑ: Μαρία Θεοδωροπούλου
ΜΑΡΤΙΡΙΟ: Ελβίρα Κουρσιουμπά
ΑΜΕΛΙΑ: Σοφία Αναστασοπούλου
ΠΟΝΘΙΑ: Σοφία Τσιρώνη
ΔΟΥΛΑ: Βασιλεία Αλεξίου
ΠΡΟΥΝΤΕΝΘΙΑ – ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ: Νεκταρία Κασιμάτη
ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ: Ευαγγελία Κάλφα
ΤΡΙΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ: Ευαγγελία Παπαδοπούλου
ΚΟΡΙΤΣΙ: Μαρίνα Βακάλη

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διδασκαλία – Σκηνοθεσία: Γεωργία Αθανασιάδου
Σκηνικά – Κοστούμια – Αφίσα – Πρόγραμμα: Ελένη Νανοπούλου
Φωτισμοί: Νίκος Ζαννής

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Φώτα – Ήχος: Νίκος Ζαννής – Θάνος Μούτης
Φωτογραφίες– Video: Αντώνης Βεκρής Photo Studios
Ενοικίαση Κοστουμιών: Βεστιάριο Συρογιάννη
Τυπογραφείο: Έψιλον

Επιμέλεια Παραγωγής: Απόστολος Ξιαρχογιαννόπουλος

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑΣ

Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα ανοίγει τις πόρτες του σε όλους εμάς;
Σε καμία περίπτωση!
Απλώς ένα νοητό τζάμι που χωρίζει τον δικό μας κόσμο από τον κόσμο αυτού του σπιτιού, μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε και να παρατηρήσουμε τη ζωή τους. Μια ζωή καταδικασμένη κάτω από το βάρος και την πίεση των σκονισμένων παραδοσιακών αντιλήψεων της Μπερνάρντα περί ηθικής. Ο Λόρκα γράφει ένα έργο που με την πρώτη ματιά φαίνεται απλοϊκό. Πόσο απλοϊκή όμως μπορεί να είναι η καταπίεση αυτών των γυναικών μέσα σε ένα σπίτι και ο εγκλεισμός τους σε αυτό. Η αυταρχική και απολυταρχική συμπεριφορά της μάνας, η κλειστή και συντηρητική κοινωνία στην οποία ζουν. Ο έρωτας ή μάλλον ο ανεκπλήρωτος έρωτας που σχετίζεται απόλυτα με τη μη ολοκλήρωση της γυναικείας φύσης τους. Το πένθος, ο θρήνος, και τέλος η τραγική μοίρα.
Μπορεί για κάποιους να πρόκειται για ένα έργο που προμήνυε τον ερχομό του τέρατος που λέγεται φασισμός, την περίοδο που γράφτηκε.
Η δική μου γνώμη είναι πως ο Λόρκα έγραψε ένα έργο γεμάτο ποίηση, συμβολισμούς, γεμάτο νοήματα, δύναμη πέρα από το χρόνο και πέρα από το κλασσικό. Ένα έργο που πρώτα και πάνω απ’ όλα αγγίζει την ψυχή του ανθρώπου και η ψυχή ορίζει την ύπαρξη. Όσο ψηλούς τοίχους και να προσπαθήσει να χτίσει κάποιος όσο και αν προσπαθεί να κρατήσει καθαρή και ασπίλωτη τη φάτσα του σπιτιού, ποτέ δε θα μπορέσει να φυλακίσει τα ένστικτα που ο κάθε άνθρωπος κουβαλά μέσα του.

 

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.

(ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.