Ο Θωμάς Μαύρος στο Cine Άλιμος




Αν στόχος της ζωής σου είναι η κορυφή, ο δρόμος είναι ανηφορικός και δύσκολος.
Σε κάθε σου βήμα πρέπει να αγωνίζεσαι, να κάνεις αυτοκριτική, να δουλεύεις σκληρά
μα και να είσαι ταπεινός.
Το ποδόσφαιρο είναι όπως η ζωή. Όλοι θέλουμε να βάζουμε γκολ… Να πετυχαίνουμε τους στόχους μας.
Μέσα και έξω από το γήπεδο καλείσαι να παλεύεις με προκλήσεις και πειρασμούς, ακόμα και με τον ίδιο σου τον εαυτό. Και το βάρος της ευθύνης μοιάζει πολλές φορές θεόρατο.
Για να κατακτήσεις την κορυφή, να βιώσεις  τη μεγάλη χαρά της νίκης αλλά και να κερδίσεις
τον σεβασμό των φιλάθλων, των φίλων, της οικογένειάς σου, πρέπει κάθε στιγμή  να ξεπερνάς τον εαυτό σου. Αυτή είναι η ζωή μου.

Θωμάς Μαύρος

Tην Τετάρτη 23 Μαΐου, στις 8 το βράδυ στο Cine Άλιμος, θα γίνει η παρουσίαση της αυτοβιογραφίας  του Θωμά Μαύρου με τίτλο: «Ποιος, ποιος, ποιος ο Μαύρος ο Θεός»

Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος Στράτος Σεφτελής (και οι δυο είναι Αλιμιώτες).

Cine Άλιμος: Λεωφορος Καλαμακίου 43 Καλαμάκι, Στάση Τραμ Καλαμάκι.

(Ακολουθεί το ρεπορτάζ του Γιάννη Αλεξίου στο ogdoo.gr)

Ο ποδοσφαιριστής που λατρεύτηκε ίσως όσο κανείς άλλος καθότι πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο Ελληνικό πρωτάθλημα γράφει για τις δύο μεγάλες του αγάπες, την ΑΕΚ και τον Πανιώνιο αφηγούμενος τα δύσκολα παιδικά του χρόνια και πώς από πιτσιρίκος στις αλάνες του Παλαιού Φαλήρου έφθασε να παίξει στην Μεικτή Κόσμου!

«Δυο ποδοσφαιρικές αγάπες θα είχα στη ζωή μου· ο Πανιώνιος ήταν η «μάνα» μου και η ΑΕΚ θα γινόταν η «γυναίκα» μου. Αυτές οι αγάπες ήταν και είναι δυνατές, αλλά διαφορετικές· δεν μπερδεύονται. Όπως στη ζωή, έτσι και στο ποδόσφαιρο πρέπει να τις ξεχωρίζεις. Ζορίστηκα. Συνειδητοποίησα τι σημαίνει εκεί που έχεις καταφέρει να ανέβεις, να έρχεται η «αποκαθήλωση». Οι οπαδοί μιας ομάδας μπορεί, ανάλογα με το τι βλέπουν, να γίνουν αμείλικτοι. Πρέπει να τους δώσεις αυτό που θέλουν. Τι είναι αυτό; Το γκολ!», γράφει ο ίδιος σε ένα απόσπασμα του βιβλίου του.

Ο Θωμάς Μαύρος που δηλώνει γενναία ότι «η ΑΕΚ είναι η γυναίκα μου και ο Πανιώνιος η μάνα μου» στην αυτοβιογραφία του παίρνει τα πράγματα με σειρά. Από τα 16 του χρόνια έγινε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στην ομάδα της Νέας Σμύρνης τη σεζόν 1970-71 – χρονιά που αναδείχθηκε 2ος ο Πανιώνιος με πρωταθλήτρια την ΑΕΚ – και ύστερα από 4 χρόνια, το 1975 πήρε μεταγραφή για την ομάδα της Ν. Φιλαδέλφειας, μια πολύκροτη μεταγραφή που τον άφησε ένα χρόνο εκτός γηπέδων λόγω δικαστικής διαμάχης.

Το βιβλίο του έρχεται να ρίξει φως για το τι συνέβη τότε ακριβώς, ένα θέμα που συζητιέται μέχρι σήμερα στα ποδοσφαιρικά στέκια. Με την ΑΕΚ δοξάστηκε, κέρδισε τίτλους, βγήκε επανειλημμένως πρώτος σκόρερ ανέβασε την ομάδα στην Ευρώπη και οι οπαδοί της που τον λάτρεψαν – όπως φαίνεται στη φωτογραφία του εξωφύλλου της βιογραφίας του – έβγαλαν το γνωστό πια σύνθημα που τιτλοφορεί το βιβλίο του, το οποίο ακούστηκε και στη Νέα Σμύρνη όταν επέστρεψε στα 33 του χρόνια, το 1987, να κλείσει την καριέρα του στον Πανιώνιο, όπου συνέχισε να διαφημίζει την τέχνη του γκολ και του θεαματικού ποδοσφαίρου και αναδείχθηκε μάλιστα πρώτος σκόρερ του Πρωταθλήματος.

Έβαλε πολλά γκολ ακόμη στα 3 χρόνια που έπαιξε μπάλα στην ομάδα που ήταν κοντά της από τα 6 του χρόνια ως μασκότ – η μικρή φωτογραφία του στο οπισθόφυλλο του βιβλίου – και βοήθησε ως εργάτης στο χτίσιμο της μεγάλης εξέδρας.

Το πρώτο του επίσημο γκολ στην Α΄Εθνική το πέτυχε στο 1-0 με τον Πιερικό τον χειμώνα του 1970, με το οποίο διατηρήθηκε ο Πανιώνιος στην πρώτη θέση της βαθμολογίας εκείνο το βροχερό κυριακάτικο απόγευμα και το τελευταίο επίσημο γκολ του επιτεύχθηκε το 1990 στο 1-1 του Πανιωνίου με τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη.

Το καλοκαίρι του 2011 ο Θωμάς Μαύρος αποφάσισε να στηρίξει την ΑΕΚ στα δύσκολα και να γίνει πρόεδρος της σε μια περίοδο που κινδύνευε σοβαρά με διάλυση λόγω χρεών…

H έκδοση της αυτοβιογραφίας περιλαμβάνει επίσης την πορεία του Θωμά Μαύρου στην Εθνική Ελλάδας, την κατάκτηση του ασημένιου παπουτσιού και την αναγνώρισή του ως μεγάλου «κανονιέρη» των ευρωπαϊκών γηπέδων. Τη συμμετοχή στη Μικτή Ευρώπης και τη Μικτή Κόσμου. Τον «πικρό» χωρισμό από την ΑΕΚ και την επιστροφή στον Πανιώνιο. Τη ζωή μετά το ποδόσφαιρο.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ζωντανεύει μια εποχή όπου το κύριο μέλημα του ποδοσφαιριστή ήταν το θέαμα και η ευχαρίστηση των φιλάθλων. Τότε που το ποδόσφαιρο ήταν γιορτή και κάθε Κυριακή μικροί και μεγάλοι γέμιζαν τις κερκίδες των γηπέδων για να απολαύσουν το παιχνίδι και να θαυμάσουν τα ινδάλματά τους.


Η αυτοβιογραφία του Θωμά Μαύρου είναι ένα βιβλίο που θα αγαπήσει κάθε φίλαθλος, αλλά και όλοι όσοι εκτιμούν τους ανθρώπους που, ανεξάρτητα από το ταλέντο τους, δουλεύουν σκληρά, αγωνίζονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια να κατακτήσουν την κορυφή, αφήνοντας με ταπεινότητα την ιστορία να μιλήσει για αυτούς.

Το βιβλίο περιέχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Kεφάλαια:

Τα πρώτα βήματα
Από τον Πανιώνιο στο Μαρακανά
Η Άνοδος Μέχρι το «ασημένιο παπούτσι»
Από Κύπελλο Εθνών στη Μικτή Ευρώπης
Ο αγώνας για την ΑΕΚ Μετά τη Μικτή Κόσμου, τι;
Επιστροφή στον Πανιώνιο
Η ζωή μετά

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.

(ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

 

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.